Kipróbált ünnepi édességek
Unod a bejglit és a zserbót? Újítanál, de ragaszkodsz a hagyományokhoz is? 3 édességünk közül az egyik biztosan elnyeri tetszésed!
Adventi puding
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 100 g vaj vagy margarin
- 120 g cukor
- 6 tojás
- 160 g mézeskalács
- 70 g datolya
- 2 teáskanál fahéj
- 25 g cukrozott citromhéj (citronát)
- 50 g mazsola
- 50 g apróra vágott dió
- egy fél citrom reszelt héja
- vaj illetve margarin a formához
- porcukor a meghintéshez
Elkészítés:
A vajat vagy margarint a cukor felével keverd habosra. A tojást válaszd szét, a sárgáját lassan keverd a vajhoz. Reszeld finomra a mézeskalácsot, és a felét keverd a vaj-cukor-tojás masszához.
A datolyát vágd félbe, magozd ki, vágd apróra és a fahéjjal, a citronáttal, a mazsolával, a dióval és a reszelt citromhéjjal szintén keverd a masszához. A tojásfehérjét verd fel keményre, lassan add hozzá a cukrot, és a mézeskalács-maradékkal együtt keverd hozzá az előbbi masszához. Öntsd vékonyan kivajazott pudingformába vagy koszorúformába, és a tetejét simítsd le. Előmelegített sütőben, vízfürdőben 180 fokon körülbelül 45 percig süsd. 10 perccel a sütési idő vége előtt a formát alufóliával takard be. Az adventi pudingot borítsd egy tányérra, porcukorral hintsd meg, és igény szerint mézeskalácskockákkal, datolyával és dióval díszítsd.
Vaníliaöntettel is tálalhatod.
Alkoholmentes fűszerpuncs
Hozzávalók 6 pohárhoz:
- 1 liter ribizli- vagy piros szőlőlé
- 1 evőkanál barna kandiscukor
- 1 narancs
- 4 szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- ánizscsillag
- 1 teáskanál spekuláciusz-fűszerkeverék
- egy jól megmosott citrom héja
- 1 késhegynyi narancshéj-aroma
Elkészítés:
Forrósítsd fel - de ne forrald - a gyümölcslevet, és oldd fel benne a kandiscukrot. Mosd meg a narancsot, töröld szárazra, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Néhány szeletet tegyél félre a dekorációhoz. Add a fűszereket, a citromhéjat, a narancshéj-aromát és négy narancsszeletet a puncshoz. Mindezt forrósítsd további 10 percig, és néha keverd meg. Öntsd poharakba, és díszítsd a narancsszeletekkel!
Nürnbergi mézeskalács
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 350 g méz
- 5 evőkanál cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 600 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 200 g szemes mandula
- 1 teáskanál gyömbér
- fél teáskanál szegfűszegpor
- szegfűbors
- kardamóm és szerecsendió
- egy alaposan megmosott citrom lereszelt héja
- vaj illetve margarin a sütőforma kivajazásához
Elkészítés:
Melegítsd fel a mézet, a cukrot és a vajat vagy margarint, míg a cukor fel nem olvad. Keverd hozzá a fűszereket és a citromhéjat. Hagyd kihűlni a masszát. Keverd el a lisztet a sütőporral, majd keverd a felét a masszához, a másik felét pedig gyúrd hozzá.
Nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra, és tedd a kivajazott sütőbe. A mandulát forrázd le, és a héját húzd le. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 percig süsd. Még melegen szeleteld fel.
OLVASD EL EZT IS!
- ajándék
- ötlet
Készíts kandírozott gyümölcsöt!
- csokoládé
- eper
3 mennyei karácsonyi desszert
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- arany
- ezüst