Mennyei és gyors falatok
Ezek a könnyen elkészíthető, vendégváró falatok nemcsak ízletesek, de remekül is mutatnak az asztalon. Biztos sikert aratsz majd velük!
Sózott marhahús pálcikán
Hozzávalók 24 darab falatkához:
- növényi olaj a sütéshez
- egész rozskenyér köménymaggal, 24 db 1 cm-es darabokra vágva
- 225 g sózott marhahús vagy csípősebb füstölt marhahús egészben
- mustár a megkenéshez
- 2 savanyú uborka felszeletelve
- 24 koktélhagyma
Egy közepes méretű serpenyőben melegíts fel egy kevés olajat. Ha már nagyon forró, de még nem füstöl, tedd bele a kenyérdarabkákat, és egy percig süsd aranybarnára. Szűrőkanállal vedd ki őket, majd konyhai papírtörülközőn csöpögtesd le.
A sózott vagy a csípős, füstölt marhahúst vágd fel 1 cm-es darabokra, és egyik oldalukat kend meg mustárral. Koktélpálcikára tűzz fel egy darab kenyérkét, aztán a húsdarabot mustáros oldalával a kenyér felé, majd az uborkát, és végül a hagymát. Tedd őket egy tálra, és máris tálalhatod!
Bárányhúsos tikka
Hozzávalók 20 darab húslabdához:
- 450 g bárányfilé
- 2 mogyoróhagyma, felszeletelve
A páchoz:
- 350 ml natúr joghurt
- 1 evőkanál darált mandula
- 1 evőkanál kesudió
- 1 evőkanál földimogyoró
- 1 evőkanál növényi olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál csípős fűszerkeverék - garam masala - vagy őrölt curry
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/4 teáskanál Cayenne-bors
- 1-2 evőkanál friss menta felcsíkozva
Készítsd el a pácot: közepes méretű tálban keverd össze a hozzávalókat, egy másik edényben pedig tegyél félre belőle körülbelül 120 ml-t a páclének. A bárányhúst vágd apró darabokra, és a hagymával együtt tedd turmixgépbe. Addig pépesítsd, amíg a hús egészen szétdarabolódik! A pácléből 2-3 evőkanálnyit tegyél bele, és keverd tovább. Ellenőrizd, hogy elég jó-e a hús: kicsit darabosnak kell lennie, de nem lehet se túl lágy, se túl szaftos! Ha szükséges, adj még hozzá a pácléből. Vizes kézzel formálj belőle hosszúkás darabokat, és tedd egy sütőlemezre! Merd rá a maradék páclét, és 8-10 órára hűtsd be éjszakára. A grillt melegítsd elő, és alufóliával bélelj ki egy sütőlapot. A húslabdácskákat tűzd rövid nyársra, és 4-5 percig süsd, hogy ropogósak és aranybarnák legyenek. A félretett páclével tálald.
Parmezános háromszögek
Hozzávalók 24 darab háromszöghöz:
- 3 nagyobb réteslap
- olívaolaj a kenéshez
- 3-4 evőkanál friss, reszelt parmezán
- 1 teáskanál szárított kakukkfű vagy zsálya
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra - gázsütőben 4-es fokozat. Egy nagy sütőlemezre tegyél zsírpapírt, és olajjal kenegesd meg! Egy réteslapot teríts a gyúródeszkára, kend meg olajjal, a sajt felével szórd meg, és egy kicsit fűszerezd is, majd fedd le a másik réteg réteslappal. Kend be olajjal, szórd meg a maradék sajttal és a fűszerekkel. A harmadik réteslappal fedd le, és kend meg még egy kis olajjal. Vágd fel négyzetekre, azokat pedig félbe. A háromszögeket tedd a sütőlemezre, kicsit gyúrd össze őket, de ne érjenek egymáshoz! 6-8 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra. Ha kissé kihűlt, tálalhatod!
Szaloncukor-rétesek
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 2 x 275 g mirelit réteslap, szobahőmérsékleten kiengedve
- 115 g vaj felolvasztva
- kisebb réteslap-darabkák a díszítéshez
- átszitált porcukor a díszítéshez
A töltelékhez:
- 450 g alma, meghámozva és kockákra vágva
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál barnacukor
- 50 g aprított hikoridió - közönséges dió is jó
- 50 g kenyérmorzsa
- 3 evőkanál szultana mazsola
- 25 g ribizli
A citromos szószhoz:
- 115 g porcukor
- 1 citrom héja lereszelve
- 2 citrom leve
A réteslapot vedd elő, és terítsd ki. Az almaszeleteket helyezd egy nagy tálba, és keverd össze a többi töltelék-hozzávalóval! A réteslapokat vágd 15 cm x 30 cm-es csíkokra, és kend meg vajjal. A töltelékből egy kanálnyit tegyél az egyik végére, és tekerd fel a tészta oldalait úgy, hogy 13 cm átmérőjű legyen. A széleit kend meg vajjal, és tekerd fel teljesen. A két végén nyomd össze, és még egyszer vajazd be. Fektesd őket egy sütőlemezre, és körülbelül 10 percre hűtsd be! A sütőt melegítsd elő 190°C-ra - gázsütőnél 5-ös fokozat.
Az olvasztott vajjal kenegesd meg a szaloncukrokat, és süsd körülbelül 30-35 percig. Akkor jó, ha szép aranybarnára sültek. Ha kész, hagyd őket kihűlni egy kicsit először a sütőlemezen, majd egy rácson. A citromos szószhoz minden hozzávalót tegyél egy nagy serpenyőbe, és kis lángon, gyakori kevergetés mellett forrald fel. A meleg szószt tedd egy tálba, és a szaloncukrokkal együtt kínáld.
A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.
Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.
Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.
Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »
OLVASD EL EZT IS!
- ajándék
- ötlet
Készíts kandírozott gyümölcsöt!
- csokoládé
- eper
3 mennyei karácsonyi desszert
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- arany
- ezüst