Omlós karácsonyi hólabda
Az ínycsiklandó, kellemesen krémes hólabdának csak egy baja van, hogy nagyon hamar elfogy.
A hólabda, másik nevén kozák sapka tipikus vendégváró desszert: nagyon finom, mutatós, és az elkészítése sem okozhat gondot. Tóth Attiláné receptjét többször előveszed karácsonyig.
Hólabda
Hozzávalók 20 darabhoz
Tészta
- 8 tojás
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál kakaó
- 0.5 csomag sütőpor
Krém
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 csapott evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- 0.5 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag kókuszreszelék
Csokimáz
- 20 dkg étcsokoládé
- étolaj
Elkészítés:
A tésztához a tojást keverd habosra a cukorral, majd fokozatosan add hozzá a kakaóval és a sütőporral vegyített lisztet. Ha a massza homogén, egyengesd zsírral kikent, kilisztezett tepsibe. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 25 perc alatt süsd meg. Tűpróbával teszteld, ha nem ragad rá a tészta, elkészült.
A krémhez a tejből és a lisztből állandóan kevergetve főzz sűrű krémet, majd hűtsd ki. A vajat és a porcukrot keverd habosra, és dolgozd a hideg lisztes péphez.
A tésztát vágd ketté, töltsd meg a krém kétharmadával, majd kisebb pogácsaszaggatóval szúrd ki. Végül a korongok oldalát is kend meg a krémmel, és egyesével forgasd a kókuszreszelékbe.
A mázhoz olajban, gőz fölött olvaszd meg az étcsokoládét, és gyorsan simítsd a hólabdák tetejére.