Áfonyás karácsonyi kosárkák ropogós leveles tésztában: az ünnepi teríték díszei lesznek

A pikáns sajttal töltött vendégváró kosárkák könnyedén és villámgyorsan elkészülnek, a roppanós áfonyától lesz mennyei az ízük.

IMG 5924
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugye, már veled is előfordult, hogy a rég nem látott barátok, családtagok váratlanul toppantak be ünnepekkor? Ezekre az alkalmakra érdemes betárazni friss leveles tésztát, amiből néhány perc alatt ínycsiklandó vendégváró falatokat készíthetsz. 

Karácsonyi kosárkák

Hozzávalók

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 18 kávéskanál áfonyalekvár
  • 20 dkg brie sajt
  • 10 dkg friss áfonya
  • 10 dkg dió
  • friss rozmaringág
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az én karácsonyi változatomban a főszerepet az áfonya és brie sajt kapta, amik tökéletesen passzolnak egymáshoz, mert a lágy sajt jellegzetes ízét kellemesen kiemeli az áfonya fanyarsága. A krémes töltelék sütés közben szinte beleolvad a tésztakosárkákba. A falatkák a pirított diótól és a rozmaringágaktól lesznek karácsonyi hangulatúak. 

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra légkeveréssel. A tésztát vágd 12 db kockára.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra légkeveréssel. A tésztát vágd 12 db kockára.
1
Olajozd ki a muffinformákat, és helyezd bele lazán a tésztalapokat úgy, hogy a sarkok kilógjanak a formából.
Olajozd ki a muffinformákat, és helyezd bele lazán a tésztalapokat úgy, hogy a sarkok kilógjanak a formából.
2
A tésztakosárkák aljára kenj egy-egy kávéskanálnyi áfonyalekvárt.
A tésztakosárkák aljára kenj egy-egy kávéskanálnyi áfonyalekvárt.
3
Majd helyezd bele felkockázott sajtdarabokat, szórd meg durvára vágott dióval, és tetejére halmozz fél kávéskanálnyi lekvárt.
Majd helyezd bele felkockázott sajtdarabokat, szórd meg durvára vágott dióval, és tetejére halmozz fél kávéskanálnyi lekvárt.
4
Előmelegített sütőben süsd 15 percig, míg aranybarna lesz. Tálalás előtt díszítsd áfonyával és rozmaringgal. Langyosan a legfinomabb.
Előmelegített sütőben süsd 15 percig, míg aranybarna lesz. Tálalás előtt díszítsd áfonyával és rozmaringgal. Langyosan a legfinomabb.
5
Ezt is szeretjük