3 mennyei karácsonyi desszert

Karácsonykor mindannyian szeretnénk kitenni magunkért. Íme néhány ötlet, amit biztos, hogy szeretteid sokáig emlegetnek majd.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sült tejsodó égetett cukorral

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 vaníliarúd
  • 1 liter sűrű tejszín
  • 6 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál mandula- vagy narancslikőr
  • 75 g barnacukor

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra, ez gázsütőnél kettes

fokozat. Helyezz hat 120 ml-es hőálló tálkát egy magas szélű tepsibe, és tedd félre. Egy éles késsel hosszában vágd ketté a vaníliarudakat, kapard ki belőle a fekete magokat, és a hüvelyekkel együtt tedd egy közepes méretű lábasba. Öntsd rá a tejszínt, és közepes tűzön éppen csak forrald fel, sűrűn megkevergetve. Vedd le a tűzről, fedd le, és tedd félre 15-20 percre. Ez alatt az idő alatt a vanília jól átjárja a tejszínt.

Egy tálban alaposan keverd el a tojássárgákat, a kristálycukrot és a likőrt. Keverd hozzá a forró tejszínt, és szűrd át egy nagy kancsóba. Egyenlő arányban adagold a sodót a tálkákba.

Önts annyi forró vizet a tepsibe, hogy a tálkák feléig érjen. Fedd le a tepsit fóliával, és tedd az előmelegített sütőbe körülbelül 30 percre, amíg a sodó elkészül. Vedd ki a tálkákat a tepsiből, és hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe legalább két órára, vagy egész éjszakára.

Melegítsd elő a grillezőt, szórd meg a sodók tetejét bőségesen cukorral, és grillezd 30-60 percig, amíg a cukor elolvad és karamellizálódik. Ügyelj arra, hogy a cukor ne égjen meg, és a sodó se csapódjon ki. Tedd vissza a hűtőbe, hogy a felső cukorréteg megdermedjen, és tálalás előtt jól hűtsd le.

Epres-ribizlis csokoládésörbet

Hozzávalók 6 személyre:

  • 150 g keserű csokoládé, apróra törve
  • 115 g étcsokoládé, apróra törve
  • 200 g kristálycukor
  • 475 ml víz
  • csokoládéforgács és friss ribizlifürtök a díszítéshez

Elkészítése:

Tedd az apróra tört keserű és étcsokoládét konyhai mixerbe, és daráld finomra 20-30 másodpercig. Egy nagy, vastagabb aljú lábasban közepesen erős lángon forrald fel a vizet a cukorral, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor felolvad. Forrald még két percig, majd vedd le a tűzről.

Miközben a mixer még be van kapcsolva, öntsd a forró szirupot a csokoládéőrleményhez. Keverd a gépben még egy-két percet, amíg a csoki teljesen felolvad, és lágy, krémes masszát nem kapsz. Közben egyszer állítsd le a gépet, és ellenőrizd a krémet. Szűrd a csokimasszát egy nagy mérőedénybe, hagyd kihűlni, és pihentesd, időnként megkevergetve. Fagyaszd le fagylaltgéppel, követve a gép instrukcióit. Tálalás előtt hagyd kicsit megpuhulni szobahőmérsékleten öt-tíz percig. Fagylaltostálkákban, csokoládéforgáccsal és friss ribizlifürtökkel díszítve kínáld.

Amarettohab csokoládészósszal

Hozzávalók 8 személyre:

  • 115 g amaretti vagy ratafia keksz, vagy mandulás csók
  • 4 evőkanál Amaretto likőr
  • 350 g fehér csokoládé, kockákra törve
  • 15 g zselatin 3 evőkanál hideg vízben áztatva
  • 450 ml sűrű tejszín

A csokoládéöntethez:

  • 225 g étcsokoládé, kockákra törve
  • 300 ml tejszín
  • 50 g vagy 4 evőkanál kristálycukor

Előkészítése:

Vékonyan olajozz ki nyolc darab 120 ml-es formát, és béleld ki az aljukat egyenként kis beolajozott zsírpapírral. Tedd a kekszet egy nagyobb tálba, és sodrófával törd finomra. Finoman olvaszd fel a fehér csokit az Amarettóval forró, de nem forrásban lévő víz felett. Vigyázz, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert kicsapódik és szemcsés lesz. Kevergesd, amíg egyenletesen feloldódik, majd vedd le a gőzről, és hagyd kihűlni.

Olvaszd fel a zselatint is a forró víz felett, és keverd a csokimasszához hatvan gram vagy négy evőkanál tört keksszel együtt. Tegyél egy teáskanálnyi keksztörmeléket minden forma aljára, és kanalazd rá a csokoládémasszát. Nyomkodd le, hogy kiszorítsd belőle a levegőbuborékokat, és simítsd el a tetejét. Szórd a maradék keksztörmeléket a tetejére, finoman nyomkodd le, és hűtsd négy órán keresztül.

A csokoládészószhoz tegyél minden hozzávalót egy kis lábasba, és lassan melegítsd fel, hogy a csokoládé és a cukor felolvadjon. Lassú tűzön főzd két-három percig, majd hagyd teljesen kihűlni.
Csúsztass be egy kést a formák szélénél, és fordítsd ki a habot külön tányérokra. Távolítsd el a zsírpapírt a tetejéről, és önts köré egy kis csokoládészószt.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes receptben jól követhető utasítások mutatják be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük