Gyönyörű csipkés mézeskalács
Szuperegyszerű módszert ajánlunk, amivel pillanatok alatt kidíszítheted a mézeskalácsot.
Nincs karácsony mézeskalácssütés nélkül. A fahéjjal és gyömbérrel ízesített süteménynek egyszerűen nem lehet ellenállni, pláne akkor, ha a díszítése sem mindennapi.
Amellett, hogy eláruljuk, hogyan és milyen alapanyagokból készül a tökéletes mézeskalács, ajánlunk egy nagyon egyszerű, mégis látványos megoldást a süti kidíszítésére!
Így készítsd el!
Ahány háziasszony, annyiféle mézeskalácsrecept létezik, bár általában egyik sem tökéletes. Hol ragad a tészta, hol szétmállik, vagy nem lesz elég puha, de ennek most vége. Ganter Klára gasztro szakértő nem csak azt mutatja meg, hogyan készül a tökéletes mézeskalács, de még a saját receptjét is megosztja a nagyközönséggel, hogy te is kedvet kapj a mézeskalácssütéshez!
Mézeskalács-díszítés
A legtöbben azért nem vágnak bele a mézeskalács elkészítésébe, mert tartanak a díszítés folyamatától, hiszen macerás, és nagyon könnyű elrontani. Mutatunk egy tippet, hogyan tudsz néhány perc alatt úgy kidíszíteni egy mézeskalácsot, hogy az tényleg látványos és egyedi legyen.
A Bliss in Images blog szerzője igazán jó ötlettel rukkolt elő, ami a mézeskalács kidíszítését illeti. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztára kikeményített csipketerítőt helyezett, majd a sodrófa segítségével óvatosan belenyomta a terítő mintáját a tésztába.
Amikor a minta szinte beleégett a tésztába, egy határozott mozdulattal lehúzta a terítőt, és már el is készült a búcsúfiára hajazó, csodaszép mintájú mézeskalács.
A minta csak akkor látszódik jól a mézeskalácstésztán, ha az előtte legalább két órát a hűtőben állt, így nem olvad meg a kéz melegétől, és nem folyik el rajta a díszítés. Amennyiben mégsem sikerülne szépen lehúzni a csipkét, egyszerűen gyúrd össze újra a tésztát, és próbáld meg még egyszer.
Mindig csak annyi tésztát vegyél ki a hűtőből, amennyit éppen használsz, mert szobahőmérsékleten megpuhul, és nehezen kezelhetővé válik.
Mindemellett az is fontos, hogy nagyon jól alálisztezd a nyújtódeszkát, vagy még jobb, ha tapadásmentes felületen dolgozol, ugyanis a minta könnyen eldeformálódik, ha a tészta nem válik el könnyedén az alaptól.
Ha mindezzel elkészültél, egyszerűen süsd meg a tésztát a recept szerint, és már készen is van az egyedi mézeskalács, aminek mindenki a csodájára jár majd. Gyors, mégis gyönyörű!
Mézeskalács-koszorú
Ha szeretnél még tovább kísérletezni a mézeskaláccsal, próbáld ki koszorú ötletünket!
Fotók: blissinimages.com
OLVASD EL EZT IS!
- kiállítás
- ünnep
Így néz ki a magyar mézeskalácsfalu
- ötlet
- dekoráció