Icipici a lakásod? Így díszítsd!

Az ünnep melegét nem csak nagy térben teremtheted meg. A legapróbb otthon is pillanatok alatt meghitt karácsonyi fészekké varázsolható.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony nem csak hatalmas, rénszarvas-figurákkal és tonnányi lámpával feldíszített házban lehet az igazi. Ha a roskadásig díszített, plafonig érő fa még legmerészebb álmodban sem fér be a lakásba, varázsolj ügyes trükkökkel csodálatos ünnepi hangulatot!

Mindezt pedig nemcsak a családért és a vendégekért érdemes megtenni, de akkor is, ha a gyönyörű ünnepre magányosan készülődsz.

Pöttöm díszek

A kevesebb néha tényleg több: a kis lakásnak megvan az az előnye, hogy nem kell évről-évre ládányi díszt előkotorni a pince mélyéről, amivel megpróbálod feldobni a hatalmas, kopaszon ásító falfelületeket.

Néhány jól elhelyezett dísz sokkal jobban mutat, és kis lakásodat percek alatt ünnepi díszbe öltöztetheted. Ha garzonban élsz, lehetőleg kerüld a csüngő, lógó díszeket, és használj inkább praktikus hangulatkeltőket. Helyezz a dohányzóasztalodra egy karácsonyi mécsest vagy egy szép aromalámpát, és töltsd meg ínycsiklandozó mézeskalács-illattal a lakást!

Koncentrálj a színekre, és teremts egységes hangulatot, mert a kis térbe zsúfolt színkavalkád hatására olyan érzésed lesz, mintha állandóan rendetlenség venne körül.

Cseréld le a terítőket valamilyen egységes színre, és minden asztal közepére helyezz valamilyen hangulatos díszt! A gyertyák, a fenyőgallyak és a természetes díszek csodálatos hangulattal töltik meg lakásodat pillanatok alatt. Az illatos kis fészekben még egyedül sem lesz olyan magányos az ünnep!

Mű vagy fenyő?

Ha lakásod méretben egy egészen pöttöm ékszerdobozhoz hasonlatos, akkor se törődj bele a porosodó műfenyő gondolatába, ami ráadásul az évek során még meg is fakulhat, így csak egyre fénytelenebbé teszi az ünnepet. Az apró műfenyőnél még mindig helyesebb és illatosabb egy egészen pöttöm fácska, vagy egy nagy csokor, vázába rendezett fenyőgally.

Fa téren tehát tilos a megalkuvás, a hulló tűlevelek miatt pedig ne bosszankodj! A legalattomosabb helyekre is bekúszó tüskék ellen úgy védekezhetsz, ha a fádat olyan állványba helyezed, melynek az aljában víz van, így megszívja magát, és kevésbé fog kopaszodni.

Szaloncukrok, gömbök

Ha karácsonykor nem árasztja el lakásodat egy halom édesszájú rokon, fölösleges nagy szaloncukor-vásárlásba bonyolódnod. A fa díszítése során is törekedj az egyszerűségre, és ne aggasd tele apró fácskádat fölösleges, sztaniolba csomagolt csokicsodákkal.

Természetesen az ünnep elmaradhatatlan részeit képezik a nyalánkságok, de a különleges bonbonokat egy szép tálba rakva akár asztaldíszként is használhatod. Még jobb, ha egy több részből álló kínálókészletbe különféle karácsonyi édességeket - csokit, aszalt gyümölcsöt, mogyorót és efféléket - teszel. A tálkákat az ünnepek ideje alatt folyamatosan töltsd újra, így mindenki kedvére falatozhat, de nem marad rád egy zsák szaloncukor vízkereszt után.

A legszebb karácsonyfadíszek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fácskádra csak a legszükségesebb díszeket aggasd, és ügyelj a színharmóniára! Az üveggömbök lehetőleg passzoljanak a lakásodat ékítő többi holmi színvilágához, és legyenek egészen aprók. Ha ezzel a módszerrel egy egységes stílust teremtesz, a karácsonyi hangulat végig benne lesz a levegőben. A színharmónia pedig rendet sugároz, így nem esel abba a csapdába, hogy a karácsonyi nagytakarítás eredményét zsúfolt díszkavalkáddal takarod el.

Kis lakásba nem kell sok a karácsonyhoz: mindenképpen kerüld azt a bizarr jelenséget, hogy minden egyes rakodófelületről angyalkák, Mikulások és kis Jézusok pislogjanak vendégeidre! Használd inkább a tárgyak hangulatát: a karácsony nem az ablakba akasztott, kötélen mászó műanyagmikulástól lesz ünnepélyes.

Ezt is szeretjük