5 filléres tipp nagyanyáinktól

Karácsonyi hangulatot nemcsak drága díszekkel és csillogó kristálygömbökkel teremthetsz. Elég, ha ragyogóvá varázsolod az otthonod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A régi idők asszonyai nem feltétlenül aggatták tele lakásukat színes díszekkel és függőkkel. Az ünnepi készülődés számukra nem abból állt, hogy minél díszesebb közegben fogadhassák az ünnepi rokonáradatot, ők a tisztasággal versenyeztek.

Az ünnepek ugyanis jó ürügyet szolgáltattak egy hatalmas takarításra: a lakás nem új tárgyakkal, hanem a megtisztulással öltözött díszbe. A kandalló melegénél illatozó karácsonyi sütemények pedig minden lakásillatosítónál édesebb aromával lengték be az otthont.

Portalaníts - mindenhol!

Ha tehát nem akarsz sokat költeni a karácsonyi díszítésre, idén rakd rendbe a lakásodat, és ne fénylő gyertyákkal és csillagos függőkkel takard el azt, amire nem szántál elég időt. Karácsony közeledtével áldozz rá néhány hétvégét, és porolj!

Vedd fel a harcot a makacs kosz ellen egy portörlővel, és olyan helyeket is alaposan tisztíts meg, amelyek egyébként nem látszanak. Könyvespolcaidat pakold le, és portalanítsd a könyveket: lehet, hogy rámegy egy egész hétvégéd, de környezeted így nemcsak tisztább, de egészségesebb is lesz.

Le a textilekkel!

A következő hétvégén jöhet a nagymosás: az ünnep kiváló alkalom arra, hogy minden ágyneműt, minden terítőt lecserélj, függönyeidet pedig tisztára mosd.

Nem is hinnéd, hogy ezek az apróságok mennyit számítanak, és mennyivel másabb lesz az advent egy olyan lakásban, ahol a függöny nem porszagú, és minden textília harsogóan friss és illatos.

Míg te a mosással törődsz, családod férfitagjait fogd be a ház körüli apróbb munkákra, és legyen az idei év az első, amikor minden tökéletes: nincs eldugult lefolyó, és a nappaliban is minden kép éppen ott lóg, ahol szeretnéd.

Porszívót a kézbe!

Természetesen a nagytakarítás sem maradhat el: ha a nehezebb munkákon már túlvagytok, advent harmadik hétvégéjére betervezhettek egy hatalmas porszívózást, hogy a karácsonyt már ragyogó tisztasággal várhassátok. Ha nem egyedül állsz neki, hamarabb végére értek a nagy takarítóprojektnek, mint gondolnátok. Osszátok fel a szobákat, és amíg valaki a porszívóval indul a pormacskák elleni hadjáratra, a másik a fürdőben vegye fel a küzdelmet a vízkő ellen!

Jöhetnek a sütemények!

A csillogóan tiszta lakásban egészen más hangulatban fog telni az advent utolsó hétvégéje is, és azt veszed majd észre, hogy ezúttal nem pár nap alatt öltöztetted lakásodat ünnepi díszbe, hanem szép fokozatosan a lelked készült fel a karácsonyi békére. Ha a nehéz munkákat már letudtad, az utolsó hétvégén jöhet az ünnep legörömtelibb része: a nagy készülődés.

Ha jó előre beszerezted a hozzávalókat, ezúttal nincs más dolgod, mint egész nap a konyhában sürgölődni, és nyakig lisztesen, de annál nagyobb örömmel gyártani az ízletes karácsonyi finomságokat. A mézeskalács mellett ne feledkezz meg a fényes páncélú kalácsról sem: a karácsonyi reggelek nem telhetnek el az édes, omlós péksütemény nélkül.

Elő a kincsekkel!

Ha a konyhai serénykedésnek a végére értél, már csak meg kell ágyazni a süteményeknek. Természetesen nem lenne elég ünnepélyes a karácsony, ha mindenféle különleges tárgy nélkül, lakásod hétköznapi körülményei közt telne, a díszítésre azonban nem kell feltétlenül költened. Elég, ha szekrényeid titkos rejtekéből előhalászod legféltettebb kincseidet, és az ünnepek alkalmából legszebb edényeiddel terítesz meg.

Ha pedig már minden készen áll, nem maradt más hátra, mint ünnepi díszbe öltöztetni a zöldülő fenyőfát, és mosolygó arccal fogadni az ámuló vendégsereg dicsérő szavait gyönyörű lakásod láttán.

Ezt is szeretjük