Vigyázz! A te párodra is lecsaphatnak: ezért kelendőbbek a foglalt férfiak

Valaki vadászik a párodra? Lehet, hogy minden normális férfi elkelt?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt mondják, nem érdemes elszeretned más párját, mert könnyen visszaüthet, azaz adott esetben tőled is így távozik a fickó, aki hajlamos engedni a kísértésnek. Mégis, a statisztikák szerint a párok egyötöde így találkozik.

Mivel elterjedt jelenségről van szó, a pszichológusokat is elkezdte foglalkoztatni a téma, hogy vajon miért népszerűek a foglalt férfiak.

Tesztelték, bevált

Egy kísérletben arra kérték a nőket, hogy fotó alapján válasszák ki a számukra legvonzóbb férfiakat, akikről néhány információt is megosztottak. Az eredmény szerint ugyanaz a férfi sokkal kelendőbb volt, ha úgy tudták róla, hogy házas, mint amikor azt gondolták, egyedülálló. Egy másik kísérletben egy vagy két nővel együtt, illetve egyedül mutatkoztak a férfiak a fotókon - itt is az előbbieket találták vonzónak, ami azt mutatja, amit talán már te is tapasztaltál valamelyik oldalról: ha más is érdeklődik iránta, az növelheti az ember vonzerejét.

Amikor megkérdezték a résztvevőket, hogy miért vonzódnak olyasvalakihez, akinek párja van, a következő válaszok voltak a leggyakoribbak: "Kíváncsi vagyok, sikerül-e, szeretem a kihívást", "Izgalmas, szeretek vadászni", "Mert már tesztelték a férfit, és úgy tűnik, bevált."

A kutatók is a legutóbbi állásponton vannak. Úgy vélik, hogy a párválasztásban igenis sokat számít mások véleménye ugyanarról az emberről.

Csalóka hatékonyság

Aki mások megbízható ítéletét követi, az felgyorsíthatja a döntési folyamatot, és sokkal hatékonyabb, mint az, aki egyéni tesztelésen, próbákon és tévedéseken keresztül választ. Ugyanakkor nemcsak az embereknél, hanem a halak körében is megfigyeltek hasonló jelenséget, ami arra utal, hogy biológiailag is megalapozott jelenségről van szó. 

Az International Sexuality Description Project keretében végzett felmérés 53 ország 16 ezer résztvevőjét vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a hosszú távú kapcsolatok 20%-a úgy kezdődött, hogy az egyik vagy mindkét fél közben valaki mással járt. Ez az arány figyelhető meg az idősebb és a fiatalabb korosztálynál egyaránt, ahogy a házasok és a randizgatás elején járók között sincs ilyen téren különbség. Nincs számottevő eltérés az egyes országok esetében sem, leszámítva a kelet-ázsiai régiót, ahol kisebb az arány.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Észak-Amerikában a férfiak 62%-a, illetve a nők 40%-a vallotta, hogy megkísértette már őt a lehetőség, hogy valaki más párjával kavarjon, míg a férfiak 47%-a és a nők 32%-a mondta, hogy nem állt ellen a kísértésnek. Ugyanakkor az elszeretéssel induló kapcsolatok nem tűnnek túl stabilnak, mert aki egyszer félrelépett, az hajlamos lehet újra megtenni.

Ezt is szeretjük