Készíts kandírozott gyümölcsöt!
Karácsonyi finomságunkat a bolti ár töredékéért elkészítheted otthon. A pepecselés négy héten keresztül tart, de az eredmény megéri a fáradtságot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Válassz ki egy vagy többféle gyümölcsöt, például szilvát, őszibarackot, sárgabarackot, ananászt, almát, narancsot, citromot, lime-ot, mandarint.

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 450 g gyümölcs
  • 1 kg kristálycukor
  • 115 g szőlőcukorpor

Elkészítése

1. nap

1. Magozd ki a szilvát és a barackot. Tisztítsd meg az ananászt, és vágd kockára vagy karikákra. Hámozd meg az almákat, távolítsd el a magházat, és negyedeld fel, a citrusféléket pedig vágd vékony szeletekre.

2. Tegyél annyi gyümölcsöt egy lábasba, hogy betöltse az alját, külön-külön a különböző típusú gyümölcsöket. Adj hozzá annyi vizet, amennyi elfedi, és lassú tűzön főzd óvatosan, hogy ne törjenek össze, amíg megpuhulnak.

Egy szűrőkanállal tedd át a gyümölcsöket egy lapos tálba, eltávolítva a héjakat, ha szükséges. Mindegyik gyümölcsöt készítsd el így.

3. Mérj ki 300 ml-t a léből, amiben a gyümölcsök főttek, illetve használj vizet, ha szükséges. Öntsd egy lábasba, és adj hozzá négy evőkanál cukrot és szőlőcukrot. Időnként megkevergetve lassan melegítsd fel, amíg a cukor feloldódik. Forrald fel, öntsd a gyümölcsökre, hogy teljesen elfedje őket, és hagyd egész éjszaka állni.

2. nap

4. Öntsd le a szirupot, és adj hozzá négy evőkanál cukrot. Olvaszd és forrald fel. Öntsd a gyümölcsökre, és hagyd éjszakára állni.
Ismételd meg ezt mindennap: öntsd le a szirupot, olvassz fel benne négy evőkanál cukrot, forrald fel, öntsd a gyümölcsökre. Hagyd éjszakákon át pihenni a 3., 4., 5., 6. és 7. napon.

8. nap

5. Öntsd le a szirupot, olvassz fel benne 75 g cukrot, és forrald fel. Tedd bele a gyümölcsöket, és lassú tűzön főzd három percig. Tedd vissza a tálba, és hagyd állni két napot.

10. nap

6. Ismételd meg, amit a nyolcadik napon csináltál. A szirupnak mézszerűnek kell lennie. Hagyd a tálban állni tíz napot vagy három hetet.

7. Tegyél fémrácsot egy tálca fölé, és vedd ki egyenként a gyümölcsöket egy szűrőkanállal, rendezd el őket a rácson. Szárítsd ki meleg, száraz helyen, vagy a sütőben a legalacsonabb hőfokon, amíg a felületük már nem lesz ragacsos. Cukros borításhoz szúrj tűt a gyümölcsbe, mártsd forró vízbe, majd forgasd meg kristálycukorban. A szirupos borításhoz tedd a maradék cukrot és 175 ml vizet egy lábasba, lassan melegítsd, amíg a cukor felolvad, majd forrald egy percig. Mártsd a gyümölcsöket forró vízbe, majd gyorsan a szirupba. Tedd fémrácsra, és hagyd meleg helyen, amíg megszáradnak.

+1 tipp
Csomagold a kandírozott gyümölcsöt papírból készült dobozokba, édességtartóba!

A receptet megtalálod Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes receptet jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 5999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük