Ez valami mennyei! Gordon Ramsay-féle gesztenyével töltött csirke karácsonyra
Ezt a lakomát év közben is kérni fogja a családod.
Ha te is azok közé tartozol, akik szívesen lecserélnék a megszokott töltött dagadót és rántott halat valami ínycsiklandozóra, Gordon Ramsay isteni gesztenyével töltött csirkéjét neked találták ki.
A magyarok paprikás és szaftos ízvilágától kicsit elrugaszkodva érdemes karácsonykor az angolszászok kulináris szokásaihoz fordulni ihletért. Náluk bevett szokás a szilvával, áfonyával vagy gesztenyével kombinált sültek szervírozása az ünnepekre. A gesztenyés pulyka vagy csirke olyan főfogás, amely egyedi és harmonikus aromájával különlegessé teheti a karácsonyi vacsorát.
A kicsontozott csirke rizses és gesztenyés tölteléke egyben körete is lesz az ételnek. A jól elkészített omlós sültet könnyű szeletelni. A gesztenye finoman édeskés zamatát petrezselymes vinaigrette-tel, vagyis öntettel ellensúlyozza a mesterszakács. Az egész csirke kicsontozása meglehetősen körülményes, csak kellő gyakorlattal állj neki, máskülönben kérd meg a hentest, hogy végezze el helyetted.
Gordon Ramsay fokhagymás-gesztenyés töltött csirkéje
Hozzávalók:
- 1 nagy kicsontozott tanyasi csirke, szárny nélkül
- olívaolaj
- fél fej hagyma, meghámozva és kockára vágva
- egy gerezd fokhagyma, meghámozva és felaprítva
- 1 darab szárzeller, megtisztítva és kockára vágva
- 50 g fenyőmag
- 75 g meghámozott főtt gesztenye, darabokra törve
- 100 g főtt vegyes rizs, például basmati és vadrizs
- 2 evőkanál petrezselyem, aprítva
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
A petrezselymes szószhoz
- kis csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- fél evőkanál magos mustár
- 1-1 és ½ evőkanál vörösborecet
- 5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ez gázsütőnél 4-es fokozatot jelent.
Először készítsd el a tölteléket. Széles serpenyőt hevíts fel közepes lángon, és kevés olajat önts bele. A hagymát négy percig pirítsd, majd add hozzá a fokhagymát, és még egy-két percig hagyd puhulni. Dobd rá a zellert, majd keverd bele a fenyőmagot is. Kóstold meg, és sózd-borsozd igény szerint. Add hozzá a főtt rizst és a petrezselymet, majd keverd össze.
A kicsontozott csirkét bőrével lefelé fektesd egy vágódeszkára, és sózd és borsozd meg belül. A tölteléket helyezd a közepére, majd körben hajtsd rá a bőrt. Kösd formára, majd a töltött csirkét fordítsd meg, hogy a melle legyen felfelé.
A csirke külsejét locsold meg olívaolajjal, és szórd meg sóval és borssal. Fektesd tepsibe, és egy órára tedd be a sütőbe. Közben többször locsold meg. Ezután a sütőt 200 fokra, a gázsütőt 6-os fokozatra állítsd, és további 15-20 percig süsd. Vedd ki, és tálalás előtt 15 percig pihentesd.
Közben készítsd el a petrezselymes öntetet. A petrezselymet a fokhagymával együtt vágd finomra. Keverd hozzá a mustárt és az ecetet, majd fokozatosan, kis adagokban öntsd hozzá az olajat, közben folyamatosan kevergesd, míg besűrűsödik. A töltött csirkét szeleteld fel, és a mártással együtt tálald.
Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lepheted meg szeretteidet. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségedre.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- karácsonyi recept
- karácsonyi sütemény
10 pofonegyszerű karácsonyi recept kezdőknek
- füge
- fogyasztó praktikák
Salaktalanító, vízhajtó, és 5 kilót fogyhatsz vele
- karácsonyi sütemény
- karácsonyi szokás