Unod már a halászlét töltött káposztával és bejglivel? Nézz szét kicsit más nemzetek konyhájában és meríts ötletet, mivel lehetne színesíteni a karácsonyi menün!
Sok - európai vagy távolabbi - országban a mai napig 12 fogásos vacsorával készülnek, a 12 apostol tiszteletére.
10 ország ínycsiklandó karácsonyi ételei
Bár a karácsonyi ételek régiónként eltérést mutathatnak, az alábbi képekkel az egyes országok egészére jellemző ünnepi finomságokat igyekszünk most bemutatni. Lapozd át a képeket!

A lengyeleknél gyakori a 12 fogásos menü, melyben helyet kapnak sült halak, kompótok, egy babka nevű édes kenyérféleség, valamint mákos sütik és tészták - melyek a gazdagság biztosítékai.

A svéd karácsonyi asztalról - Julbord - nem hiányozhat a kolbász, sonka, a majonézes céklasaláta és a híres svéd húsgolyók. Desszertek gyakran mandulás rizspudingot kínálnak.

Angliában december 25-én délben tálalják a Christmas dinnert, mely töltött pulykából, sült krumpliból, kelbimbóból és más zöldségekből áll. Desszertnek pudingot adnak - brandyvel flambírozva.

A németek sült libát esznek burgonyával, káposztával, de nem vetik meg a virslit sem krumplisalátával. Desszertként gyakran a Plätzchen nevű gyömbéres sütit vagy az aszalt gyümölcsös Stollent fogyasztják.

Litvániában a 12 fogásos Kucios nevű vacsorában saláták, töltött gombóc, savanyú káposzta, főtt krumpli és a mi mákos gubánkhoz hasonló desszert is helyet kap. Mellé a kisielius nevű áfonyás italt fogyasztják.

Ausztráliában a karácsony az év legmelegebb hónapjára esik, így ünnepi barbecue partikat adnak: rákot, sovány húsokat, zöldségeket grilleznek. A vacsorát könnyű borok és tejszínhabos gyümölcsök kísérik.

Romániában gyakran disznóölést tartanak december 20-án. Ünnepi ételeiket a tor legjava adja, melyek a Craciun nevű december 24-i vacsorán kalács, friss kenyér és pálinka kíséretében kerülnek az asztalra.

Olaszországban karácsonykor is előszeretettettel fogyasztanak - töltött - tésztaféléket, lazacot és egyéb tenger gyümölcseit - szárított formában is. Népszerű desszertek a panettone és pandoro nevű olasz kalácsok.

A spanyol karácsonyi asztalra különböző tapasok, garnélarák, kagyló és hal is kerül december 24-én. Kedvelt ünnepi étel a sült csirke, pulyka és a bárány is. Az itteni bejgli pedig egy turrón nevű mandulás finomság.

Brazíliában az asztalra egy - pulykánál kisebb - Chester nevű madár kerül. Kedvelt ünnepi étel a füstölt sonka, fehér rizs, kuszkusz. A desszertnek egy Penettone nevű mazsolás sütit, aszalt és friss gyümölcsöt esznek.