Teszteltük a mikuláscsokikat: megvan a legjobb ár-érték arányban és ízre is

Kicsi és nagy egyaránt szereti. Mutatjuk, melyik miért jó.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olyan feladatot kaptunk a szerkesztőségben, amely osztatlan sikert aratott mindenkinél. Mikuláscsoki-tesztelést végeztünk, mert erősen a szívünkön viseljük azt, hogy az aprónép milyen finomságot kap a csizmáiba december 6-án. A puding próbája az evés, a csokié a kóstolás, így lelkiismeretes kollégáink akkurátusan végigízlelték a hatféle terméket.

A tesztalanyok ugyan nem gyerekek, de gyermeki lelkesedéssel értékelték a csokoládékat. Pontoztuk az ízt és az aromát, a csoki selymességét, és hogy milyen intenzíven és tartalmasan marad meg a valódi csokiíz a szájban. Az ár-érték arány ugyanolyan fontos volt, hiszen elsődleges szempont a büdzséhatékonyság, főleg, ha a decemberi ünnepekről van szó.

Végezetül a munkatársak szabadon véleményezhették, hogy vásárolnának-e ilyen mikulást a kisgyerek rokonaiknak, vagy hogy esetleg emlékezteti-e őket az általuk kóstolt csoki íze valamilyen különleges dologra.

Íme, az eredmény, mely szigorúan szubjektív, és mindenféle marketingbefolyásolást nélkülözve készült. A kóstolás vakteszt volt, senki nem tudta, milyen fajta csokoládét ízlel. A végső bírák úgyis a gyerekek lesznek.

Femina mikuláscsokiteszt

6. hely - kézműves csokoládé - 700 forint/50 gramm

Mi egy nem nagy márkanevű, Szombathelyről származó kézműves terméket teszteltünk, amely nem feltétlenül jellemzi az összes egyedi csokoládét. Kicsit meglepő, hogy ennyire hátul végzett, mert drága termékről van szó. Ez egyébként kritikaként is megfogalmazódott. Többen olajos ízűnek titulálták, és erőteljes, de közepes zamatúnak. Webshopos kolléganőnk lakonikus összegzése így hangzott: "Mintha egy vékony viaszréteget le kellene szopogatni, hogy az egyébként nem túl jó ízű, halványan szemcsés érzetű csokihoz érj."

5. Szerencsi csokoládé - 500 forint/50 gramm

Mentségére szolgáljon az egyébként jó hírű Szerencsi márkának, hogy ez egy diabetikus verzió volt, ráadásul étcsokoládéból. Az egyébként selymes állagú csokinak az érezhetően magas kakaótartalmát dicsérték, de többen cukorszemcséket véltek felfedezni benne. Egyik újságíró kollégánk így jellemezte: "Van egy alkoholra jellemző mellékíze." Felnőtteknek mindenképpen ajánljuk.

Kedvet kaptál az édességekhez?

Amíg tart az ihlet, állj neki egy kis karácsonyi aprósütemény-sütésnek. Van, amelyik az ünnepig is eláll egy szép fémdobozban.

4. Kinder - 500 forint/55 gramm

Lehet, hogy meglepő, hogy a Kinder nem az élbolyban végzett, de ennek legfőbb magyarázata az volt, hogy túlságosan édes. Az amúgy szinte tökéletes barna csokiréteget kissé elnyomja a fehér csoki sűrített tejre emlékeztető, édes íze. Nyilván emiatt a gyerekek kedvence. Több kollégánk annyit írt oda kommentnek, hogy "gyerekkoríze van".

3. Boci csoki - 350 forint/50 gramm

A bronzérmes a népszerű Boci csoki lett a Feminában. Egyik rovatvezető kollégánk úgy fogalmazott: "Pont megfelelően édes, enyhén mogyoróféléket idéző íze van." Általánosan elmondható, hogy jól olvad a szájban, és csokiillata is van, ami szintén nem elhanyagolható érv.

2. Tibi csoki - 220 forint/40 gramm

A Tibi csoki a legtöbbünk nagy örömére a második helyen végzett. A dobogó három helyezettje között amúgy is nagyon szoros volt a verseny, szóval a Tibi dicsőségét többen győzelemnek élték meg. Mindenki úgy gondolta, hogy ár-érték arányban ez a csokoládé az abszolút győztes. Az állaga kellemesen puha, és egy rovatvezetőnk azt írta, hogy nagyon szívesen megtöltene vele egy csomagot.

1. Milka - 400 forint/50 gramm

A Milka a szokásos formáját hozta, és úgy tűnik, nem lehet letaszítani a trónról. Van, aki egyszerűen azt írta, hogy tökéletes édesség, finom, telt íze van, de elhangzott olyan vélemény is, hogy semmi extra nincs benne. Az illata csábító, nagyon selymes, és népszerűségét az egyik kedves kolléganőnk szavai igazolják: "Ha vasorrú bába lennék, ezzel csábítanám el a gyerekeket."

Levontuk a konzekvenciát

Diabetikusban érdemes lenne tejcsokis verziót is előállítani, mert azt jobban preferálnák a gyerekek is. A Kinder örök favorit marad a 16 éven aluliaknak, de a felnőttek már a kissé kesernyésebb csokoládékat kedvelik. A régi, jól bevált hazai márkák, mint a Tibi vagy a Boci, felérnek a nagy, nyugati csokinevekkel, és töretlen népszerűségnek örvendenek, immáron generációk óta.

Ezt is szeretjük