Könnyen elkészíthető karácsonyi ablakdíszek
Ha nem lenne fehér a karácsony, eláruljuk, hogyan varázsolhatsz hópelyheket! És még csak sokat sem kell költened!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazi karácsonyi hangulatot teremthetsz a lakásodban az ablakok télies dekorációjával - ráadásul fillérekből, ami nem utolsó szempont e gyönyörű, ám plusz kiadásokkal járó ünnep előtt.

Kristálydísz
Angyalka
Színes masni és csengő
Betlehem

A következő ablakdíszek elkészítéséhez csupán néhány fortélyt kell elsajátítanod. A kész dekoráció talán az ablakfelületen elhelyezve a leglátványosabb, de jól mutat különböző üvegtárgyakon - mécses- vagy gyertyatartón, poharakon - is.

Hópelyhek az ablakon

Ehhez a dekorációhoz egy darab opálos jellegű öntapadós üvegmatricára lesz szükséged. A matrica méretét értelemszerűen az határozza meg, hogy mekkora üvegfelületet szeretnél feldíszíteni, illetve, hogy a kompozícióval zsúfoltabb vagy levegősebb hatást kívánsz-e elérni.

Állj az ablak elé, és alaposan gondold át: mennyi, milyen formájú és mekkora hópehely mutatna jól az adott üvegfelületen. Ezután rajzolj különböző formájú hópelyheket az öntapadós matricára!

A hibalehetőséget csökkented, ha valamilyen keményebb papírból néhány sablont előre legyártasz, és a matricára helyezve körülrajzolod őket. Ha geometriai pontosságra törekszel, körzőt és vonalzót is használhatsz.

A hópelyhek mintáját illetően hagyatkozhatsz a fantáziádra, de gyerekkönyvekből vagy akár a karácsonyi csomagolópapír mintájából is ihletet meríthetsz. Vágd ki a hópelyheket, majd ragaszd fel őket az ablakra aszerint, ahogy előzőleg megálmodtad!

Angyalok, Betlehem és a három királyok

Ha nagyobb teret kívánsz engedni kreativitásodnak, üvegmatrica-festékkel fóliára festett képekkel öltöztetheted ünneplőbe az ablakot. Használhatsz kimondottan üvegfestésre való fóliát, de egy átlátszó irattartó is tökéletesen megfelel a célnak.
A hagyományos hópelyhek mellett számos más karácsonyi motívumot is megfesthetsz: angyalkát, Betlehemet, vagy éppen a három királyokat.

Néhány kiadványban kész mintaíveket találsz, de megoldás lehet például az is, ha egy ilyen témájú könyvillusztrációt kopírozol egy áttetsző papírlapra. Utóbbi esetben ez a papírlap lesz a mintaív.

A munkafázisok

  1. Helyezd a mintaívet a fólia alá, és szürke kontúrfestékkel húzd meg a motívum körvonalait. A legjobb, ha ehhez a művelethez szűkítőhegyet csavarsz a flakonra. Ügyelj arra, hogy a festéket egyenletesen nyomd ki a flakonból, ellenkező esetben rés keletkezhet a körvonalakban, és elszakadhat a kép, amikor lehúzod a fóliáról.
  2. Várj, amíg a kontúrvonalak megszáradnak - körülbelül két óra -, majd fesd ki a motívumok belső részeit. A kép témájától és hangulatától függően egyes színekhez kevés gyöngyházfényű vagy csillámos festéket is keverhetsz.
  3. Ha irattartó fóliát használsz, festés előtt vedd ki a mintaívet az irattartóból. Ha egy átlátszó üveglapot csúsztatsz bele, mindig látod, hogy hová nem került még festék.
  4. A kontúrvonalak közelében fogvájóval dolgozd szét a festéket, hogy ne maradjanak hézagok. Minden egyes mező befestése után emeld fel a képet, és ellenőrizd, hogy a festék befedte-e a teljes felületet. Ha a kép az asztalon fekszik, nem biztos, hogy észreveszed az apró hibákat.
  5. Várd meg, amíg a kép tökéletesen megszárad - ez egy teljes napig is eltarthat -, majd húzd le a fóliáról, és ragaszd fel az ablakra.
Az üvegmatrica-festék
Ez a víz alapú akrilfesték átlátszóra szárad, így hangulatosan átvilágítható. Száradás után a képet lehúzhatod a fóliáról, és bármilyen üvegfelületre ráhelyezheted. A kép magától odaragad. Ecsetre nem lesz szükséged, mivel a flakonokat úgy alakították ki, hogy festeni is lehessen velük. Ne rázd fel a flakont, mert a benne képződő levegőbuborékok rosszul mutatnak a képen.
Ezt is szeretjük