Ezt tedd ma, és megtudod, ki lesz majd a férjed
November 30-án, András napján megjósolhatod, hogy kivel fogod összekötni az életedet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

András napjához sok babona kötődik, elődeink babonáit követve ma te is megtudhatod, hogy ki lesz a férjed.

Többféle jóslási módszert is alkalmaztak régen, ezeket gyűjtöttük egy csokorba: ha valamelyik megtetszik, ki is próbálhatod. 

Alma az ágy alá

Nagyanyáink egy pohár vízbe almát helyeztek, betették az ágyuk alá, majd András-napján reggel kiitták a folyadékot, és megették a gyümölcsöt. Ezután egyszerűen kifutottak az utcára, és akit először megláttak, az lett a kedvesük.

Gombóc- vagy derelyefőzés

12 cédulára felírtak férfineveket, majd kifőztek eggyel több, azaz 13 gombócot vagy derelyét a papírral együtt. Amelyik először feljött: a jóslás szerint az volt a leendő férj neve, ami a cédulán állt. Ha a hajadon lány éppen a papíros nélküli gombócot emelte ki, az azt jelentette, hogy abban az évben még nem megy férjhez. Ezt a módszert december 13-án, Luca napján is alkalmazták.

Egész napos böjt

A kitartóbbak egész napos böjtöt is tarthattak annak reményében, hogy este megálmodják leendő férjük kilétét. A Magyar Elektronikus Könyvtár szócikke kissé szigorú módszerről ír: "Aki kíváncsi volt arra, hogy ki lesz a férje vagy a felesége, András napján egész nap böjtölt, és csak estefelé evett háromharapásnyi kenyeret, de azt sem nyelte le, hanem a kapcájába köpte, majd lefekvés előtt a feje alá tette. Éjjel aztán megálmodta, ki lesz a férje, illetve a felesége."

Így jósolhatod meg a férjedet Luca-napon

Ahogyan fentebb utaltunk rá, nem csak Szent András napjához kötődnek férjjóslások. Olvasd el, hogyan jósoltak Luca-napján!

Cikkünk a Magyar Elektronikus Könyvtár András napja és szerelmi jóslás szócikke alapján készült.

Ezt is szeretjük