Házi gyertyaöntés 3 lépésben
A gyertya hangulata szeretettel tölti meg a szobát, ugyanakkor ékes dísze lehet a lakásnak. Elkészítése nem ördöngösség, próbáld ki te is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisebb vagy nagyobb gyertyákat te is önthetsz házilag, és nem is gondolnád, milyen egyszerűen! Íme a munka menete, és néhány tipp a díszítéshez.

Amire szükséged lesz

  • Viasz: lehet fehér vagy színes, de akár a régi gyertyák maradványait is beolvaszthatod. Hobbiboltokban több színből is választhatsz, a legjobb és leggyorsabban olvadó a forgácsolt viasz.
  • Kanóc: fém talpú kanócokat válassz, mert ezekkel a legegyszerűbb dolgozni. Szükséged lesz hurkapálcára vagy csipeszre a kanóc megtartásához.
  • Gyertyaforma: szintén beszerezhető kreatív boltokban, de a régebbi edényeidet is felhasználhatod, a gyertya méretének megfelelőt. Szilikon formákba, hőálló műanyag pohárba, vagy akár üres konzervdobozba is öntheted az olvasztott viaszt. Nagyon jól mutat az is, ha üvegformába öntöd a gyertyát.
  • Az olvasztáshoz: csupán egy edény és nejlonzacskó szükséges.

Gyertyöntés

1. lépés

A viasz olvadáspontja körülbelül 60°C, éppen ezért közvetlenül nem szabad melegíteni, mivel tűzveszélyes. Vízfürdőben olvaszd fel: tedd a viaszforgácsot a nejlon zacskóba vagy egy kisebb edénybe, konzervdobozba, és helyezd bele a vízbe. Addig melegítsd, míg felolvad a viasz, nem szükséges felforralni.

Tipp:
Ha különböző színű gyertyát szeretnél, az egyes színeket külön-külön kell felolvasztanod, majd öntéskor keverheted őket. A felolvadt gyertyákat illatosíthatod is, hobbiboltokban vásárolhatsz illatanyagokat.

2. lépés

A kanóc fémtalpas része kerül a gyertya aljára, a másik végét hurkapálcára erősítheted vagy csipesszel is megfoghatod. Ha megolvadt a viasz, helyezd a forma aljára a kanócot, és tartsd a végét, mialatt az olvadt masszát a formába öntöd.

Tipp:
Várj, hogy a viasz kissé megdermedjen, mielőtt a színeket csíkokban egymásra öntenéd. Ha megdermedés előtt öntöd össze őket, különleges módon keverednek. Az öntőforma lehet a gyertya végleges tartója is, erre a célra egyedi üvegpoharak vagy más üvegformák a legmegfelelőbbek.

3. lépés

A viasz megszáradásának ideje attól függ, mekkora és milyen formájú gyertyát öntöttél. A hosszabbak, vékonyabbak előbb száradnak, ha türelmetlenebb típus vagy, nem javasolt a kocka- vagy tömbgyertya. A formát elég egyszerűen az asztalhoz koccintani, és máris kicsúszik belőle a gyertya. A szilikont viszont le kell fejtened a kész formáról.

Különleges viasz, különleges gyertyákhoz

Gyöngy formájú viaszdarabokat vagy gyertyahomokot egyaránt használhatsz, ezeket még olvasztanod sem kell, mivel a formájuk miatt különlegesek. Többféle színben kaphatóak és egymással kombinálhatóak. Mindenképpen üveg formába töltsd őket, hogy jól érvényesüljön színük és formájuk. Ízlésednek megfelelően szórd az üvegedénybe, majd helyezz a közepébe egy viaszos kanócot és kész is a pompás gyertya!

A viasz gyertya elkészítése lépésről lépésre

Videónkból kiderül, hogyan színezheted, formázhatod a viaszból készült gyertyát, és megtudhatod azt is, hogyan díszítheted ízlésednek megfelelően.

Zselés gyertyát a hagyományos öntési technikával készíthetsz. Ehhez gyertyazselére van szükség, mely csak a látványban különbözik a viasztól, vízfürdőben, nejlonzacskóban kell megolvasztani. A masszát feltétlenül üvegedénybe töltsd, mivel a zselé ebben mutat a legszebben, és nem áll meg önmagában! Ha több színűt szeretnél, melegen keverheted, vagy dermedés után töltheted egymásra a színeket. A megolvadt viaszt ez esetben is illatosíthatod.

Zselés gyertya készítése lépésről lépésre

Ha biztosra szeretnél menni, nézd meg videónkat, melyben részletesen megmutatjuk, hogyan készül pontosan a zselés a gyertya, és az is kiderül, milyen eszközökre lesz szükséged.

5 tipp a díszítéshez

1. Színezheted a viaszt magad is erre a célra szolgáló színezővel, melyet kreatív boltokban szerezhetsz be. Így még több egyedi szín kikeverésére van lehetőséged.

2. A gyertyahomok és viaszgyöngyök alá szórhatsz különböző, nem gyúlékony díszeket: kavicsokat, üveggolyót, kagylót.

3. Zselés és hagyományos gyertyáknál egyaránt szórhatsz az öntőformába szárított virágszirmokat, szárított gyümölcsdarabokat, terméseket, üvegdíszeket, gyöngyöt, kavicsot, kagylót, csillámport. Ezeket rétegezheted is.

4. A gyertyát az elkészülés után tovább díszítheted: festheted, rajzolhatsz rá gyertyafestő tollal. Viaszcsíkokkal is dekorálhatsz, ezek egyaránt alkalmasak díszdobozok, gyertyatartó, mécsestartó díszítésére. Ragaszthatsz a külsejére gyöngyöket vagy üvegdíszt.

5. A dekorboltokban találhatsz különböző színű viaszlapocskákat kisebb-nagyobb méretben. Ezeket az öntés során beleszórhatod a hagyományos és zselés gyertyákba, de a gyertyahomok vagy gyöngyviasz közé is illik.

Ezt is szeretjük