Az 5 legmeghatóbb karácsonyi film

Egy igaz történet, egy könnyed, romantikus vígjáték, illetve még három másik olyan alkotás, mely könnyeket csal a szemedbe.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerelem, szeretet és önzetlenség - ezek a legemberibb érzések, melyeket sokan mégis csupán néhány kivételes napon hajlandóak őszintén kinyilvánítani. 

A filmeken azonban minden másképp van, a moziban vagy a tévé előtt ülve könnyebben elhiszi mindenki, hogy az élet szép.

Karácsonykor különösen jólesik mindez. Jó ilyenkor leülni a meleg szobában, családi körben, érezni a fenyő kellemes illatát, illetve elmerengeni kicsit - akár egy igazán megható, karácsonyi film segítségével is.

A legifjabb klasszikus: Igazából szerelem

A mai húszasok-harmincasok toplistáját alighanem ez a Hugh Grant-mozi vezeti, melyben a sármos angol színész az agglegény brit miniszterelnököt játssza. A több szálon futó cselekményben ugyanakkor ő is majdnem csak mellékalak, egy azok közül, akik karácsonykor végre rátalálnak az igazi boldogságra. A szeretet - és a karácsony - mindent és mindenkit körülvesz, a lecsúszott rocksztárt éppúgy, mint a feleségét elvesztő apát, az első szerelmet átélő kisfiút, a sikertelen írót és a felesége megcsalását tervező, de végül bűnbánóvá váló üzletembert.

Rengeteg sztárt felvonultató, igazi karácsonyi mozi ez, melynek végén nem meglepő, ha egyszerre tör ki belőled a sírás és a nevetés.

Egy romantikus darab: Aludj csak, én álmodom!

Sandra Bullock a szokásos egyszerű, természetes és nagyon szerethető lány figuráját hozza ebben a filmben, akire - kezdetben úgy tűnik - magányos és szomorú karácsony vár. Álmai férfijához csupán plátói kapcsolat fűzi, mindennap ábrándozik róla, ám beszédbe nem elegyedhet vele, hiszen maga csak egy közönséges jegyárus a vasútállomáson, míg képzeletbeli párja szemmel láthatóan gazdagabb körökben mozog.

Természetesen az ügy hamarosan kedvező fordulatot vesz, a férfi ugyanis véletlenül a sínek közé esik, és a lány menti meg az életét. A kórházban aztán mindenki a sérült barátnőjének hiszi, ő pedig nem mer ellenkezni, így végül egy kedves családot kap ajándékul karácsonyra. Arra viszont a lány sem számít, hogy a boldogságot nem a kissé arrogánsnak és rendkívül üresnek tűnő férfi, hanem a lelkiekben sokkal gazdagabb bátyja mellett találja meg.

Maradandó alkotás: Fegyverszünet karácsonyra 

Ha még nem láttad ezt a nem is olyan régi, ráadásul európai filmet, ideje bepótolnod a lemaradásod. Rendkívül megható, igaz történetet dolgoz fel, az első világháború egyik legszebb momentumát, a híres karácsonyi fegyverszünetet. Az Oscar-díjra is jelölt alkotás cselekményének középpontjában a harctéren nyomorgó, fagyoskodó emberek állnak, britek, skótok, németek és franciák, akik a karácsonyi fegyverszünet alatt lehetőséget kapnak arra, hogy jobban megismerjék egymást, és békésen kezet nyújtsanak a másiknak. A szokásos háborús effektek és a töménytelen vér látványa ebből a filmből hiányzik, annál több benne az igazi, önzetlen szeretet és az emberség.

Zúzmarás ezüstdekorációk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Karácsonyi varázslat: Csoda a 34. utcában

Az 1947-ben készült film még mindig az egyik legjobbnak nevezhető a karácsonyi témájú mozikat illetően. A karácsonyi bevásárlási láz idején az egyik nagyobb áruház Télapója kissé illuminált állapotában képtelen tovább játszani a szerepét, ám a véletlenül betoppanó, jóságos bácsika, Kris Kringle végül megmenti a helyzetet. A közelében mindenki megváltozik, a vevők és eladók szíve szeretettel telik meg, és a rohangálás okozta ideges hangulatot valódi ünnepi érzés váltja fel. Egyre többen kezdik azt gondolni, hogy Kringle az igazi Mikulás - kivéve főnökét és annak kislányát, akiket nagyon nehéz meggyőzni arról, hogy léteznek még csodák.

Egy csodás alkotás: Az élet csodaszép

Az 1946-ban forgatott, több mint kétórás mozifilm a maga korában elbűvölte a közönséget, de képes a mai kor emberét is megragadni, érdemes tehát végignézni. A főszereplő egy George Bailey nevű férfi, akinek a takarékpénztára éppen karácsony környékén kerül a csőd szélére, ezért a szerencsétlen ember az öngyilkosságban látja az egyetlen kiutat. Az égiek azonban figyelnek rá, és leküldik hozzá Clarence-t, az angyalt, aki megmutatja Bailey-nek, milyen sivár hely is lenne az ő áldozatos tevékenysége nélkül a kisváros, ahol él.

Az Oscar-díjra is jelölt film mondandója egyértelmű: legyél bárhol a világban, és érezd bármilyen nyomorultul magad, hinned kell, hogy fontos vagy, hogy célod és küldetésed van ebben a világban, és, hogy az élet csodaszép.

Ezt is szeretjük