A 20 legjobb könyv karácsonyra
Melyik az az ajándék, ami nemcsak praktikus és könnyen beszerezhető, hanem személyes is? Egy jó könyv! Segítünk választani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Édesanyának, nagymamának, anyósnak, barátnőnek

A női családtagokat legtöbbször egy szakácskönyvvel lepjük meg, ami "a soha nem tudom, mit főzzek" elvén mindig jól jön, érdemes azonban más műfajban is körül nézni.

A "lelkis", ezoterikus könyvek között a legújabb szenzáció Rhonda Byrne A Titok című műve, ami azoknak ajánlott, akik ritkábban olvasnak, mégis szeretnének szellemileg feltöltődni, az élet értelméről és szabályairól gondolkodni.

A nagysikerű Szeretetkönyv után megjelent Müller Péter Örömkönyve is, mely igazi karácsonyi, mosolyt és szívmelengető érzéseket keltő mű, a híres szerzőpáros, Barbara és Allan Pease pedig a nő és a férfi kapcsolatának problémáit írja le a karácsony szemszögéből Karácsonyi fegyverszünet: Miért nyűgös a férfi? Miért borul ki a nő? című könyvükben, amely ideális olvasmány a két ünnep között.

A Mesék férfiaknak nőkről, és Mesék nőkről férfiaknak egyben humoros és elgondolkodtató mű, melyet Boldizsár Ildikó állított össze a világ különböző tájainak történeteiből. Szintén ezt a mindennapi, mégis megismerhetetlen kapcsolatot igyekszik elmesélni Vámos Miklós Utazások Erotikában című könyvében is, melyben egy irodalomtörténész életén keresztül mutatja be, hogyan éli meg a férfi a szerelmi és testi kapcsolatokat.

Végül, de nem utolsó sorban Umberto Eco A szépség története című könyvét ajánljuk, mely nemcsak szellemi és történeti kalandra, de az érzelmeket, érzékeket is megmozgató utazásra hívja olvasóját, és kalauzolja a művészetek és a szépség világában.

Édesapának, nagypapának, apósnak vagy a párodnak

Egy férfinek mindig nehéz ajándékot találni, de hogy végül ne egy zoknira, nyakkendőre vagy parfümre essen a választás, közelítsd meg a dolgot a "minden pasi szereti a sportot" sztereotípia felől. A 2006-ban a Saxum Kiadó gondozásában megjelent A futball képes enciklopédiája nemcsak a foci történetével, de a legfontosabb bajnokságokkal is megismerteti az olvasót, a képek ráadásul fel is elevenítik a legemlékezetesebb pillanatokat.

És ha már játék: Magyarországon is egyre jobban terjed a póker-őrület. Ha a pasidat is elkapta, és szeretne elmerülni a szabályokban, stratégiákban, a legjobb választás Paul Mendelson Texas Hold’em Póker című könyve a I. A. T. Kiadó kiadásában.

Ha azonban családod férfitagja inkább otthonülő típus, aki ráadásul még ma is tartja magát ahhoz az elvhez, miszerint egy férfiről a legtöbbet az órája árul el, akkor meglepheted az Aréna Kiadó gondozásában megjelent 100 legendás óra című képeskönyvvel, mely az időmérők 200 éves történetét és legszebb darabjait mutatja be.
A ritkábban olvasókat megajándékozhatod kedvenc filmjük könyvadaptációjával, például Thomas Keneally Schindler listája című művével. A szépirodalomból a méltán népszerű Márai Sándortól érdemes választani, hiszen bölcsességét és életfilozófiáját talán leginkább az erősebbik nem értheti meg: a történelem iránt érdeklődőknek és örök kalandoroknak a Béke Ithakában című művét, az emberi kapcsolatok és karrier-történeteteket kedvelőknek pedig Válás Budán című könyvét ajánljuk.

Gyermekeknek és kiskamaszoknak

A legkisebbek igazán valamilyen játéknak örülnek, de a gyerekek megfelelő fejlődéséhez szükség van arra is, hogy szüleik alkalmanként felolvassanak nekik, hiszen csakis így fejlődhet megfelelően a fantáziájuk és a kreativitásuk, nem is beszélve a emberi értékekről való tudásról. A mesekönyvek piaca szerencsére rendkívül sokszínű: csak a legkisebbeknek vásárolj viszont zenélő könyveket, a nagyobbaknak válassz inkább klasszikusokat vagy magyar népmeséket, de semmiképpen ne a televízióból vagy DVD-ről ismert figurákról szóló műveket! Kivételt tehetsz azonban Bálint Ágnes Mazsola és Tádé című művével, amiből már csak nosztalgiából is szívesen olvasnak majd fel a szülők. Karácsonyra emellett szép ajándék lehet egy, a gyermekeknek szóló bibliai történeteket tartalmazó könyv is, amiből nemcsak vallásukat ismerhetik meg, hanem alapműveltségük is gazdagodhat.

Hasonlóan könnyed formában mutatja be világunkat a szórakoztatva tanító Enciklopédia gyermekeknek a Park-Usborne Kiadótól, mely ráadásul humoros és a gyermekek számára is élvezetes illusztrációkat is tartalmaz.

A kiskamaszokkal már nehezebb a helyzet, hiszen az iskolában sok a kötelező olvasmány, az olvasás pedig ritkán tartozik kedvenc hobbijuk közé. Szabó Magda Abigél és Fekete István Tüskevár című műveihez hasonló színvonalúak rég születtek - bár ezek a mai napig értékes ajándéknak számítanak -, az irodalom ezen szegmense ma kimerül J.K. Rowling Harry Potter-sorozatában. Ez utóbbit talán azért érdemes választani, mert ha mást nem is, ezt biztosan elolvassa majd a kiskamasz.

Merész ajándék, de talán annál jobban örül majd neki a kamasz, első gimnazista fiatal: Howard Schiffer Hogyan szeress? - A szexualitásról fiúknak és lányoknak című felvilágosító könyve könnyed hangvételben, mégis pontosan figyelve az alapvető értékekre igyekszik rávezetni a kamaszokat az egészséges szexuális kultúrára.

Mindenkinek: nyelvkönyvek és idegen nyelvű irodalom

Egy nyelvkönyv vagy szótár praktikus ajándék lehet, ám ha valaki szeret utazni, egy kis alakú úti szótár vagy a nyelvtanuló kártyák a hasznosságon túl vidám pillanatokat is szerezhetnek. Napjainkban a kisgyermekek szinte már az óvodában elsajátítják valamely idegen nyelv alapjait, ezért számukra egy színes, képes szótár egy életre kedvet hozhat a nyelvtanuláshoz.

Azoknak pedig, akik már komolyabb tudással rendelkeznek, jó ajándék lehet kedvenc könyvük angol vagy eredeti nyelvű kiadása, de egy magyar szerzőműveit is érdekes lehet idegen nyelven újra olvasni.

Ezt is szeretjük