Puha, csupa csokis karácsonyi fatörzs
A karácsonyi fatörzs nem más, mint könnyű piskóta lágy krémmel töltve, különlegesen díszítve.
A karácsonyi fatörzs évszázadok óta nem hiányozhat a francia családok ünnepi asztaláról. A mesés édességet rengeteg módon készítik, nagyon népszerű gesztenyés, csokis vagy kávés krémmel. A süti tetejét pedig gombákkal, törpékkel, csokiforgáccsal, mogyoródarabokkal, hópelyhekkel díszítik.
Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 vaníliás cukor
- csipet só
- késhegyni sütőpor
Krém
- 20 dkg csokoládé
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 narancs
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgát keverd habosra a porcukorral. Ha barna piskótával készítenéd, akkor ehhez a mennyiséghez keverj a porcukorhoz 20 gramm jó minőségű, cukrozatlan kakaót, legjobb a holland kakaó. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd nagyon kemény habbá. A sütőporral elkevert lisztet a habbal felváltva adagold a tojássárgás masszához. Egyengesd a tésztát liszttel kikent tepsibe, és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd meg. Mielőtt kiveszed a sütőből, tűpróbával teszteld. Ha a piskótába egy hegyes eszközt szúrsz, és üresen húzod ki belőle, a tészta elkészült. A sütit tedd óvatosan nedves konyharuhára, és azzal tekerd fel, majd várd meg, amíg kihűl.
A krémhez a tojást a cukorral, az apró darabokra tördelt csokival, a narancs reszelt héjával és a levével dolgozd simára, majd vízgőz felett, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Amíg hűl, a vajat géppel keverd habosra, és dolgozd a masszába. A piskótát tekerd le, és töltsd meg a krém felével, a maradékkal pedig vond be a tészta külsejét. Villával fatörzsszerűen mintázd meg. Tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára, majd díszítsd csokival, apróra vágott mogyoróval.