Így csökkentsd a rezsit karácsonykor: nem kerül semmibe, de januárban érezni fogod
Tippjeinkkel pénzt, időt és energiát is spórolhatsz.

karacsony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi sürgés-forgás közepette könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszed, mekkora léket ütött a pénztárcádon az energiafogyasztásod.

Mindössze pár apróságot kell csak észben tartanod, cserébe viszont rengeteg pénzt megspórolhatsz, nem utolsósorban büszkén elmondhatod, hogy hatalmas dolgot tettél a környezetvédelemért.

Így csökkentsd a rezsit karácsonykor

Az ünnepi kivilágítással várd meg a sötétedést, lefekvés előtt pedig kapcsold ki a fényeket. Semmi értelme egész éjszakára égve hagyni, ha senki nem gyönyörködik benne.

A karácsonyi világítóeszközökhöz használj LED- vagy energiatakarékos égőt. A Mechanikai és Villamos Laboratórium LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít.  Bár az eredményeket 2015-ben publikálták, megéri egy pillantást vetni a bevizsgált termékekre. Összességében a szakemberek megállapították, hogy egy 11 W-os kompakt fénycsövet egy 6 W-os LED-fényforrással válthatunk ki, melynek költsége körülbelül 450 napos folyamatos használat után térül meg. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártók által megadott névleges élettartamot, mely a LED-es égők esetében átlagosan háromszor nagyobb. A fentiek alapján egy darab LED-es fényforrás élettartama alatt három darab kompakt fénycsövet kellene vásárolni, ráadásul mintegy 45%-os energiamegtakarítást lehet elérni a LED-es fényforrásokkal. 

Ha kényelmetlennek találod örökké ki-be kapcsolni a karácsonyi fényfüzéreket, érdemes beruháznod egy mechanikus kapcsolóórára. Már 1200 forintért lehet kapni olyan kis szerkezetet, melyen beállítható a be-, illetve a kikapcsolás ideje is. 

Ha elutazol az ünnepekre, ne feledkezz meg az elektromos eszközök áramtalanításáról, és ilyenkor célszerű levenni a fűtést is.

Az ünnepnapokra találj ki minél több közös időtöltést a családdal. Beszélgessetek, kiránduljatok nagyokat a szabadban, társasozzatok, a lényeg, hogy ne töltsetek hosszú napokat a képernyő előtt.

Tervezd meg a karácsonyi menüt, a főzés során pedig próbáld meg legalább körülbelül megbecsülni az adagokat, hogy minél kevesebb maradék végezze a szemétben.

Nem kell egymás után újra és újra felfűteni a sütőt, ha egyszerre több fogást elkészítesz.

Télen a hosszú szellőztetések helyett szellőztess gyakrabban, rövid ideig. A napi négy-öt alkalmas, öt percig tartó szellőztetés már kielégítő lehet. A friss levegő a közérzeteden és a hőérzeteden is javít.

Ezt is szeretjük