Minden idők legmegrázóbb karácsonyai

A történelemben nem egyszer háború, természeti katasztrófa vagy tragikus baleset árnyékolta be a karácsonyt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos sem a háborúk, sem a természeti katasztrófák nincsenek tekintettel az ünnepekre - ezt a történelem számos tragikus eseménye bizonyítja. A felfokozott hangulatban, az öröm és szeretet áradásában senki nem készül váratlan csapásra, de az élet nem egyszer átírta már a forgatókönyvet. A történelem sok ezer karácsonya között is egyaránt találni örömtelit, szívszorítót és megrázó emlékezetűt.

1944. december 24. - ostromgyűrűben a főváros

Hazánkban sem telt mindig önfeledten az év vége, történelmünk során háborúk és tragédiák sora vetett árnyékot az ünnepekre. 1944 karácsonya különösen megrázó, sorsfordító időszak volt számunkra, a II. világháború kétségbeesett végharcában gyakorlatilag csatatérré változott az ország.

Az ostromlott fővárosban fegyverropogással kezdődött az ünnep, mivel az orosz csapatok, Malinovszkíj marsall vezetésével épp szentestére időzítették felszabadító offenzívájuk megindítását.

Karácsonyra a főváros a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjében találta magát, melynek 51 teljes napig nyögte szorítását. A német csapatok 110 ellenállási csomópontot és 200 támaszpontot létesítettek városszerte, mivel a fővárost Hitler parancsára a végsőkig védeni kellett. December 24-én az orosz hadtest megkezdte Buda ostromát, de ezzel párhuzamosan a pesti oldalon is elindult az általános támadás.

Az értelmetlen öldöklés 1945. február 13-án Buda elfoglalásával ért véget, az utcákon temetetlen holtak hevertek, a visszavonuló német csapatok csak füstölgő romokat és felrobbantott hidakat hagytak maguk után.

1963. december 24. - szolnoki vonattragédia

Az ünnepi csúcsforgalom, tülekedés és rohanás is gyakran torkollik tragédiába, szomorú tény, de szinte nem is telik el karácsony súlyos közlekedési balesetek nélkül. A szívszorító esetek többsége a rossz időjárási viszonyok számlájára írható, de véletlen emberi mulasztás is okozott már visszafordíthatatlan tragédiát. A 1963. december 24-i szolnok-paládicspusztai vonatbalesetben mindkét tényező közrejátszott.

A korabeli beszámolók szerint a 47 évvel ezelőtti karácsonyon nagy hó hullott, reggel 9 órakor a hőmérő mínusz 17 fokot mutatott, a ködös idő miatt a látótávolság 40-50 méterre csökkent. A Nyugati pályaudvarról érkező személyvonattal jórészt diákok és az ünnepekre hazafelé tartó kisgyerekes családok utaztak, amikor szerelvényük belecsapódott a nyílt pályán veszteglő paládicspusztai tehervonatba.

Az ütközést követően a 13 kocsiból mindössze négy maradt a sínen, a faszerkezetű vagonok többsége teljesen összetört. A szerencsétlenségben 45 ember - közöttük 17 gyermek - a helyszínen életét vesztette, további 27 súlyos sérültet pedig kórházba szállítottak. A vizsgálat megállapította, hogy a szemafor megfelelően működött, de a mozdonyvezető túl későn reagált a tilos jelzésre. A szívszorító tragédia rányomta bélyegét az ünnepi hangulatra, ugyanakkor együttérzésre és adakozásra sarkallta a családokat. A balesetért felelős mozdonyvezetőt 14 év börtönre ítélte a bíróság.

2004. december 26. - földrengés és pusztító szökőár

A tragédiákat említve nem szabad elfeledkeznünk a hat évvel ezelőtti szökőár pusztításáról sem, mely karácsony másnapján csapott le a békés vakációzókra a Thaiföldhöz tartozó Phuket szigetén.

A cunami pusztítása és a sokkoló tragédia híre az egész világot megrázta. A dél-ázsiai üdülőparadicsomból érkező tudósítások és képek egy csapásra elsodorták az ünnepi hangulatot, ugyanakkor a karácsonyi tragédia egyedülálló nemzetközi összefogásra ösztönözte az országokat.

A 9-es fokozatú földrengés nyomán kialakult szökőár olyan váratlanul érkezett, hogy az áldozatok többsége percekkel a tragédia előtt még mit sem sejtett a veszélyből. Az Indiai-óceán 12 országán végigsöprő szökőár hozzávetőleg 230 ezer turista és helyi lakos életet követelte, és több mint egymillió embert tett földönfutóvá.

Jellemző módon csak a döbbenetes tragédia után merült fel a térség hatóságaiban egy vészjelző berendezés ötlete, mely szerencsére sikeresen meg is valósult azóta, hogy az ilyen és ehhez hasonló katasztrófák ne ismétlődhessenek meg többé.

Fotó: Itu.int.

Ezt is szeretjük