A legjobb téli program a gyerkőccel
Így készítsetek madáretetőt!
Ébredj télen is madárcsicsergésre! Barkácsoljatok madáretetőt, és etessétek az itthon maradó madarakat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hógolyócsaták, a közös szánkózások vagy éppen a hóemberépítés mellett a madáretető-barkácsolás is remek téli program, amit nem csupán gyermeked, de te is élvezni fogsz.

Hogy az apró verebeknek, cinkéknek vagy a nagyobb testű feketerigóknak legyen hol falatozniuk, szükséged lesz szerszámokra, de legfőképpen madáreleségre.

Egyszerű, mégis nagyszerű

Nem is gondolnád, de a műanyag flakon könnyen átalakítható a madarak számára. Csak egy éles késre, egy vastag, erős madzagra, na és persze egy fára lesz szükséged, amire a gyerkőc felkötözheti a barkácsmunkát. A legjobb, ha ásványvizes üveggel dolgozol, mert azt könnyebben át lehet vágni, mint egy szénsavas üdítő palackját. Vágj le egy hosszabb zsinórt, és tegyél hurkot a végére. Tekerd le a flakon kupakját, és az üveg szájára húzd rá a hurkot. Majd erősen tekerd vissza a kupakot, így, ha beleszáll a kismadár az etetőbe, akkor is meg fogja tartani.

Egy arasznyi helyet hagyj alul, majd a kés segítségével vágj ki egy akkora téglalapot a flakonból, melybe a madár könnyen bele tud szállni. Ragassz a szélére körbe egy csík ragasztószalagot, hogy, ha leszáll, nehogy megvágja a lábát az éles perem. Kötözd fel az etetőt a fára, jól látható helyre, szórj az aljába eleséget, és figyeljétek a kertbe lopózó, majd egyre bátrabbá váló verebeket.

Precíz munka

Műanyag társánál sokkal mutatósabb a fából készült etető. Nem baj, ha nem vagy asztalosmester, mert ezt sem sokkal nehezebb elkészíteni, csak tovább tart. Kezdetnek rajzold le egy lapra méretarányosan, hogy milyen etetőre gondoltál. Attól függően, hogy erkélyre teszed, vagy fára lógatod fel, változik az is, hogy mekkora legyen, hiszen egy vékonyabb faág nem biztos, hogy megtartja a nehéz etetőt.

Vágj ki furnérlemezből vagy az otthon leselejtezett faanyagból négy darab nagyobb téglalapot. Az aljához és a tetejéhez vágj egy-egy nagyobb négyzetet. Az egyik téglalap közepébe kézifűrésszel vágj egy kört, ez lesz az odú nyílása. A nyílás alá pár centivel fúrj egy lyukat, és szúrj bele egy vastagabb fapálcát, melyre a madár rá tud állni. A tető kivételével az összes oldalt rögzítsd egymáshoz szögekkel.

Szükséged lesz két zsanérra is, melyeket rögzíts a tetőre és az etető hátuljához csavarral, így nyithatóvá válik a doboz, és könnyen bele tudod szórni a madáreleséget. A tetejét fesse színesre a gyerkőc, de mindenképpen kenjétek át az egészet lakkal, így tartósabb lesz a fa, és akár évekig is használhatjátok az elkészült házikót. A tetejére ragaszthatsz megmaradt pvc-darabot is, ezáltal nehezebben ázik be az etető.

Halloweenra hajazva

Bármilyen hihetetlen is, az egyik legszebb etető lopótökből készül. Ez a változat mindenképpen felakasztva mutat jól, tehát egy olyan tökre lesz szükséged, melynek a vége jól visszakunkorodik.

Menj ki a piacra, és válassz egy legalább 20 centi átmérőjű tököt. A közepén rajzold be a kör vagy a négyzet alakú nyílást, és óvatosan vágd addig, míg bejutsz a belsejébe. A nyílás alatt hegyes tárggyal fúrj egy lyukat, és szúrj bele egy vastagabb fapálcát, amire a madár rá tud állni. A tök oldalán és főként az alján szúrj lyukakat, hogy kiszáradjon, illetve, hogy levegőzni tudjon.

A nyakrészét szintén szúrd át, és egy nagyon erős madzagot húzz rajta keresztül. Lurkód festhet a töknek szemeket vagy bármilyen mintát, amihez csak kedve van. Akasszátok a fára a tök végét, rögzítsétek a spárgával, és már várhatjátok is a kisebb-nagyobb madarak érkezését.

Ha elkészült az etető

Ha a barkácsmunka kész, a következő lépés a madáretetőbe való eledel beszerzése. Elsősorban mindenképp tisztázzátok a gyerekkel, hogy milyen madarat etetnétek szívesen.

Az apró szemű mag - mint például a napraforgómag vagy a köles - a madarak nagy kedvence, de a cinkék kifejezetten szeretik a sótlan szalonnát is. Viszont a tévhittel ellentétben kenyérbelet semmi szín alatt ne tegyetek ki, mert bélgyulladást okozhat, minek következtében el is pusztulhat a madár.

Ezt is szeretjük