101 karácsonyi sütemény receptje
Ha nagy a család, a bejgli mellé érdemes más vendégváró süteményekkel is készülnöd. Íme, ínycsiklandozó receptjeink!
A karácsony a nagy lakomák ünnepe, így természetesen az édesség sem maradhat ki az ételektől roskadozó asztal kínálatából. Ilyenkor felesleges a fogyókúrára gondolnod, mert a finomabbnál finomabb sütemények biztosan elcsábítanak.
Azt az energiát pedig, melyet a kísértésnek való ellenállásra fordítanál, fektesd inkább abba, hogy kipróbálod omlós, illatozó receptjeinket. Íme, néhány nagy klasszikus - újragondolva.
Ribizlilekvárral töltött, mini képviselőfánk
Hozzávalók a fánkhoz:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 5 tojás
- 1 dl víz
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 4 tojás
- 1 kis üveg ribizlilekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
A vizet forrald fel egy csipetnyi sóval és a vajjal. Keverd bele a lisztet, és lassú tűzön egy-két percig pirítsd. Amikor a massza leválik az edény falától, húzd le a tűzről a lábost, és keverj bele egy tojást. Ha kicsit kihűlt, egyenként dolgozd bele a megmaradt tojásokat.
A masszát töltsd csillagcsőrös habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomj diónyi halmokat egymástól távol. Az előmelegített sütő aljába tegyél egy vízzel teli, hőálló edényt, majd a tepsit is told be. A fánkokat 25-30 percig kell sütni, de a sütő ajtaját ne nyitogasd közben. A fánkokat vedd ki, és a tetejüket vágd le.
A tej felét és a tejszínt keverd össze, és forrósítsd fel. Add hozzá a tojások sárgáját, a kristály- és vaníliás cukrot és a keményítőt. Keverd hozzá a maradék tejet, és főzd sűrűre a krémet. Húzd le a tűzről, és óvatosan dolgozd hozzá a kemény habbá vert fehérjét. Töltsd meg a fánkocskákat a krémmel, és mindegyik tetejére tegyél egy evőkanál lekvárt.
Triplacsokis kuglóf
Hozzávalók a kuglófhoz:
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg liszt
- 20 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg kókuszreszelék
- 3 dl ásványvíz
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a csokiforgácshoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg fehércsokoládé
A kristálycukrot, a lisztet, a kókuszreszeléket, a kakaóport és a sütőport keverd össze. Add hozzá adagonként a vizet és az olajat, a tojásokat és a darabokra tört csokit. Egy kuglófformát liszttel szórj be, és öntsd bele a kakaós tésztát. Előmelegített sütőbe told be a formát, és nagyjából 45-50 perc alatt süsd készre.
A csokoládéforgácshoz a
csokikat tördeld darabokra. Forralj pici vizet két lábosban, és a gőz felett olvaszd fel a csokikat. Ne tegyél bele vajat, mert az a lényeg, hogy, ha kihűlt, újra tömör csokivá váljon. Az étcsokoládéba márványosan csorgasd bele a fehércsokit, majd hagyd teljesen szilárdra hűlni. Ekkor késsel farigcsálj le belőle nagyobb darabokat, és állítsd a kihűlt kuglóf közepébe.OLVASD EL EZT IS!
- fűszer
- fahéj
A 7 legkedveltebb adventi fűszer
- ezüst
- színek
Álomszép terítékek karácsonyra
- fűszer
- advent