Ne az utcára! Ide viheted a karácsonyfát az ünnepek után
Te is unod kerülgetni a kiszolgált fenyőket Vízkereszt után?

karacsonyfa-utcan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán még meg sem vetted az idei karácsonyfádat, de hidd el, nem eretnek dolog gondolni rá, mi lesz vele az ünnepek után.

Óvatos becslések szerint Vízkereszt - január 6. után - csak Budapesten több mint félmillió karácsonyfa kerül az utcára. Pedig van ennél jobb megoldás is.

Kiteheted az utcára a karácsonyfát?

Bár a törvény nem tiltja, hogy a karácsonyfád az utcán végezze, valljuk be, mindenki unja kerülgetni január elején az apróbb és nagyobb fenyőtetemeket a járdán - vagy még inkább az úttesten. Nemcsak a lassan a múlt ködébe vesző ünnepekre - egyúttal a hétköznapok kegyetlen valóságára - emlékeztetnek ezek a száradó fenyők, de balesetveszélyesek is lehetnek.

kidobott-karacsonyfa

Ha mégis ezt a megoldást választod, mindenképpen ügyelj rá, hogy a fa közvetlenül a kukák mellé kerüljön, ne akadályozza se a gyalogos forgalmat, se az autós közlekedést. Ugyancsak fontos, hogy ne tedd ki két parkoló autó közé, mert a tűlevelek könnyen megkarcolják a fényezést.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a Vízkereszt utáni egy-másfél hónapig tartó sűrűbb időszakban úgynevezett fenyőfajáratokat indít annak érdekében, hogy gyorsabban szállíthassák el a feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően és ezután is gondoskodnak az utcára került tűlevelűek elszállításáról, de már csak a normál - heti rendszer szerint járó - hulladékszállító célgépekkel.

Hová viheted a karácsonyfát?

Amennyiben van rá lehetőséged, szerencsésebb, ha magad szállítod el a kiszolgált tűlevelűt - így eggyel kevesebb fát kell kerülgetni a ház előtt. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. összesen 250 gyűjtőhelyet jelölt ki Budapesten. Ide kattintva megnézheted, hogy a te kerületedben pontosan hol találod őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasznosítják a karácsonyfákat

Mivel a fenyőfák gyantatartalmuk miatt kiváló tüzelőanyagnak számítanak, a felaprított fákat hulladékkal keverik, és elégetésükkel több tízezer fővárosi háztartás számára biztosítanak áramot, valamit fűtési gőzt.

Ezt is szeretjük