A nagyi legjobb praktikái karácsonyra

Elsóztad a halászlevet? Túl híg lett a mártás? Odaégett a sütemény? Már nem fér a hűtőbe több étel? Sebaj! Kapd elő a nagyi praktikáit!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami elromolhat, az el is romlik - tartja a mondás. Mi azonban kiegészítenénk: ami elromolhat, az éppen akkor romlik el, amikor egyáltalán nem számít rá az ember - például karácsonykor. Hiába van a kisujjadban a halászlé receptje, a bejglisütés minden csínja és bínja, az egyszer biztos, hogy akkor rontod el, amikor a legkevésbé kellene.

Hogy azonban ne idegeskedéssel és bosszankodással kezdődjön az ünnep, eláruljuk, nagyanyáink hogyan hozták helyre a konyhai bakikat néhány ügyes praktikával.

Túl sós lett, esetleg túl édes?

A sóval óvatosan kell bánni, hiszen könnyű vele elrontani az ételt. Hasonló a helyzet a cukorral is: ha a kelleténél jóval több kerül belőle az ételbe, ahhoz még a leghíresebb édesszájúaknak sem fűlik majd a foga. De mi a teendő, ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is eltúloztad a használatukat?

  • Ha a levest sikerült elsóznod, akkor szűrd át, és engedd fel egy kevés vízzel, és forrald fel ismét.
  • A nyers tojásfehérje is sokat segíthet: verd fel kemény habbá, majd azt tedd a levesbe. Miután megkocsonyásodott, kiveheted, hiszen ekkorra már magába szívta a felesleges sót.
  • Rántott és habart levesekbe reszelj egy krumplit, majd forrald fel vele a levest.
  • Szinte minden étel sótartalmából elvehetsz, ha egy késhegynyi szódabikarbónát adsz hozzájuk.
  • A túlzottan édes étel mentőöve a citrom vagy az almaecet lehet: csupán egy kávéskanálnyit keverj el benne, ez visszavesz majd az édességből.

Túl híg vagy túl sűrű lett?

A mártások még a gyakorlott háziasszonyoknak is feladhatják a leckét. Ezek az ételek ugyanis hajlamosak úgy sikerülni, ahogy nem kellene: vagy túl hígra, vagy éppen túlzottan sűrűre. Eláruljuk, melyik esetben milyen mentőövet vess be!

  • A túlzottan folyós mártás állagát könnyen feljavíthatod liszttel és vízzel. Előbbiből egy kávéskanálnyit keverj el egy csésze hideg vízben csomómentesre, majd add a mártáshoz állandó keverés mellett. Forrald fel ismét, és kész is tökéletes mártásod.
  • Burgonyapüréport is használhatsz a sűrítéshez, de csak keveset keverj el benne habverővel.
  • Ha a mártás nem tartalmaz tojássárgáját, akkor azzal is sűrítheted egy kicsit, hogy továbbforralod.
  • A sűrű mártást jellegétől függően húslevessel, tejszínnel vagy tejjel hígíthatod.
  • Ha esetleg túlzottan sápadt lett a mártásod, kevés szójaszósszal, barnaszósszal vagy karamellizált cukorral színezheted.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Odaégett az étel?

Még a legjobb háziasszonyokkal is előfordul, hogy véletlenül odaégetik a süteményt, a halászlevet, vagy éppen a húsokat. Nem kell hát kétségbeesni, ha esetleg veled is előfordul ez, nagyanyáink praktikáit azonban érdemes bevetned!

  • Ha érzed, hogy egy kicsit megégett a fazékban a halászlé, akkor óvatosan öntsd át egy másik fazékba, de ügyelj arra, hogy az odaégett részből egy darab se kerüljön át!
  • A lesült étel kellemetlen ízétől könnyen megszabadulhatsz, ha tiszta edénybe teszed, majd egy-két frissen pirított kenyérszeletet helyezel fölé. Fedd le ruhával, és hagyd, hogy magába szívja a kenyér a gőzt.
  • Ha a hús sült egy kicsit oda, akkor azonnal tedd át egy tiszta tepsibe, öntsd rá az addig kisült zsírt, és tedd körbe nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és kenyérhéjjal. Ezek magukba szívják az égett ízt és szagot.

Nem kel megfelelően a tészta?

Nagyanyáink kelt tésztái messze földön híresek. Hiába követi az ember a receptjeik utasításait, valahogy sosem lesz olyan habkönnyű a tészta, amilyen az övék. Most azonban lerántjuk a leplet a titkukról!

  • A kelt tésztát egy lezárható műanyag edényben gyúrd össze közepesen lágyra. Ezután zárd le a fedővel, majd teríts rá meleg vizes ruhát. A meleg hatására az élesztő keleszteni kezdi a tésztát, az pedig felnyomja a fedőt. Kétszer-háromszor zárd vissza, negyedikre kész lesz a könnyű kelt tészta.
  • Ha tortát készítesz karácsonyra, akkor a formát csak alul vajazd be, az oldalát ne, így nem lesz púpos a tészta közepe.
  • Csak a vajas tésztákat süsd forró sütőben, a linzereket és a piskótákat csak enyhén előmelegítettbe tedd.
  • A vajat és tojást nagy mennyiségben tartalmazó omlós tészta könnyű lesz, ha a liszthez rizs- vagy burgonyalisztet használsz.
  • Ügyelj arra, hogy mindig friss élesztőt használj, és azt előzetesen cukros tejben futtasd. Csak azután add a liszthez, ha már jól felfújódott.
Ezt is szeretjük