3 tuti karácsonyfa-dekoráció
Bizonyára idén is azt szeretnéd, hogy a tiéd legyen a legszebb karácsonyfa. Ha azt hiszed, hogy ehhez vagyonokra van szükség, tévedsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is nehéz választani a nagy karácsonyi dekoráció-dömpingben, dönteni tudni kell, ha ugyanis valóban szép karácsonyfát szeretnél, nem tehetsz fel minden díszt a fára. De akkor melyikeket vedd meg? Arany vagy ezüst díszek legyenek, esetleg tarka-barka dekoráció? Nehéz a döntés, ám ha figyelembe veszed az otthonod stílusát, méretét és a családod ízlését, könnyebben fog menni. Ráadásul mi is segítünk!

Természetes karácsonyfa a természet kedvelőinek

Ha a természetesség híve vagy, és erről az otthonod is árulkodik, akkor érdemes úgy dekorálnod a karácsonyfának készülő fenyőt, hogy az ne csak szép legyen, hanem az otthonod stílusától se térjen el. Mint ahogy egy high-tech térben sem mutatna jól néhány gyékényszék, úgy egy fából készült bútorokkal, háncsszőnyeggel és szövetkanapéval berendezett lakásban is idegenül mutat egy hideg, ezüstös fehér díszekkel dekorált karácsonyfa.

A természetes dekorációk választása emellett a pénztárcádnak is jót tesz, a díszek többsége ugyanis akár saját kezűleg is elkészíthető, de ha készen veszed őket, akkor is csupán egy-két ezer forint lesz a végösszeg.

Na de térjünk a lényegre: e típus kapcsán minden olyan csonthéjas termés, szárított gyümölcs vagy bogyó szóba jöhet, amelyek valamilyen módon felfüggeszthetők a fára, és alakjuk, színük vagy méretük lehetővé teszi, hogy mutatós dísz váljon belőlük. Ilyen például a narancs és az alma, amelyekből elég két kilót megvenned ahhoz, hogy szeletekben történő megszárításuk által több tucat díszhez juss.

A szárított narancs- és almaszeletek mellett egyébként jól mutatnak a matt, piros festéksprayvel beszórt diók, az alaposan beragasztózott, majd szizállal vagy raffiával jó szorosan körbetekert pingponglabdák - a labdák helyett diókat is használhatsz -, valamint a fahéjból készített csillagok és a raffiára fűzött ánizsszemek.

A termések és a gyümölcsök alkossák a dekoráció alapját, melyet nádból készült karácsonyfadíszekkel és néhány mézskalács-figurával egészíts ki! Így egyszerű, ám annál nagyszerűbb karácsonyfát varázsolhatsz az otthonodba!

Femina-tipp: A fahéjcsillagokat egyszerűen elkészítheted fahéjrudak és némi raffia segítségével. Egy csillaghoz öt rudat használj: először kettőt tegyél keresztbe, és kezd el középen összetekerni őket a raffiával! Alul és felül bújtatva a kötözőanyagot egyesével add hozzá a másik három rudat, és addig tekerd körbe őket, amíg stabilan csillag-alakot formáznak.
Raffiát bármilyen hobbiboltban beszerezhetsz, és érdemes belőle többet is venned, hogy a termések akasztójaként is használhasd az egységes összhatás kedvéért.

A klasszikus fa a hagyományok híveinek

Ha az otthonod a klasszikus lakberendezés stílusjegyeit viseli, és te magad is jobban kedveled a kevésbé modern és kihívó, ám annál stílusosabb dekorelemeket, akkor jól teszed, ha az újdonságok helyett inkább maradsz a klasszikus karácsonyfa-dekorációknál. Sajnos ennek a karácsonyfa-típusnak a hátránya, hogy a fára kerülő díszek egyetlen darabja sem készíthető saját kezűleg - próbálkozni ráadásul nem is érdemes, ezen a változaton ugyanis nem is mutatnak jól a saját készítésű díszek.

