6 hipergyors karácsonyi desszert

Ha az utolsó pillanatban jelentkeztek be a vendégek, akkor se ess pánikba: édességeinket húsz perc alatt elkészítheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valami csodaszépre vágysz, netán a nagyi felejthetetlen sütijére? Összeállításunkban mindkettőre találsz példát, és nem elhanyagolható tény, hogy percek alatt el is készítheted mindet.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Házias és elegáns, modern és tradicionális. Teljesen ellentétes desszertek, de egy közös vonásuk mégis van: hipergyorsak.

Hókifli

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 doboz tejföl
  • 250 g vaj
  • egy csipet só
  • szilvalekvár
  • vaníliás porcukor

Az a jó ebben a receptben, hogy a tésztát előre el tudod készíteni, így a tálalás napján nem kell vele sokat foglalkozni. A tésztát készítsd el a lisztből, tejfölből, vajból és a csipet sóból. Jól dolgozd össze, és tett be a hűtőbe aludni. Másnap nyújtsd vékonyra, szaggass belőle köröket. Ezeket töltsd meg a lekvárral, és tekerd fel. Forró sütőben süsd őket halványbarnára, majd még melegen forgasd őket porcukorba.

Gesztenyeszuflé rumos csokoládéval töltve

Hozzávalók:

  • 100 g gesztenyemassza
  • 80 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál rum
  • 3 tojás
  • 30 g porcukor

A tojásokat válaszd szét. A fehérjéből verj kemény habot. A tojássárgákat a porcukorral keverd habosra, és add hozzá a gesztenyemasszát, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot. Ezt a masszát oszd szét a formákban. A csokoládét olvaszd meg gőz fölött, és keverd hozzá a rumot. Ezt csorgasd a formák közepébe - mivel nehezebb, mint a habos krém, lesüllyed majd. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül. Azonnal fogyasztandó.

Csokis-mascarponés kehely

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 4 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg kristálycukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 adag presszókávé
  • 10 dkg babapiskóta
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 5 cl narancslikőr

A csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tojásokat válaszd ketté. A cukor egyik felét add hozzá a fehérjékhez, a másikat pedig a sárgákhoz. A fehérjékből verj kemény habot. A tojások sárgáját is keverd habosra, majd add hozzá a mascarponét és a tejszínből vert habot.

Ehhez fokozatosan keverd hozzá a tojáshabot is. Tedd félre a krém egyharmadát. A maradék kétharmadához keverd hozzá a négy adag presszókávét, valamint a narancslikőrt. Felezd meg a krémet. Az egyikhez add hozzá az olvasztott csoki felét, illetve kevés kókuszreszeléket. A háromféle krémet rétegezd poharakba. A babapiskóták egyik végét mártsd a maradék olvasztott csokiba, és szórd be kókuszreszelékkel. Ezt döfd bele a krémbe. Ajánlatos pár órát hűteni a pohárkrémet felszolgálás előtt.

Mézes-almás muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg finomliszt
  • 1 pohár kefir
  • 10 dkg darált dió
  • 1 alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj

A lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, a darált diót egy edényben keverd össze. Egy másik edényben pedig a cukrot, a tojást, a tejet, a kefirt és a mézet. Ehhez add hozzá a lisztes keveréket, valamint a reszelt almát és a reszelt citromhéjat. Oszd el a tésztát a kapszlikban, és 180 fokon süsd tűpróbáig a sütiket.

Aszalt szilvás csokoládékrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg tortabevonó csokoládé
  • 6 tojás
  • 7 dkg porcukor
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 dl édes vörösbor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A szilvát vágd apró darabokra, és a langyos borban hagyd állni egy órát. A csokit gőz fölött olvaszd meg. A tojásokat válaszd szét. A sárgáját a cukorral keverd habosra, a fehérjékből pedig egy csipet só hozzáadásával verj kemény habot. Keverd a felolvadt csokihoz a sárgáját és a lecsöpögtetett szilvát, végül pedig a habot.

Ezt is szeretjük