Gyors mézeskalácsos sajttorta sütés nélkül - Isteni süti készülhet az eltört mézeskalácsból
A legfinomabb ünnepi édesség, ráadásul gyors, és sütni sem kell. Mindenki dicsér majd, aki megkóstolja.
Te is biztosan elkészítetted már a mézeskalácsadagot az ünnepekre. Ha azonban egy kicsit többet csináltál, mint amennyi elfogy, vagy éppen volt néhány olyan darab, ami nem jól sikerült, esetleg eltört, akkor se dobd ki. Olyan isteni sütit készíthetsz ugyanis belőlük, amiért minden vendég garantáltan odalesz.
A legjobb pedig, hogy nem kell órákig állnod a sütő előtt: a mézeskalácsos sajttorta ugyanis sütés nélkül, gyorsan és egyszerűen készül. Mutatjuk is a receptjét.
Hozzávalók egy 18 centis tortához
- 25 dkg mézeskalács
- 15 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone - vagy jó minőségű krémsajt
- 25 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 0,5 dl tejföl
- 5 dkg barnacukor
- egy evőkanál méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél kiskanál fahéj, őrölt szegfűszeg és gyömbér
- fél mokkáskanál kardamom és szerecsendió
- de a fűszereket két evőkanálnyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is kiválthatod
- ha szeretnéd díszíteni, mézeskalácsok a tetejére
Így készítheted el
A mézeskalácsot daráld le, vagy tördeld nagyon apró darabokra, hogy szinte morzsalékos legyen, és adj hozzá két evőkanál kakaóport. A vajat olvaszd fel, és dolgozd össze az anyaggal. Egy kisebb tortaformába tegyél sütőpapírt, hogy ne ragadjon le az alap, majd nyomkodd bele a masszát. A körvonal mentére rakj egy kicsit többet, és nyomkodd rá a sütőforma oldalára is 1-2 centi magasságban, hogy még mutatósabb legyen a végeredmény. Ezután egy nagy keverőtálban keverd össze a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a cukrokat és a mézet. A habtejszínt verd habverővel vagy botmixerrel kemény habbá. Finoman adagold hozzá a krémhez. Végül add hozzá a masszához a fűszereket és egy evőkanál kakaóport, és óvatosan keverd el benne. Tedd be a hűtőbe 20 percre, hogy megkeményedjen kicsit.
A masszívra eldolgozott morzsalékra lapátold rá a kemény, mézes krémedet, és finoman dolgozd el spatulával, hogy szép sima legyen a felszíne, de ne essen össze. Az egész tortaformát tedd vissza a hűtőbe pár órára, hogy összeálljon, és vágható legyen.
Dekoráld stílusodhoz illően!
Miután kivetted a hűtőből, többféleképpen díszítheted. Az a legegyszerűbb, ha darált mézeskalács-morzsalékot szórsz a tetejére. Csinosabb lesz, ha az épen maradt, szép figurákkal dekorálod. Ha az elegánsabb külsőt kedveled, rácsozd be karamellöntettel, pakolj egy-két nagyobb rúd fahéjat az egyik oldalára, mellé pedig két-három szem csillagánizst.
OLVASD EL EZT IS!
- mézeskalács
- süteménydíszítés
Gyönyörű csipkés mézeskalács
- mézeskalács
- karácsonyi recept
Omlós karácsonyi mézeskalács: 100 éves recept, zsírral, fahéjjal készítve
- csehország
- sütemény