Ajándékozási etikett karácsonyra
Szeretnéd tudni, hogy mi az, amit illik és muszáj megtenni a karácsonyi ajándékozáskor, és mi az, amit nem? Használd etikettgyűjteményünket!

Dia

 	Mi rejtőzik a csomagban? 	Jóllehet más kultúrákban illik megvárni a vendég távozását a csomagolópapír leszakítása előtt, nálunk ez nem divat, sőt. Ha nem bontod ki és nézed meg azonnal az ajándékot, azzal megbáthatod szeretteidet, mert úgy tűnhet, hogy téged cseppet sem érdekel, mit vettek.

Mi rejtőzik a csomagban?

Jóllehet más kultúrákban illik megvárni a vendég távozását a csomagolópapír leszakítása előtt, nálunk ez nem divat, sőt. Ha nem bontod ki és nézed meg azonnal az ajándékot, azzal megbáthatod szeretteidet, mert úgy tűnhet, hogy téged cseppet sem érdekel, mit vettek.

Dia

 	Enyém, tiéd, övé 	Nem illik elajándékozni olyan tárgyat, amit te kaptál valakitől. Egyrészt ez tapintatlanságra vall, másrészt könnyedén beleeshetsz a saját csapdádba, ha kiderül a turpisság. Ha nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni, ne adj tovább tárgyakon.

Enyém, tiéd, övé

Nem illik elajándékozni olyan tárgyat, amit te kaptál valakitől. Egyrészt ez tapintatlanságra vall, másrészt könnyedén beleeshetsz a saját csapdádba, ha kiderül a turpisság. Ha nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni, ne adj tovább tárgyakon.

Dia

 	Bankókat ne 	Pénzt adni nem csak illetlenség, de fantáziátlanságra is vall. Olyan, mintha lusta lettél volna utánajárni az ajándéknak, ráadásul személytelen is egy köteg bankót valakinek a kezébe nyomni. Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy azt az összeget úgy költse el szeretted, ahogyan szeretné, akkor vásárolj neki ajándékutalványt.

Bankókat ne

Pénzt adni nem csak illetlenség, de fantáziátlanságra is vall. Olyan, mintha lusta lettél volna utánajárni az ajándéknak, ráadásul személytelen is egy köteg bankót valakinek a kezébe nyomni. Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy azt az összeget úgy költse el szeretted, ahogyan szeretné, akkor vásárolj neki ajándékutalványt.

Dia

 	Tüntesd el az árát! 	Csakis a ciki szóval lehet jellemezni azt a helyzetet, amikor az árcédula az ajándékon marad. Mindig ügyelj rá, hogy eltüntesd az összeget az ajándékokról, hiszen a karácsony az örömszerzésről szól, nem pedig a piszkos anyagiakról.

Tüntesd el az árát!

Csakis a ciki szóval lehet jellemezni azt a helyzetet, amikor az árcédula az ajándékon marad. Mindig ügyelj rá, hogy eltüntesd az összeget az ajándékokról, hiszen a karácsony az örömszerzésről szól, nem pedig a piszkos anyagiakról.

Dia

 	Ne magadat lepd meg! 	Tilos olyat ajándékozni, amit neked tetszik, amit te szeretnél kapni. képzeld csak magad a másik helyébe, mit kezdenél egy olyan ajándékkal, ami mondjuk a legjobb barátnőd hőn áhított kívánsága volt, mégis a te fád alá került. Erre gondolj, amikor meglepetést választasz.

Ne magadat lepd meg!

Tilos olyat ajándékozni, amit neked tetszik, amit te szeretnél kapni. képzeld csak magad a másik helyébe, mit kezdenél egy olyan ajándékkal, ami mondjuk a legjobb barátnőd hőn áhított kívánsága volt, mégis a te fád alá került. Erre gondolj, amikor meglepetést választasz.

Dia

 	Kozmetikumot nem mindegy kinek 	A parfümök, kozmetikumok remek ajándékok, ám csak és kizárólag abban az esetben, ha ismered a barátod, szeretted ízlését. Ugyanakkor ne ess abba a hibába, hogy egy kevésbé közel állónak ilyen típusú ajándékot veszel, mert azzal önhibádon kívül azt sugallhatod felé, hogy ideje lenne mosakodnia.

Kozmetikumot nem mindegy kinek

A parfümök, kozmetikumok remek ajándékok, ám csak és kizárólag abban az esetben, ha ismered a barátod, szeretted ízlését. Ugyanakkor ne ess abba a hibába, hogy egy kevésbé közel állónak ilyen típusú ajándékot veszel, mert azzal önhibádon kívül azt sugallhatod felé, hogy ideje lenne mosakodnia.

Dia

 	Ne szabadkozz! 	Ne érezd úgy, hogy a te ajándékod kevesebb, mint amit te kaptál. Felejtsd el azt, hogy szabadkozni kezdesz és zavarba jössz, hidd el szeretteid nem az ajándék anyagi értékét, hanem az érzelmit fogják nézni.

Ne szabadkozz!

Ne érezd úgy, hogy a te ajándékod kevesebb, mint amit te kaptál. Felejtsd el azt, hogy szabadkozni kezdesz és zavarba jössz, hidd el szeretteid nem az ajándék anyagi értékét, hanem az érzelmit fogják nézni.

Dia

 	Én magam csináltam 	Kézzel készített ajándékot csakis a közeli szeretteidnek ajándékozz, ugyanis elsősorban ők fogják méltányolni az összefabrikált, festett, varrt vagy bármilyen technikával készült meglepetés személyességét.

Én magam csináltam

Kézzel készített ajándékot csakis a közeli szeretteidnek ajándékozz, ugyanis elsősorban ők fogják méltányolni az összefabrikált, festett, varrt vagy bármilyen technikával készült meglepetés személyességét.

Dia

 	Tapintatlanság 	Bizonyos ajándékok akár modortalanságra is vallhatnak részedről, ezért alaposan gondold át, hogy kinek mit vásárolsz. Például dundi nőnek, aki megveti a fogyókúrát, ne vegyél diétás szakácskönyvet, ahogyan a nemrég leszokott családtagnak sem illik gravírozott öngyújtót ajándékozni.

Tapintatlanság

Bizonyos ajándékok akár modortalanságra is vallhatnak részedről, ezért alaposan gondold át, hogy kinek mit vásárolsz. Például dundi nőnek, aki megveti a fogyókúrát, ne vegyél diétás szakácskönyvet, ahogyan a nemrég leszokott családtagnak sem illik gravírozott öngyújtót ajándékozni.

Dia


            	Semmi durvaság!
            	A szúró eszközöknek szimbolikus értelmük van, haragot és harcot jelképeznek, ezért nem illik kést, ollót és további szúró, vágó tárgyakat ajándékba adni.

Semmi durvaság!

A szúró eszközöknek szimbolikus értelmük van, haragot és harcot jelképeznek, ezért nem illik kést, ollót és további szúró, vágó tárgyakat ajándékba adni.

Ezt is szeretjük
Fotó: