Ekkor születhetett valójában Jézus: nem december 24-én jött világra?
A Biblia semmilyen konkrét dátumot nem írt le Jézus születésével kapcsolatban.

jézus-születése3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony az év egyik legjobban várt időszaka, amikor a hagyomány szerint nemcsak a szeretetet és a családot ünnepeljük, hanem a nyugati keresztény kultúrkörben ez Jézus születésének napja is, valamint az időszámításunk alapját is ez határozza meg.

A kutatók már régóta találgatják, hogy vajon tényleg december 24-én jött-e világra a messiás, és ha nem, akkor miért alakulhatott ki ez a tradíció, ami tévesen tünteti fel a születésének idejét. A helyzetet az is megnehezíti, hogy semmilyen bibliai forrás nem írt le konkrét időpontot, így csak utalások alapján lehet következtetni.

Ez lehet Jézus születésének ideje

A korai egyház az epifániát, vagyis a megjelenést vízkeresztkor, január 6-án ünnepelte, az ortodox keresztények pedig máig ekkorra teszik Jézus születésének idejét. A katolikusoknál a Megváltó születésnapját már a niceai zsinat, vagyis 325 előtt ünnepelték, de ennek a megemlékezésnek még ott sem volt egyértelműen meghatározott napja. Lukács és Máté evangéliumainak leírása azonban arra enged következtetni, hogy valószínűleg nem télre tehető a dátum, hiszen az újszülöttet a szabad ég alatt éjszakázó pásztorok látogatták meg, viszont a Szentföld éghajlata ebben az időszakban nem kedvez ennek, ezen a vidéken is előfordulhat fagy és havazás.

jézus-születése5
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Lukács evangéliuma tovább pontosított a dátumon, hiszen leírja, hogy Erzsébet, Keresztelő János édesanyja, hat hónapos terhes volt, amikor Szűz Mária felkereste őt, apját, Zakariást pedig egy júniusra eső ünnepen látogatta meg Gábriel arkangyal azzal a hírrel, hogy gyermeke fog születni. Mivel ebből arra lehet következtetni hogy Keresztelő János márciusban született, hat hónappal később, szeptemberben jöhetett világra Jézus.

Saturnalia ünnepe
Saturnalia ünnepe
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

De ha nincs konkrét, bizonyítható dátum Jézus születésére, akkor honnan ered a december 24. vagy december 25. ünneplése? A kutatások alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a megemlékezés csak a második században alakult ki, ez pedig két pogány ünnepnek köszönhető. A Saturnalia, a római Szaturnusz ünnepe a téli napfordulóhoz kapcsolódott. A Saturnáliát azonban a Julianus-naptár szerint december 17-én tartották, és csak később bővítették december 23-ig az ünnepségeket. A Szaturnusz-templomban és a Forum Romanumban áldozással, valamint nyilvános lakomával ünnepeltek, majd zárt körű ajándékozással és karnevállal folytatódott a mulatság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Később szintén a rómaiaknál kezdett hagyománnyá válni Sol Invictus, azaz a legyőzhetetlen napisten napja, ami december 25-re esett, ezt pedig a keresztények Krisztus világba belépő fénye jelképének tekintették. A dátumot I. Gyula pápa rögzítette 350-ben, a vízkereszt ünnepe maradt január 6-án, a karácsony pedig december 25-re került.

A születésének éve is kérdéses

A kutatókat Jézus születésének éve is rendkívül megosztja, hiszen erről sem maradtak fent egyértelmű források. Dionysius Exiguus kora középkori író 525-ben tette közzé a Krisztus születésétől számított kronológiát, amit a mai napig használunk. Addig ugyanis Diocletianus uralkodásának a kezdetétől számolták az éveket, ám a császár hírhedt volt a keresztényüldözésről, a vallásos író pedig nem találta helyénvalónak, hogy tőle induljon az időszámítás. Dionysius Lukács evangéliumát vette alapul, ám több helyen is elvétette a számítást. Az Újszövetség szerint Jézus Tiberius uralkodásának 15. évében keresztelkedett meg, és körülbelül harmincéves volt ekkor. Azonban Tiberius 15. uralkodási éve 28-29-re esik, így a születési dátum az i. e. 2 vagy i. e. 1, nem i. sz. 1.

jézus-születése2
Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Lukács és Máté is Nagy Heródes idejéhez köti Jézus születését, aki a keresztény újszövetségi szentírás szerint halála előtti tébolyában elrendelte a betlehemi gyermekgyilkosságot, vagyis minden kétévesnél fiatalabb ottani kisded megölését, hogy eltávolítsa Jézust, mivel a jóslatok szerint ő lesz Izrael új királya. Ő azonban i. e. 4-ben meghalt, így Jézusnak ez előtt kellett születnie, hogy Júdea királya tudomást szerezzen róla.

jézus-születése1
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Egy másik népszerű magyarázat inkább tudományos alapon próbálja megközelíteni a valós évszámot. A Cambridge-i Egyetem professzora, Colin J. Humphreys  azzal érvelt, hogy a Kr. e. 5. elején egy üstökös haladt el a Szentföld felett, ami valószínűleg a „betlehemi csillag” volt, de más teóriák ennél sokkal korábbra, i. e. 12-re teszik a Halley-üstökös érkezését, ami beragyoghatta Betlehem felett az égboltot. Mivel azonban az üstökösök nem maradnak ott az ég egy pontján, hanem változtatják a helyüket, ezért nem valószínű, hogy a három királyokat ez vezette el a jászolban fekvő újszülötthöz. Sokan arra is gondoltak, hogy egy szupernóva is lehetett, hiszen az nem változtatja úgy a helyét az égen, erről viszont semmilyen feljegyzés nem maradt fent, így nemcsak Jézus születésének napját, hanem a pontos évszámot sem lehet tudni.

Kvíz a legismertebb Jézus-ábrázolásokról

A kvízben próbára teheted magad, mennyire ismered jól a festményeket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük