Nagy karácsonyi időbeosztás

Eddig te is 24-én fél hatkor csomagoltad az ajándékokat, közben kevertél egyet a levesen? Idén legyen másképp!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi időszak a legtöbb embernek kapkodással, fejetlen rohangálással végződik. Pedig egy jól összeállított menetrenddel kényelmesen minden teendőre jut idő, és ha az utolsó pillanatban eszedbe jut valami, nem fog fejfájást okozni, hiszen korábban már mindent elkészítettél.

Papír, ceruza

A legjobb, ha ma leülsz, és szánsz egy órát arra, hogy összeszedd a gondolataidat. Ha pedig végiggondoltál mindent, akkor vesd papírra, mert később könnyen megfeledkezhetsz valamiről, hiszen sok dolgod lesz.

Néhány kérdés, amit érdemes tisztázni:

  • Kinek veszel ajándékot, hol szerezheted be?
  • Készítesz magad is, vagy csak vásárolsz?
  • Akarsz képeslapot, csomagot küldeni?
  • Hívsz vendégeket?
  • Ha igen, hányat?
  • Mennyi pénzt szánsz a karácsonyra?

A te ünneped is

Amikor összeírod, hogy mit is kell tenned karácsony környékén, akkor ne csak magadra gondolj. Férjed, barátod, gyermeked is segíthet az előkészületekben, nem kell mindent neked csinálnod.

Menetrend

Kövesd időbeosztásunkat, illetve alakítsd úgy, hogy neked is kényelmes legyen.

Egy jó tanács: jelölj ki pontos napokat az egyes feladatok határidejének, ne csak azt, hogy melyik héten csinálod meg, mert így könnyű elkezdeni a halogatást.

4 héttel karácsony előtt

Ellenőrizd, hogy rendben vannak-e a karácsonyfadíszek, működik-e az égősor. Ha ezen a héten pótolod, akkor sokkal szélesebb palettáról választhatsz, és nem csak a maradék jut neked. Szombaton ezt el is intézheted. Ha minden évben máshogy díszíted a fát, akkor kezdd el beszerezni a gömböket és girlandokat.

Nyugodtan találd ki, hogy kinek mit szeretnél adni. Küldd el kémeidet, hogy mindenkinek olyat adj, amit szeretne, és ne zokni legyen belőle az utolsó pillanatban. Ugyanakkor, ha zoknit szeretne, ne ódzkodj az átlagos ajándéktól. Arra is gondolj, hogy nem a legdrágább ajándék a legjobb.

Ha olyasmit is adnál, ami a két kezed műve, akkor abba máris belefoghatsz, de a későbbiekben is rengeteg tanácsot és ötletet olvashatsz itt a Feminán a saját készítésű ajándékokról. Ne feledkezz meg az adventi koszorúról!

3 héttel karácsony előtt

Szerezd be az ajándékokat! Most még nagy a választék, és kevés az ember a sorban előtted. Esténként szép lassan be is csomagolhatod őket egyenként. Persze előtte találd ki a rejtekhelyeket. A szűkebb családon és a közeli barátokon kívül elég, ha valami kis figyelmességgel leped meg a kollégákat és ismerősöket, de még ez sem kötelező. Ilyenkor érdemes kitalálni valami ötletes egyenajándékot, és azt adni mindenkinek.

Jó ötlet egy csomag különleges tea egy szál kandis cukorral, amit a teázókban vásárolhatsz meg kimérve. A Lush fürdőgolyói is örömet szereznek mindenkinek. Ebbe csak akkor érdemes energiát fektetned, ha tudod, hogy ők is meglepnek valami aprósággal. Kínosan érezheti magát a megajándékozott, ha ő nem tervezte a viszonzást. Ha messze élő családtagjaidnak szeretnél csomagot küldeni, akkor azt a hét második felében add fel, hogy biztosan megkapják időben.

A hétvégén csempészd be a lakásba a karácsony hangulatát. Aggass égőket az ablakba, tűzdelj szegfűszeget narancsba, hogy finom illat legyen a lakásban, gyújts gyertyákat. Jó érzés lesz hazamenni.

2 héttel karácsony előtt

Ha nagy sütés-főzést tervezel, akkor találd ki a menüt, és a lefagyasztható, illetve nem romlandó hozzávalókat szerezd be. Próbálj egyszerű menüt kitalálni, hogy ne robotolj a konyhában. A héten csomagold be a már beszerzett ajándékokat, és ami még hiányzik, pótold. Ne költs túl sokat a csomagolásra. A barna postai csomagolópapír raffiával átkötve, egy színes kis kártyával nagyon ízléses, ráadásul olcsó. Hétvégén süssétek meg a mézeskalácsot. Ha gyerekek is vannak, nekik remek móka lesz.

1 héttel karácsony előtt

Mivel Szenteste idén vasárnapra esik, a nagy bevásárlást ne szombatra időzítsd, ha csak nem akarsz órákat sorban állni. Egy csütörtök délután is tökéletesen megfelel a célra. Ha van hova tenni a karácsonyfát, akkor küldd el a párod és a gyerekeket, hogy vegyék meg. Ha nincs hova tenni, akkor elég, ha előző nap veszik meg. Természetesen, ha a gyerkőcöknek a Jézuska hozza a fát, akkor párodnak egyedül kell megbirkóznia a feladattal. Ha nincs segítséged, akkor bízd őket a nagymamára vagy egy barátnődre, és menj el fát venni.

Pénteken szerezd be a last minute ajándékokat, és ha a mézeskalácsok már megpuhultak, akkor írókázzatok a gyerekekkel. Szombaton pedig már nem is kell kidugnod az orrod a lakásból. Készítsd el a holnapi vacsorából, amit előre el lehet. Vasárnap délelőtt főzd meg, amit még meg kell, addig a többiek fel tudják díszíteni a fát. A délután már csak a kellemes várakozásé.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tippek agybaj ellen

  • Nem kell mindennek tökéletesnek lennie! Nem baj, ha nincs nyolcféle sütemény, csak egy nyugodt anyuka.
  • Tudj nemet mondani! A karácsony ne arról szóljon, hogy körbeszaladgáltok a rokonságon. Ha nincs kedvetek hozzá, hanem inkább társasoznátok otthon, akkor tegyétek azt. Ezt mindenkinek meg kell értenie, még az anyósodnak is.
  • A jól kitalált ajándék jobb, mint a kacsalábon forgó házimozirendszer. Felesleges óriási költségekbe verned magad, a karácsony ne a pénzről szóljon. Főleg ne a személyi hitelről!
Ezt is szeretjük