Lassan sült, szaftos marhaoldalas vörösborral, ahogy Gordon Ramsay készíti
Így készítsd el ezt a fejedelmi, ínycsiklandó fogást.
A báránycsülök és a sertéspofa után most a marhaoldalas éli reneszánszát. A zsíros, kollagénes hús vörösboros alaplében, lassan sütve omlós, szaftos állagú lesz. Ha a paradicsomsűrítményt lepirítod, jellegzetes savassága enyhül, lekerekedik.
Lassan sült marhaoldalas
Hozzávalók két személyre:
- olívaolaj
- 6 vastag, húsos oldalas - 6 bordacsontnyi
- 1 nagy fej fokhagyma vízszintesen félbevágva
- 1 púpos evőkanál paradicsompüré
- 750 ml vörösbor
- 1 liter marhaalaplé
- 150 g pancetta - vagy füstöletlen kolozsvári szalonna kockára vágva
- 250 g apró, barna csiperke, megtisztítva és félbevágva
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- petrezselyemlevél, felaprítva
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 15-20 perc, sütés: 3-4 óra.
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 170 fokra - gázsütőn harmadik fokozat. Forrósíts fel egy magas falú tepsit a tűzhelyen, és önts bele kevés olajat. Az oldalast sózd, borsozd, és 10-15 perc alatt egyenletesen pirítsd körbe.
A fokhagymát - vágott oldalával lefelé - tedd a tepsibe. Add hozzá a paradicsomot, és egy-két percig pirítsd. Öntsd hozzá a bort, és a letapadt darabkákat kapard fel. Forrald fel, és 10-15 percig főzd, míg a folyadék a felére sűrűsödik, majd öntsd fel annyi alaplével, hogy majdnem ellepje a húst - ha kisebb tepsit használsz, kevesebb alaplére lesz szükséged. Forrald fel és a húst többször locsold meg a lével.
A tepsit alufóliával takard le, és tedd az előmelegített sütőbe három-négy órára, vagy amíg a hús omlósan megpuhul, és leválik a csontról - közben többször locsold meg. A sütési idő vége előtt tíz perccel a szalonnát két-három perc alatt aranyszínűre, ropogósra pirítsd. Add hozzá a gombát, és négy-öt percig pirítsd. Szedd papírtörlőre, és itasd le az olajat.
Miután a hús elkészült, vedd ki, és tedd tálalóedénybe. A fokhagymát nyomkodd ki a héjából, és passzírozd át. A főzőlevéről merd le a fölösleges zsírt, a lét szűrd át, és keverd el a fokhagymával - ha a mártás túl híg, 10-15 percig forralással sűrítsd, miután átszűrted. Az oldalasra kanalazd a pirított szalonnát és gombát, a mártással locsold körbe, és petrezselyemmel megszórva tálald.
"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok."
Gordon Ramsay
A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lephetjük meg szeretteinket. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet ide kattintva rendelheted meg.
Isteni tepsis húsok
A tepsiben sült húsok nagyon ízletesek, omlósak, és roppant könnyű őket elkészíteni. Kattints, és gyűjts ötleteket galériánkból!