A 7 legkedveltebb adventi fűszer

Fahéj, szerecsendió, ánizs. Csak néhány a kedvelt fűszereink közül karácsony idején. Tudtad, hogy legtöbbjük kedélyjavító?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűszerek bizonyos alkotóelemei – keserű-, nyák- és cseranyagok, illetve illóolajok – a gyógynövényeknél is fontos szerepet játszanak. Ugyanis ezek felelősek a fűszer tipikus illatanyagáért és ízéért, aminek hatására szó szerint „összefut szánkban a nyál”. De a lucullusi élvezet még nem minden! Ugyanis a fűszerek növelik az étvágyat, könnyítik az emésztést, és javítják közérzetünket. Következzen néhány a legfontosabb adventi fűszerek közül.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Koriander

A népi gyógyászatban már régóta használják e barna magokat gyomorproblémák esetén. Korianderkészítményeket ma elsősorban gyomorrontás és felfúvódás esetén ajánlanak. A koriander illóolaja a köményhez hasonlóan szélhajtó és görcsoldó, emellett akadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását. A koriandernek erőteljes, édes az aromája. Íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. A fűszer egészben és őrölve is kapható. A koriander tipikus kenyérfűszer, és hagyományos ízesítője a mézeskalácsnak és a spekuláciusznak.

Ánizs

Két típusa létezik: a dekoratív csillagánizs és az ánizsmagok. Mindegyiküknek friss, kesernyésen édes aromája van. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók és szélhajtók.

A szárított fűszer egészben vagy őrölve kapható. Az ánizst elsősorban sütéshez használják: ánizsos aprósüteményt, mézeskalácsot és ánizskenyeret ízesítenek vele. De a vöröskáposzta, a körtekompót, a céklasaláta vagy a puncs is finom fűszeres ízt kap tőle.

Gyömbér

Ennek az egzotikus gyökérnek erős, enyhén édes aromája van. Hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat és szélhajtó. A gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, kandírozott vagy finomra őrölt gyömbér is. Intenzív aromája miatt óvatosan használd! A gyömbér finom ízt ad az aprósüteményeknek, a kompótoknak és az ázsiai ételeknek.

Szegfűszeg

A kis „szegecskék” az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbói. A szegfűszegnek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Fő aromahordozója az eugenol, amit a fogászat is használ. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer. Ezenkívül elősegíti a légcsőhurut esetén felgyülemlett váladék eltávozását, és szélhajtó hatásáról is ismert. Az a jó, ha a szegfűszeg jó formájú, sima, nem pedig ráncos és poros. Ha teheted, vásárold egészben őket, és csak szükség esetén darabold fel. A fűszer jó ízt ad a mézeskalácsnak, a vöröskáposztának, a puncsnak, a forralt bornak és a kompótnak. Óvatosan adagold: egy ételbe gyakran elég egy szegfűszeg!

Fahéj

Ezen illatos fűszert a fahéjbokor belső kérgéből vonják ki. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak nagyon sok gyógyhatását tartják számon: alkotóeleme sok gyomortonikumnak része, a népi gyógyászat felfúvódás és hasmenés ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben, a puncsban és a forralt borban.

Szerecsendió

A trópusokon élő fa mindjárt két fűszerrel is megajándékoz: a szerecsendióval és a szerecsendió-virággal. Mindkettő a sárgabarackhoz hasonló termés része. A virágnak finomabb, enyhébb aromája van, mint a diónak. Olyan illóolajat vonnak ki belőle, melynek alkotóeleme sok gyomorpanaszokra való szer összetevője. A virágot egészben, őrölve, de darabokban is lehet kapni. Aromája kiválóan ízesíti a mézeskalácsot, az aprósüteményeket, a puncsot és a halételeket is. A szerecsendiónak frissen őrölve a legfinomabb az íze. Ezért legjobb, ha csak annyit reszelsz le belőle, amennyire éppen szükséged van. Burgonyás ételekhez, karfiolhoz, világos szószokhoz és aprósüteményhez is jól illik.

Szegfűbors

A sötétbarna bogyók egészben vagy őrölve kaphatók. Aromájuk csípősen fűszeres, és a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztet. Ezért szívesen használják mézeskalácsba. A szegfűbors azonban finom ízesítője leveseknek, húsételeknek, önteteknek és pástétomoknak is. Fő aromahordozója – mint a szegfűszeg esetében is – az eugenol. A szegfűbors serkenti a nyálelválasztást, és szélhajtó is.

Ezt is szeretjük