Ferenc pápa 6 legszebb üzenete a szeretetről - Mindegyiket érdemes megfogadni
Nemcsak üzeneteit, tetteit is mélyen áthatja a legnemesebb érzelem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétéves regnálása során a Time Magazin már működése kilencedik hónapjában neki ítélte az Év embere jelzőt.

Tetteit is mélyen áthatja a szeretet, melyekből rendre kiderül, ő maga hogyan viszonyul a szeretethez, amit nehéz időkben képes lehet kifejezni akár egyetlen mosoly is.

Önátadás és megbocsátás

A család egy nagy edzőterem az odaadás és a kölcsönös megbocsátás gyakorlására, ami nélkül semmilyen szeretet nem tud tartósan megmaradni. Önátadás és megbocsátás nélkül a szeretet nem marad meg, nem lesz tartós.

Jobb adni

A szeretet nem romantika: a szeretet önfeláldozó, figyelmes, fáradságba kerül, a szeretet a szegények felé fordul, nagyobb öröme van abban, amit ad, mint amit kap. Másként semmi köze nincs ahhoz, amit keresztény szeretetnek nevezünk.

Az igazi szeretetet alapelvei

A tetteken, nem pedig a szavakon keresztül szeretünk. A szó elszáll, ma még van, de holnap már nem lesz. A szeretet lényege az, hogy adunk, nem pedig az, hogy kapunk. Aki szeret, az ad dolgokat, életet, önmagát adja Istennek és másoknak. Aki nem szeret, aki önző, mindig csak kapni akar, mindig birtokolni akar dolgokat, előnyökre törekszik. Ezzel szemben a mi szívünk legyen mindig nyitott. Ha Istenben élünk, akkor Isten bennünk él. Maradjunk meg Isten szeretetében.

A szeretet és az együttérzés erősebb a halálnál

Milyen sok derék embert ismertünk és ismerünk! Szoktuk is mondani: "Ez egy szent!" - ösztönösen ezt mondjuk. Ezek a mi "szomszédos" szentjeink, azok, akiket hivatalosan nem avattak szentté, de akik velünk élnek.

Ha utánozzuk szeretetet és irgalmasságot kifejező tetteiket, az olyan, mintha örökkévalóvá tennénk jelenlétüket itt, a földön. Hiszen éppen egyedül ezek az evangéliumi tettek állnak ellen a halál pusztításának: egy gyengéd mozdulat, egy nagylelkű segítségnyújtás, a másik meghallgatására szánt idő, egy látogatás, egy jó szó, egy mosoly… Jelentéktelennek tetszhetnek szemünkben ezek a tettek, Isten szemében azonban örök értékűek, mert a szeretet és az együttérzés erősebb a halálnál!

A szeretet győzelméig kudarcokon át vezet az út

A megváltás útja a kudarcok útja. Az utolsó, a kereszt kudarca egy botrány. De éppen itt győz a szeretet. És a történet, mely egy szeretetálommal kezdődik, a kudarcok történetével folytatódik, hogy aztán a szeretet győzelmével végződjön: ez Jézus keresztje. Nem szabad elfelejteni ezt az utat, mely egy nehéz út! Miként a miénk is! Ha valaki közülünk lelkiismeret-vizsgálatot tart, meglátja, hányszor is űzte el a prófétákat, hányszor mondta Jézusnak: "Távozz tőlem!", hányszor akarta megváltani magát, hányszor gondolta azt, hogy ő az igaz.

A szeretet az élet vigasza

A teremtő Isten kreativitással áldja meg azokat, akik úgy élnek, ahogy a gyermekei. Ezáltal megtanulják új szemmel nézni a világot, a szeretet és a remény fényében megvilágítva. Ezzel a tekintettel nézve a többi embert nem leküzdendő akadályokat látunk bennük, hanem befogadásra váró testvéreket. Így fedezzük föl - Don Guanella szavaival -, hogy a felebarát iránti szeretet az élet vigasza.

Ezt is szeretjük