Mennyi ideig áll el a hűtőben a megmaradt tojásfehérje? Ötletek, hogy ne vesszen kárba az értékes alapanyag
Ha nem szeretnél pazarolni, jól jöhetnek ezek az ötletek.
A karácsonyi sütés-főzés során olykor megmaradnak olyan alapanyagok, amiket a receptek szerint nem kellett felhasználni. Tipikusan ilyen a tojásfehérje is, amit az ember nem szívesen dob ki.
Mivel a tojásfehérje és a tojássárgája különböző állagúak, és másként viselkednek az ételekben, desszertekben, egy sor recept hol az egyik, hol a másik használatát igényli csak. Amennyiben te sem vagy a pazarlás híve, a következő ötletekből szemezgethetsz.
Megmaradt tojásfehérje felhasználása
A tojássárgája tökéletes kötőanyag a süteményekben, a fehérje pedig felverve könnyedséget, de tartást is biztosít a receptek zömében. Bosszantó tud lenni, amikor egy finomsághoz nem ugyanannyi sárgájára és fehérjére van szükség, hiszen a megmaradó alapanyaggal kezdeni kell valamit, előfordul, hogy végül a kukában végzi.
A karácsonyi sütés-főzés idején sok háztartásban gyűlhet össze némi tojásfehérje, amit a pazarlás elkerülése érdekében az ember hasznosítani akar. Ehhez az első tisztázandó kérdés, hogy meddig áll el a fehérje. Megfelelően elcsomagolva a hűtőben 1-2 napig tárolható, ennél később már nem érdemes kísérletezni a felhasználásával. Fagyasztani is lehet, a fagyasztóban három hónapig áll el, lényeges a pontos címkézés, érdemes ráírni a tárolóedényre vagy zacskóra az elrakás dátumát, illetve a tojásfehérje mennyiségét is. Használat előtt éjszaka a hűtőbe áttéve érdemes kiengedni, ezt követően már nem fagyasztható vissza.
A megmaradt fehérje sokféleképpen felhasználható. Az ünnepi kekszek, mézeskalács dekorálásához cukormáz dukál, ahhoz pedig tojásfehérjére van szükség. Ha így készíted, tökéletes lesz a máz állaga. Kézenfekvő ötlet továbbá a klasszikus karácsonyi édesség, a habcsók, ami mutatós vendégváró falatka lehet az ünnepi asztalon, de ha kis koszorúkat formázol belőle, akár a fára is fellógathatod. Itt találsz hozzá garantáltan működő receptet.
A dió a legtöbb háztartásban hozzátartozik a karácsonyhoz. A habcsók is kaphat ilyen ízesítést, próbáld ki ezt a diós habcsók receptet! A habcsók igazán mutatós formája a mennyei Pavlova-tekercs, amibe mascarponés-málnás töltelék kerül. A gyümölcs lehet mirelit is, a desszert biztosan sikert arat majd.
A franciák kedvenc finomsága a habkönnyű, számos íz- és színvilágban elkészíthető macaron. Nem állítjuk, hogy ez a legegyszerűbb és legolcsóbb édesség a világon, viszont sok tojásfehérjére van szükség hozzá, így érdemes akkor elkészíteni, ha az embernek sok maradék áll rendelkezésére. Kakaós receptet ajánlunk hozzá.
Ha házilag készíted a pékárukat, sütés előtt tojásfehérjével kenve le a tetejüket szép fényt kölcsönözhetsz nekik. A házi bagelnak például különösen jól áll a ragyogás. A klasszikus tojásos fogásokat, az omlettet és a bundás kenyér is működik csak fehérje hozzáadásával.
Érdekességek a gyümölcskenyérről
A gyümölcskenyér régóta az ünnepi szezon egyik kedvenc süteménye. Az étel igencsak megosztó, de története elképesztően régre nyúlik vissza, így nem valószínű, hogy valaha is kimegy a divatból.
Az angol királyi család előszeretettel fogyasztja, és az űrt is megjárta: 5 hihetetlen tény a gyümölcskenyérről
A gyümölcskenyér története érdekesebb, mint gondolnád.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)