Hagyományos bejglireceptek a Vajdaságból
Az ajándékok becsomagolva, a szaloncukor már megdézsmálva. Mi hiányzik még? Persze, hogy a bejgli.
Bejgli nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen a karácsony, mint faállítás és díszítés nélkül. Viszont azonnal verd ki a fejedből a bolti változatot, mert azt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet bejglinek nevezni.
Inkább próbáld ki remek vajdasági receptjeinket, melyek nem sokban különböznek a mi tekercselt süteményeinktől, mégis más ízvilágot képviselnek. Egyszerűen elkészíthetők, de díszítésüknek köszönhetően igazi cukrászmunkára hajaznak.
Rumos-mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 2 cl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél dl tej
Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- citromlé
A megcukrozott tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztbe morzsold bele a vajat, add hozzá az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgákat és a sót. Gyúrd össze a tésztát, majd vedd ketté, és szórd meg némi liszttel a tetejét. Takard le konyharuhával, és hagyd állni fél órát.
A töltelékhez a tejet a porcukorral keverd össze, majd forrald fel. A vaníliás cukrot a rummal, a mákkal, a citromhéjjal és a porcukorral keverd össze, majd öntsd rá a cukros tejet. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd félujjnyi vastagra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, a végeit alaposan hajtogasd be, hogy sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A megmaradt tojással kend meg a tetejét.
Néhány helyen szúrd meg a tetejét villával, majd előmelegített sütőben süsd készre. Amikor megsült, hagyd kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és egy kiskanál citromlével keverd össze, majd vond be vele a süti tetejét. Ízlésed szerint mandulával, dióval vagy kandírozott gyümölccsel díszítsd.
Diós bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl tej
- fél dkg élesztő
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 2 dl víz
- pici citromhéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- fél dl frissen facsart citromlé
Az élesztőt langyos, picit cukrozott tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, szórd bele a cukrot, és add hozzá az élesztőt. Tedd bele az egyik tojást és a csipetnyi sót, és gyúrd össze a tésztát. Hideg helyen egy-két órát pihentesd, majd vedd ketté.
A cukrot a vízzel keverd össze, és főzd fel sziruppá. Öntsd a dióra, és szórj bele egy kevés citromhéjat. Mindkét tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán, és kend meg a diós masszával. A végeit hajtsd vissza kétujjnyi vastagon, majd tekercseld fel. Fektesd a két bejglit egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és a megmaradt tojássárgával kend meg a tetejét. Előmelegített sütőbe told be, és 40 perc alatt süsd készre.
A porcukrot a citromlével keverd össze, majd kend meg vele a bejglit. A tetejét díszítsd néhány szem dióval. A porcukros mázat gyönyörűen csillogóvá teszi a citromlé.
Te milyen süteményt sütsz karácsonykor?
OLVASD EL EZT IS!
- ezüst
- színek
Álomszép terítékek karácsonyra
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- kacsa
- pulyka
101 karácsonyi főétel receptje
- csokoládé
- csoki