Kreatív, mutatós és olcsó
Mi az?
Nem más, mint a saját készítésű gyertya. Miért költenél pénzt a boltira, ha otthon egyedi és mutatós darabokat is készíthetsz?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyertya méltó szimbóluma a fény és szeretet ünnepének. Bár az üzletek polcain szebbnél szebb darabokkal találkozhatsz, ha valami igazán eredetire vágysz, magad is elkészítheted. Sőt, saját ízlésed szerint díszítheted a melegséget adó és dekorációnak sem utolsó gyertyákat.

A gyertyaöntés anyagigénye mindössze némi, hobbiboltban beszerezhető, tetszőleges színű viasz, illetve viaszos kanóc, a művelet pedig pofonegyszerű.

Irány a konyha!

Egy nagyobb fazékban forralj fel vizet. A viaszt tedd egy kisebb fazékba vagy egy konzervdobozba, majd ezt állítsd bele a nagyobb fazékba. A hő hatására a viasz megolvad, és formálhatóvá válik.

Könnyen meggyullad, ezért soha ne melegítsd közvetlenül! Eközben készítsd elő az öntőformát.

Ez lehet bármilyen edény- vagy pohárszerűség, aminek a szája legalább olyan széles, mint az alja - lehet konzervdoboz vagy egy pohár.

A viaszos kanóc egyik végét olvasztott gyertyával ragaszd az öntőforma aljára, az öntőforma tetején pedig fektess keresztbe egy ceruzát - vagy bármilyen hosszúkás, vékony tárgyat -, és kösd hozzá a kanóc másik végét.

A viaszt öntsd az öntőformába, majd hagyj időt arra, hogy megdermedjen, és ezzel felvegye a végleges formáját - ez akár fél napig is eltarthat. Ha kész, vedd ki a gyertyát az öntőformából - könnyebben boldogulsz, ha a formát kissé megütögeted.

A gyertyát többféle színű viaszból is kiöntheted, ám ez esetben mindig várd meg, amíg egy-egy réteg megszilárdul. A kompozíciót száraz növényekkel, darabos vagy szemes fűszerekkel teheted teljessé. Ezeket kevés olvasztott gyertyával rögzítsd az öntőforma oldalára, természetesen még azelőtt, hogy beleöntenéd a viaszt. Illatgyertyát kapsz, ha egy kis illóolajat csepegtetsz az olvadt viaszba, majd ezután öntöd a formába. Ha a gyertya szélessége nagyobb, mint a magassága, úszógyertyaként is használhatod.

Zselégyertya – művészi kompozíciók

A zselégyertya még több lehetőséget kínál egyedi ötleteid megvalósításához. Elkészítése lényegében megegyezik a hagyományos gyertyáéval, két eltéréssel. Egyfelől a zselégyertya öntőformája csak üvegpohár vagy -edény lehet, amiből dermedés után nem lehet - és persze nem is kell - kivenni.

Másfelől pedig a kanócot a már megszilárdult zselé közepébe hurkapálcával szúrt lyukban kell elhelyezni. Különösen dekoratív lesz a gyertyád, ha az öntőforma aljára különböző természetes anyagokat - fűszereket, szárított terméseket és gyümölcsdarabokat, kavicsokat - szórsz, és ezekre öntöd rá a zselét. Fokozhatod a hatást, ha díszítő- és zselérétegek váltakoznak a gyertyán belül. A díszítőréteget mindig a már megszilárdult zselére tedd.

Lépésről lépésre

Nézd meg videónkat, és megtudhatod, hogyan készíthetsz otthon csodálatos zselés gyertyákat.

Egyszerű és látványos dekorációk

Ha a karácsonyi rohanás közepette nincs időd vagy energiád a gyertyaöntésre, néhány egyszerű trükkel készen vett darabokat is egyedivé varázsolhatsz. Az egyik legkézenfekvőbb megoldást a viaszlap jelenti, melyet ugyancsak a hobbiboltokban szerezhetsz be.

Készíts néhány sablont akár a letölthető minta alapján, akár körzővel és vonalzóval megszerkesztve, akár szabadkézzel megrajzolva. Helyezd a gyertyaviaszra, rajzold körbe, majd vágd ki. Az így kapott minta magától megtapad a gyertyán - sőt, számos más felületen is. A szintén készen kapható öntapadós viaszcsíkok és viaszgyöngyök még inkább megkönnyítik a dolgodat.

Nem kell mást tenned, mint tetszés szerinti elrendezésben elhelyezni őket a gyertyán. Ugyanígy kontúrmatricákat is használhatsz dekorációként, gyertyafestő tollal pedig különböző motívumokat rajzolhatsz a gyertyára.

Cikkünkhöz az Új karácsonyi üvegfestés című könyvből merítettünk ihletet.

Az ünnepek idején mindenki szeretné otthonát is ünneplőbe öltöztetni, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt az üvegmatrica-festék. Szép színei áttetszőek, így hangulatosan átvilágíthatók. A kész díszt bármilyen sima üvegfelületre, ablakra, mécsestartóra és vázára ráhelyezheted, ha pedig speciális fóliára dolgozol, akkor függődísz vagy ajándékkísérő lehet belőle. Mivel a festék tubusos kiszerelésben kapható, könnyen és egyszerűen dolgozhatsz vele, csupán néhány trükköt és fortélyt kell elsajátítanod - ebben segít az Új karácsonyi üvegfestés.

Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 798 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük