Így nézett ki a világ első óvszere: egészen furcsa dologból készült
Rengetegen használják, mégis kevesen ismerik az óvszer meglepő történetét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már számtalan módszer ismeretes a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek terjedésének megakadályozására, de felmerül a kérdés, hogy vigyáztak ezekre régen, évszázadokkal ezelőtt.

Így néztek ki az első óvszerek

Nos, óvszer már az ókori Egyiptomban, időszámításunk előtt 1000-ben is létezett, mint születésszabályozó és egészségvédő eszköz. Barlangrajzokon először Franciaországban örökítették meg időszámításunk után 200-ban, szövegben pedig 1564-ben egy olasz orvos, Gabrielle Fallopio írt először óvszerről.

Az óvszer története

A legelső óvszerek kígyó- és disznóbőrből, megtisztított állatbélből, macskahúgyhólyagból készültek. Feltevések szerint az óvszer a nevét egy Condom nevű doktorról kapra, akinek a születésszabályozás érdekében vált szívügyévé az eszköz fejlesztése. Az óvszereket pubokban, borbélyüzletekben, patikákban, piacokon és még a színházban is árulták. Viszonylag drágák voltak, ezért általában nemcsak egyszer használta, aki vásárolt.

Több méret és más-más vegyületekkel kezelt óvszer volt elérhető a 18. században. Már ekkor is léteztek luxus minőségű óvszerek, ezek illatosítottak, fényezettek voltak. Casanova a 18. században szalagokkal díszítettet használt. Az egyik tőle származó szövegben egyébként a terhesség veszélyének gondolatától megszabadító eszközként említette az óvszert.

Az első óvszerreklám Londonban, a 17. században jelent meg hirdetőcédulákon. Az újságokba Londonban csak a 19. századtól tettek be ilyen reklámokat, ahogy Amerikában is, ott 1861-ig kellett erre várni.

Ördögtől való dolog

A keresztények körében az óvszer feltalálása nem volt túl üdvös dolog, ugyanis nézeteik szerint ez az eszköz kivédte a nem utódnemzési szándékból történő szexért jogosan járó büntetést, a különféle betegségeket.

A régimódi nézetek ellen, az emberek felvilágosítása végett azonban 1820 és 1870 között szervezett formában kerítettek sort előadásokra Amerikában, melyeken szó esett születésszabályozásról, és még óvszerek vásárlására is volt lehetőség. Az akció egyik fő szószólója az első amerikai doktornő, Elizabeth Blackwell volt.

Noha a felvilágosító órák lassanként az iskolákba is beszivárogtak tananyagként, még mindig voltak a szabadabb szexualitásnak ellenzői: továbbra is hirdették, hogy a szex bűnös dolog, csupán utódnemzésre való, és csak önmegtartóztatással lehet kivédeni a szexuális úton terjedő betegségeket, melyek egyébként olyan szégyent jelentettek, hogy a szifiliszesek és nemi betegek ellátását néhány kórház erkölcsi okokból el is utasította.

Forradalmi találmány

Az óvszer történetében a legnagyobb fordulatot az jelentette, amikor elkezdték gumiból gyártani az 1800-as évek közepén.

Az első gyártók a Goodyear és a Hancock voltak, nevükhöz fűződik a technológia feltalálása, melynek során a gumit erős, elasztikus anyaggá alakították. A tömeges gyártásnak köszönhetően ettől kezdve az óvszer szélesebb körök számára vált elérhetővé, hiszen olcsóbbá is vált.

Az óvszer evolúciója máig nem állt meg, ma már ízesített, illatosított, síkosított, mindenféle színű, sőt, még rezgő óvszert is árulnak, és vastagságukat illetően is egyre merészebbeket álmodnak a gyártók: már extra vékony, 0,02 mm-es óvszerek is kaphatók az üzletekben.

Ezt is szeretjük