A klasszikus karácsonyfa-dekoráció legfőbb jellemzője a magasztosság, az érték és a csillogás, ezért a díszeket is így érdemes megválasztani. A színek tekintetében a klasszikus, tiszta zöld, a sárga, a piros és a kék színek részesülnek előnyben, de jól mutatnak még a fán a finom - semmiképpen nem baba! - rózsaszín, és a hideg, ezüstösen fehér árnyalatok. Matt és fényes díszeket egyaránt választhatsz, arra azonban ügyelj, hogy nagyjából egyenlő arányban használd az egyes színeket, valamint a matt és a fényes felületeket.

Mint ahogy az otthon dekorálásánál, úgy a karácsonyfa díszítésénél is érdemes tartózkodni a túlzásoktól, ám a klasszikus karácsonyfa csak akkor mutat jól, ha minden oldala tömve van a díszekkel. Ahelyett azonban, hogy több száz gömböt aggatnál az ágakra, kiegészítésként használj aranyszínű angyalhajat, a csillogó hatáshoz pedig több színben világító izzósort! Arra azonban ügyelj, hogy ez utóbbi legyen az első, amelyet felteszel a fára, az angyalhaj pedig a legutolsóként kerüljön rá!

Femina-tipp: Annál szebben mutat a karácsonyfád, minél hangsúlyosabb szerepet tölt be a helyiségben, ennek trükkje pedig csupán annyi, hogy méretét, formáját és a rákerülő díszeket az otthonod adottságainak figyelembe vételével választod meg. Ha a lakásod például nem a belmagasságáról híres, akkor érdemes több függőleges alakú díszt használnod, és az angyalhajat is függőgelesen elhelyezned a fán, ezzel ugyanis optikailag jelentősen megnyújthatod azt. Ellenkező esetben pedig inkább gömbölyű és "kövérebb" díszeket használj, így ellensúlyozhatod a szoba magasságát.

Modern karácsonyfa a minimál stílus kedvelőinek

Ha a saját kezűleg készített díszek és az elegáns, klasszikus stílus helyett izgalmasabbnak tartod a letisztult vonalakat, az egyszerű formákat és a zsúfoltságtól mentes enteriőröket, akkor jobban teszed, ha elvonatkoztatsz a hagyományos felfogástól, és idén belevágsz valami merészebbe.

A karácsonyfa lényege a szépség, de mint tudjuk, az egyszerűségben és a visszafogottságban néha több szép van, mint a hivalkodó színkavalkádban. A szép fogalma ráadásul egyébként sem értelmezhető objektíven, ezért a karácsonyfád díszítgetésénél ne törődj azzal, hogy vajon mit szólnak majd a barátaid vagy az ismerőseid!

Ha te kizárólag fémesen fehér díszekkel szeretnéd teleaggatni a fát, akkor csináld - főként azért, mert az ilyen dekoráció kifejezetten jól mutat egy minimál stílusjegyeket viselő enteriőrben. Az egyszínűség ez esetben nem hátrány, sőt: egy tarka-barka karácsonyfa kifejezetten kilógna az egyszerű vonalvezetésű és visszafogott színárnyalattal rendelkező bútorok közül.

Bátran használj tehát egyetlen színt, vagy annak egymással harmonizáló árnyalatait, arra azonban ügyelj, hogy ha a lakásban alapvetően a meleg színek az uralkodóak, akkor a fára is az kerüljön. A matt és a fényes felületeket szintén bátran variáld, sőt az sem gond, ha aránytalan mennyiségben kerülnek a fára. A díszek formájára és anyagára azonban érdemes ügyelni: a modern stílusú fára lehetőleg ne kerüljön egy egészen más stílusú, vesszőből vagy háncsból készült dísz, a formák pedig legyenek minél egyszerűbbek. Legyen szó ugyanis bármilyen stílusról, a harmónia megteremtése szinte elengedhetetlen!

Ezt is szeretjük