Kipróbált ünnepi édességek

Unod a bejglit és a zserbót? Újítanál, de ragaszkodsz a hagyományokhoz is? 3 édességünk közül az egyik biztosan elnyeri tetszésed!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Adventi puding

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 100 g vaj vagy margarin
  • 120 g cukor
  • 6 tojás
  • 160 g mézeskalács
  • 70 g datolya
  • 2 teáskanál fahéj
  • 25 g cukrozott citromhéj (citronát)
  • 50 g mazsola
  • 50 g apróra vágott dió
  • egy fél citrom reszelt héja
  • vaj illetve margarin a formához
  • porcukor a meghintéshez

Elkészítés:

A vajat vagy margarint a cukor felével keverd habosra. A tojást válaszd szét, a sárgáját lassan keverd a vajhoz. Reszeld finomra a mézeskalácsot, és a felét keverd a vaj-cukor-tojás masszához.

A datolyát vágd félbe, magozd ki, vágd apróra és a fahéjjal, a citronáttal, a mazsolával, a dióval és a reszelt citromhéjjal szintén keverd a masszához. A tojásfehérjét verd fel keményre, lassan add hozzá a cukrot, és a mézeskalács-maradékkal együtt keverd hozzá az előbbi masszához. Öntsd vékonyan kivajazott pudingformába vagy koszorúformába, és a tetejét simítsd le. Előmelegített sütőben, vízfürdőben 180 fokon körülbelül 45 percig süsd. 10 perccel a sütési idő vége előtt a formát alufóliával takard be. Az adventi pudingot borítsd egy tányérra, porcukorral hintsd meg, és igény szerint mézeskalácskockákkal, datolyával és dióval díszítsd.
Vaníliaöntettel is tálalhatod.

Alkoholmentes fűszerpuncs

Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 1 liter ribizli- vagy piros szőlőlé
  • 1 evőkanál barna kandiscukor
  • 1 narancs
  • 4 szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • ánizscsillag
  • 1 teáskanál spekuláciusz-fűszerkeverék
  • egy jól megmosott citrom héja
  • 1 késhegynyi narancshéj-aroma

Elkészítés:

Forrósítsd fel - de ne forrald - a gyümölcslevet, és oldd fel benne a kandiscukrot. Mosd meg a narancsot, töröld szárazra, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Néhány szeletet tegyél félre a dekorációhoz. Add a fűszereket, a citromhéjat, a narancshéj-aromát és négy narancsszeletet a puncshoz. Mindezt forrósítsd további 10 percig, és néha keverd meg. Öntsd poharakba, és díszítsd a narancsszeletekkel!

Nürnbergi mézeskalács

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 350 g méz
  • 5 evőkanál cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 600 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 200 g szemes mandula
  • 1 teáskanál gyömbér
  • fél teáskanál szegfűszegpor
  • szegfűbors
  • kardamóm és szerecsendió
  • egy alaposan megmosott citrom lereszelt héja
  • vaj illetve margarin a sütőforma kivajazásához

Elkészítés:

Melegítsd fel a mézet, a cukrot és a vajat vagy margarint, míg a cukor fel nem olvad. Keverd hozzá a fűszereket és a citromhéjat. Hagyd kihűlni a masszát. Keverd el a lisztet a sütőporral, majd keverd a felét a masszához, a másik felét pedig gyúrd hozzá.

Nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra, és tedd a kivajazott sütőbe. A mandulát forrázd le, és a héját húzd le. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25 percig süsd. Még melegen szeleteld fel.

Ezt is szeretjük