3 fontos dolog, amire figyelj, ha online rendelsz ajándékot
Elmondjuk, mire ügyelj netes vásárláskor.

netes-vasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A netes vásárlás kétségkívül kényelmes - különösen a karácsony előtti hajrában lehet fontos szempont, hogy ne kelljen közelharcot vívni az áruházak pénztáránál -, ráadásul sokszor olcsóbb is, hiszen a vásárolt termék kevesebb járulékos költséget tartalmaz - fizetéskor nem kell beszállnod a bolt működtetésének költségeibe.

Ám annak érdekében, hogy ne érjen csalódás még az ünnepek előtt, ha online rendelsz ajándékot, legyél tisztában az alábbiakkal!

Garancia!

Még a vásárlást megelőzően keresd a webshop oldalán a garanciális feltételeket, illetve az Általános Szerződéi Feltételeket - ezeket jellemzően a lap alján szokták feltüntetni. Ha a szállítás során történt sérülés, fontos, hogy a legtöbb esetben a szállítással megbízott cég csak akkor vállal garanciát, ha azt a megrendelt termék átvételét megelőzően a futárnak jelzed, és kárjegyzőkönyvet töltetek ki. Ilyenkor érdemes lehet akár fotót és készíteni a kiszállítás során megsérült csomagról. Amennyiben az átvett árucikk hibás, azt a vásárlástól számított általában három napon belül jelezned kell annak érdekében, hogy díjmentesen kicseréljék.

Jellemzően az elállási jogról is szó esik az Általános Szerződési Feltétek, illetve a garancia kapcsán, de ha mégsem, akkor is tudnod kell róla, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében téged, mint fogyasztót elállási jog illet meg. Az áru átvételét követő 14 naptári napon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől.

Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Akkor se legyél Pató Pál úr, ha úgy gondolod, majd az online vásárlással kikerülöd az áruházakban ünnepek előtt kígyózó, szép hosszú sorokat! Egyfelől a karácsony előtti kapkodásban jó eséllyel olyan dolgot is megvehetsz, amit némi átgondolás után eszedbe sem jutott volna, és, aminek a megajándékozott talán nem is örül igazán. 

Másfelől, mivel nagyon sok ember apellál arra, hogy majd az utolsó pillanatban, online veszi meg az ajándékokat, a webshopok ilyenkor túlterheltek. Nem kizárt tehát, hogy akár már több mint egy héttel az ünnep előtt beleszaladsz a fájdalmas kiírásba, miszerint: „A december x. után beérkező rendelések szállítását már csak januári határidővel vállaljuk.”

Megbízható webáruház?

Ha nem vagy biztos benne, hogy a webshop, ahol vásárolni szeretnél, megbízható, a minősített webshopok listája adhat némi támpontot ez ügyben. A veddaneten.hu a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közreműködésével néhány évvel ezelőtt kidolgozott minősítési rendszer alapján működő oldal.

Az itt megtalálható webáruházaknak első körben nyilatkozniuk kellett arról megfelelnek-e az alapvető jogszabályi feltételeknek, többek között rendelkeznek-e ÁSZF-fel, megfelelően feltüntetik-e az oldalon a kötelező adatokat, biztosítanak-e a vásárló számára elállási jogot. Ezt követően a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület szakemberei elvégzik mindezen adatok felülvizsgálását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha egyik listában sem találod a webshopot, ahol vásárolni készülsz, akkor sem kell kétségbeesned, de alaposan nézd át az áruház adatait. Minden üzemeltető cég köteles megadni az oldalon bizonyos adatokat: az a minimum, hogy a név, székhely, adószám, cégjegyzék száma fel legyen tüntetve. Természetesen ezek hiányában felejtsd el a vásárlást.

Ezt is szeretjük