Így készül a karácsonyi madárkalács: ha nem fogy el, dísznek is használhatod
Kevés hasznosabb dekoráció létezik a madárkalácsnál.
A leghidegebb hónapokra az énekesmadarak egy jelentős része hazánkban marad, és nem vonul el melegebb éghajlatú tájakra, így, bár egyre jellemzőbbek az enyhe telek, a madáretetés kiemelt fontosságú feladat, melyet a madárbarát magánkertekben éppúgy elő lehet segíteni, mint akár csak egy erkélyen vagy ablakban.
A kihelyezett madáretetők könnyebbséget és biztonságot is jelentenek a kis szárnyas barátoknak, de ugyanígy segíthet nekik átvészelni a keményebb téli napokat az is, ha úgynevezett madárkalácsot helyeznek ki számukra. Utóbbi minden lényeges tápanyagot tartalmaz, könnyű elkészíteni, emellett kedves és látványos dekoráció is lehet, mely küllemében akár az adventi időszakra is hangolható.
Karácsonyi madárkalács készítése
A madaraknak kiváló téli tápanyagforrást jelentenek az olajos magvak, például a napraforgó, a felaprított dió, a szezámmag, de a zabpehely, a köles, a muhar és a búzadara is. A szárított gyümölcsök szintén kiválóak, legyen szó almáról, mazsoláról, csipkebogyóról, emellett zsiradékra is szükség van, például zsírra, faggyúra vagy akár vajra.
Mindezek tökéletes kombinációja a madárkalács, arra azonban figyelni kell, hogy semmi se legyen benne túlságosan feldolgozott, a magvak legyenek sózatlanok és pirítatlanok, a gyümölcsök pedig cukrozatlanok, kénezetlenek.
Az énekesmadaraknak tilos kenyeret, kenyérmorzsát és nyers húst adni, ezek ugyanis emésztőrendszeri gyulladást, ezáltal pedig pusztulásukat okozhatják. Az ennivaló mellett folyadékról is érdemes gondoskodni egy kis langyos víz formájában, mely nem fagy meg olyan gyorsan még a leghidegebb napokon sem.
A madarak etetését érdemes minél előbb elkezdeni, hogy odaszokjanak, ha pedig ez megtörtént, nem szabad abbahagyni február végéig. A biztos és megszokott táplálékforráshoz a kis csivitelők messziről és akár a következő évben is visszatalálnak, énekükkel és az elpusztított rovarok számával meghálálva a gondoskodást.
Így készítsd el a madárkalácsot
A madárkalács elkészítése során a magokat olvasztott zsiradékkal kell összekeverni, majd formában megszilárdítani, mely akár karácsonyi is lehet. Sokan használnak szilikonformákat, de megfelelő alátéttel a karácsonyi kiszúrók is alkalmas lehetnek, a lényeg, hogy a kész kalácsot könnyen ki lehessen pattintani a formából.
Zsiradékként lehet használni faggyút, ez dermed ugyanis meg az egyik legjobban, a kisütése azonban körülményes lehet, így, ha valaki nem szívesen vállalkozik rá, vagy nem kap kész faggyút, használható például kókuszzsír is. 250 grammhoz ugyanennyi magot kell adni, ha azonban nem tartható ez az arány, a lényeg, hogy annyi zsiradék kerüljön a magokra, hogy az még éppen összetartsa őket.
A felolvadt kókuszzsírral a magokat össze is lehet keverni, és így a formába tölteni, de utóbbit előzetesen is meg lehet tölteni magokkal, majd felönteni a zsiradékkal. Több rétegben öntve, kicsit várakozva a rétegek között, az akasztásra szolgáló madzagot, szalagot is bele lehet szilárdítani, de szívószálat is a keverékbe lehet szúrni, létrehozva az akasztó helyét.
Ha nem áll rendelkezésre forma, a keverékből kis várakozás után, ha már kihűlt annyira, golyók is kialakíthatók. A madárkalács annál szilárdabb, minél hidegebb van, így ha már lehűlt kissé, érdemes hűtőbe tenni, vagy a szabadba, majd kikeményedés után elválasztani a formától, átfűzni szalaggal, végül felakasztani.
A felhasznált eszközöket forró víz alatt könnyen el lehet mosni. A készítés során a forró zsiradékkal nagyon óvatosan kell bánni, különösen, ha valaki gyerektársaságban dolgozik, akik számára egyébként tanulságos és beszélgetésindító időtöltést is jelenthet a madárkalács elkészítése, csakúgy, mint az utána következő megfigyelés, ahogy a madárkák felfedezik maguknak. A cinkéknek biztos, hogy nagy kedvencük lesz.
Kvíz: milyen madarat látsz a képen? Teszteld, felismered-e a verebet vagy a feketerigót!
Próbáld ki magad a madarak kvízében!
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!
- dekoráció
- karácsonyi dekoráció