A legdurvább karácsonyi csalások
Vigyázz, mert könnyen átvernek
Az ünnep közeledtével nemcsak a pénztárcádat kell nyitva tartanod, hanem a szemeidet is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy ajándékvásárlás nyüzsgésében minden évben megszaporodnak az átverések, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagynod a meglepetések beszerzését. Az árusok mosolyogva elhitetik veled, hogy márpedig ez így szabályos, és utána hiába mész reklamálni, a kedves mosolynak már hűlt helye lesz.

Légy mindig körültekintő, rakd el a blokkokat, mert azok nélkül jóformán semmire nem mész, így elkerülheted, hogy bármi beárnyékolja a szeretet ünnepét!

Cserekötelezettség - ne hagyd, hogy lerázzanak!

A pénztárak mellett óriási betűk hirdetik, hogy az akciós termékekre a csere nem vonatkozik. Ez azonban nem egészen így működik. Abban az esetben, ha az áru a hiba miatt árazták le, tényleg nem kötelességük az eladóknak kicserélni az adott portékát. Ha viszont csak a nagy ünnepi leárazás miatt volt akciós, és te otthon találsz rajta valamilyen gyártási hibát, akkor hivatalosan - természetesen a blokk ellenében - muszáj kicserélniük.

Azt is fontos tudnod, hogy a hibás árucikk esetén nem elegendő, ha a vásárlók panaszkönyvébe bejegyzitek a problémát. A kereskedelmi jogszabályok alapján az eladónak jegyzőkönyvet kell felvennie a hibás termékről.

Figyelj a hibátlan csomagolásra!

Habár a fogyasztóvédelem munkatársai és a minőségellenőrök az ünnepek közeledtével fokozottabban ellenőrzik a boltokat, bizony, így is előfordul, hogy mégsem olyan minőségű terméket vásárolsz, amilyet szeretnél. Olykor a lejárati dátumot jelző cédulát lefedik egy másik matricával. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy a termék megromlott, ám ha ilyet tapasztalsz, jobb, ha továbbállsz, hiszen biztosan nem hiányzik egy ételmérgezés a családnak.

Ugyanez vonatkozik a nyitott csomagolású élelmiszerekre. Kerüld a lezáratlan csomagolást, mert nem tudhatod, mióta van nyitva, és sok áru a kibontástól számított pár napon belül megromlik.

A blokk nem egyenlő a jótállással

Szerencséd van, ha még nem estél a jótállás elsumákolásának csapdájába, ugyanis akár nagyobb anyagi veszteség is érhet. Amikor elmész megvenni egy terméket, amihez jótállás jár, addig ne fizess, míg az eladó a papírt ki nem tölti, és le nem pecsételi. Ugyanis előfordulhat, hogy csak a blokkot adja oda. Ez esetben, ha három napon belül szeretnéd kicserélni a terméket, joggal válaszolhatja az eladó, hogy cserelehetőség csak jótállás ellenében lehetséges.

Például egy nem működő televíziónál ez óriási érvágás lehet a pénztárcád számára, és elképzelhető, hogy a szerelésért is elkérnek több tízezer forintot. Amíg jótállásod van, a javításért vagy a cseréért nem kérhetnek díjat. Tehát ne hagyd magad, mindig nézd át a blokkot és a jótállást is, hiszen reklamációt távozás után már nem fogadnak el!

Mennyibe kerül pontosan?

Sokszor megesik - főleg a karácsonyi hajtás alkalmával -, hogy több árat is feltüntetnek egy árucikk mellett. Ez még nem is lenne probléma, de olykor a pénztárba a magasabbik árat ütik be a pénztárosok. Nagyon figyelj oda, amikor a fizetsz, mert az Európai Unió szabályai szerint kötelesek neked biztosítani, hogy az alacsonyabb árat téríthesd. Ha erre nem adnak lehetőséget, akkor két választásod van. Vagy otthagyod a portékát, és majd máshol megveszed, vagy kifizeted, és a blokk bemutatásával a vevőpultnál elkéred a különbözetet. Egy a lényeg, ne hagyd magad lerázni, ne engedd, hogy egy vállrándítással elintézzék a dolgot, mert a törvény a te oldaladon áll, és erre nyugodtan hivatkozhatsz is.

Csak rajtad áll, hogy át tudnak-e verni. Kellő körültekintéssel és figyelemmel megkímélheted magadat némi fölösleges stressztől, anyagi kártól és persze az utánajárástól. Vásárláskor alaposan forgasd át a termékeket - a nagyobb hipermarketekben az eladó segítségével ki is próbálhatod az elektronikus eszközöket. Mielőtt ellépnél a pénztártól, ellenőrizd a blokkodat, mert annak ellenében több esélyed van nyertesen kikerülni egy esetleges vitás helyzetből.

Jártál már pórul ajándékvásárlás során?

Ezt is szeretjük