Ezek lettek az idei év legjobb szaloncukrai: kedvező árú és vegán termék is van a listán
Finomabbnál finomabb szaloncukrok vettek részt Az Év Szaloncukra versenyen, amelyen idén a fenntarthatóság is szerepet játszott.

év szaloncukra forralt bor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre meghívást kapott az összes hazai kicsi és nagy gyártó. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.

A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén is a kategóriákat, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, és továbbra is külön versenyezhettek az alacsonyabb árú (699Ft/100g alatti) kategória szaloncukrai is. Az idei évben a fenntarthatóság jegyében kiemelt kategória volt a vegán szaloncukrok kategóriája. A múlt évben nagy sikert aratott „ízek versenye” sikerén felbuzdulva a legkedveltebb ízek legjobbjait idén is megkeresték, de az új ízekkel kibővített „ízek versenyében” ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is. 

186 szaloncukor vett részt a versenyen

A zsűrizésben a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa a MAVEG Magyar Vegán Egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. 

Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett, és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről: 

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. 
  • A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. 
  • A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 20 győztest.

Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett, amit budapesti boltjukban is megtalálnak majd az érdeklődők. A második helyen a balatongyöröki Promenád Kávéház „Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett, míg a harmadik helyen idén harmadik alkalommal is a maklári Stühmer győzött, ám ezúttal a körtezselés-muskotályos szaloncukrával.

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a keszthelyi Sütibolt Mézeskalács ízesítésű szaloncukra ropogós kekszdarabokkal lett az első, a második a sütemény újragondolásával már korábban is sikert arató veresegyházi Sulyán Cukrászda Sacher torta inspirálta szaloncukor végzett, a harmadik pedig a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehér csokoládés pisztáciakrémes szaloncukra lett.

Idén először volt vegán kategória

Az idei évben először meghirdetett Év Vegán Szaloncukra kategória első helyezettje a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmás szaloncukra lett, a második helyen a Lissé Kft. meggyes zselés vegán szaloncukra végzett, a harmadik helyezett pedig a LIDL citromos-narancsos vegán szaloncukra lett.

A kedvező árú (699Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO karamellakrémmel töltött szaloncukra, második lett a Chocofive robbanócukros szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Penny Market Penny Market - Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor lett hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel.

Az „ízek versenyében” a kókusz-, marcipán-, mogyoró-, karamellízek mellett idén új ízkategóriaként jelent meg a tej/vajkaramella, a pisztácia és a narancs. A legjobb marcipános szaloncukor a veresegyházi Sulyán Cukrászda mézes-narancsos marcipán szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a nagyatádi Forfino kókuszkrémmel töltött tejcsokis szaloncukra lett, a legjobb karamellás szaloncukor a balatongyöröki Promenád Kávéház „Karamella Gold” szaloncukra lett, a legjobb mogyorós szaloncukor a Gyulai Kézműves Cukrászda Giandujas szaloncukra, a tej/vajkaramella kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tejkaramellás szaloncukra lett.

A legjobb narancsos szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate narancs-karadamomos szaloncukra lett a győztes és a pisztácia kategóriában a keszthelyi Sütibolt fehércsokis pisztáciás meggydarabos szaloncukra nyert.

A Piros Mogyorós Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukra robbanócukorral és aprított mogyoróval lett az Év Új íze, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

A díjazottak

Az Év Szaloncukra győztesei:

  1. Kézműves Cukrászda Gyula - Forralt boros szaloncukor 
  2. Promenád Kávéház - „Frizzy" mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor 
  3. Stühmer - körtesztelés-muskotályos szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

  1. Keszthelyi Sütibolt - Mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal
  2. Sulyán Cukrászda - Sacher torta szaloncukor
  3. Szent Korona Cukrászda - pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Év Vegán szaloncukrai:

  1. Damniczki Cukrászda birsalma-szaloncukor
  2. Lissé - meggyes zselés vegán szaloncukor
  3. LIDL - citromos-narancsos vegán szaloncukor

Az Év kedvező árú szaloncukra (699 Ft/100g alatti árkategóriában):

  1. Tesco - karamellkrémmel töltött szaloncukor
  2. Chocofive - robbanó cukros szaloncukor
  3. Penny Market - Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel

A legjobb kókuszos szaloncukor: Forfino - Kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor

A legjobb mogyorós szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda Gianduja szaloncukor

A legjobb karamellás szaloncukor: Promenád Kávéház - Karamell Gold szaloncukor

A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor: Szent Korona Cukrászda: tejkaramellás szaloncukor

A legjobb marcipános szaloncukor: Sulyán Cukrászda - mézes-narancsos marcipán szaloncukor

A legjobb narancsos szaloncukor: Demeter Chocolate - narancs-kardamomos szaloncukor

A legjobb pisztáciás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt - pisztáciás szaloncukor fehér csokoládéban meggydarabokkal 

Az Év Új Íze: Piros Mogyorós - Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróval

Így készül a világ legfinomabb házi szaloncukra

A kézzel készített, sós karamellás, étcsokival borított szaloncukor nemcsak a fenyőfád legízletesebb dísze lesz, hanem az idei karácsonyod legnépszerűbb saját készítésű ajándéka is válhat belőle.

(Képek: Az Év Szaloncukra.)

Ezt is szeretjük