Gyönyörű, házilag öntött gyertyák - Így készítsd el lépésről lépésre!
Fényt és szeretetet varázsolnak otthonodba, és egyszerűbb elkészíteni őket, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az üzletekben és bizonyos piacokon könnyű beszerezni a karácsonyfa díszéül szolgáló égősort - mindenféle árfekvésben és minőségben -, ha igazán meghitté szeretnéd varázsolni otthonodat az ünnep idejére, érdemes visszatérned a hagyományos viaszgyertyához.

Természetesen készen is megvásárolhatod, de még kedvesebb lesz mind a te, mind a körülötted lévők szívének, ha saját kezűleg készíted el - ami ráadásul nem is nehéz. Leírás a cikkben!

Amire szükséged lesz

  • Viasz: tapasztalt gyertyaöntők a forgácsolt viaszt ajánlják, mivel az olvad a leggyorsabban, illetve azzal a legkönnyebb dolgozni. Bármelyik hobbiboltban beszerezheted, akár több színben is. Ha az újrahasznosítás híve vagy, a szekrény vagy a fiók mélyén porosodó régi gyertyákat is beolvaszthatod.
  • Kanóc: ilyenből is többféle áll rendelkezésre, leginkább a fémtalpú változattal könnyítheted meg a saját dolgodat.
  • Hurkapálca vagy csipesz: ezzel tudod majd megtartani a kanócot.
  • Forma: ugyancsak kapható a hobbiboltokban, de a konyhádban is érdemes szétnézned, hiszen nagyon sokféle edény megfelelhet a célnak - a lényeg, hogy nagyjából akkora legyen, amekkorára a gyertyát tervezed.
  • Edény vagy nejlonzacskó: amiben a viaszt megolvaszthatod.

Olvasztás

Az első és legfontosabb szabály, hogy a viaszt soha ne közvetlenül, hanem kizárólag víz fölött melegítsd, tekintve, hogy olvadáspontja 60°C körül van, így ebből a szempontból balesetveszélyes.

Mindez ne bátortalanítson el: mindössze annyi a teendőd, hogy az alapanyagot az említett edénybe vagy nejlonzacskóba helyezed, majd egy vízzel teli lábosba vagy edénybe rakod. Ezután lassan melegítsd a vizet egészen addig, amíg a viasz meg nem olvad.

Formába öntés

Ha megolvadt a viasz, helyezd a kiválasztott forma aljára a kanócot. A fémtalpas végével nem kell foglalkoznod - ez lesz majd a kész gyertya alján -, a másik végét erősítsd a hurkapálcára, illetve fogd meg a csipesszel, attól függően, hogy melyik eszközt választottad ehhez a művelethez. Tartsd meg stabilan, amíg az öntés folyamata le nem zárul.

Száradás

Ezen a ponton megpihenhetsz - sőt, kifejezetten erre lesz szükség. Az, hogy mennyi idő alatt szilárdul meg a viasz, több tényezőtől függ, például a lakás hőmérsékletétől, de leginkább attól, hogy milyen hosszúságú és vastagságú gyertyát öntöttél.

Ha kész, csak ütögesd a formát valamilyen bútordarabhoz, például a konyhaasztalhoz, és szinte magától ki fog csúszni belőle a gyertya.

Plusz egy tipp

Akár áttetsző gyertyát is készíthetsz, ez esetben azonban ne viaszt, hanem úgynevezett gyertyazselét válassz, ami ugyancsak nagy választékban lelhető fel a hobbiboltokban. A zselét a viaszhoz hasonlóan olvaszd fel - esetleg tehetsz bele színezőanyagot is -, töltsd üvegedénybe, a kanócot pedig dermedés után helyezd bele úgy, hogy előtte egy kis tűvel helyet csinálsz neki.

Tehetsz a zselébe különféle díszítőelemeket, például kavicsokat vagy kagylókat, esetleg szárazvirágot, sőt, szárított gyümölcsöket vagy fűszereket is. Ha más és más magasságban szeretnéd elhelyezni őket, várd meg, amíg egy-egy réteg megdermed, és csak utána öntsd hozzá a következőt.

Ha még egyedibbet szeretnél

A gyertyáidat számos módon feldobhatod, és még nagyobb sikert arathatsz velük mind a hozzátartozóid, mind a karácsonyi vendégeid körében - ráadásul így minden egyes darab tökéletesen egyedi lesz.

Egy-egy gyertya akár többszínű is lehet - ez esetben a különböző színű alapanyagokat külön-külön olvaszd fel, és egymás után öntsd őket a formába. Díszítésükre használhatsz viaszcsíkokat vagy viaszlapokat, szárított gyümölcsöket vagy fonalat, de gyertyafestő tollal is kipingálhatod őket. Lehetőséged van az illatosításra is - készen is vehetsz erre a célra szolgáló terméket, de bármelyik neked kedves illóolaj is tökéletesen megfelel.

Ha nem akarsz önteni

Hobbiboltokban gyertyahomokot is vehetsz - érdemes több színben beszerezned, majd ezeket tetszőleges sorrendben egy üvegedénybe szórni. Ezután már csak el kell helyezned a közepén egy viaszos kanócot, és kész is vagy.

Karácsonyi sütemények

Ha a gyertyákkal már megvagy, lassan kitalálhatod, mit sütsz az ünnepre. Meríts ihletet az alábbi galériából!

Ezt is szeretjük