Vigyázz! A te párodra is lecsaphatnak: ezért kelendőbbek a foglalt férfiak
Valaki vadászik a párodra? Lehet, hogy minden normális férfi elkelt?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt mondják, nem érdemes elszeretned más párját, mert könnyen visszaüthet, azaz adott esetben tőled is így távozik a fickó, aki hajlamos engedni a kísértésnek. Mégis, a statisztikák szerint a párok egyötöde így találkozik.

Mivel elterjedt jelenségről van szó, a pszichológusokat is elkezdte foglalkoztatni a téma, hogy vajon miért népszerűek a foglalt férfiak.

Tesztelték, bevált

Egy kísérletben arra kérték a nőket, hogy fotó alapján válasszák ki a számukra legvonzóbb férfiakat, akikről néhány információt is megosztottak. Az eredmény szerint ugyanaz a férfi sokkal kelendőbb volt, ha úgy tudták róla, hogy házas, mint amikor azt gondolták, egyedülálló. Egy másik kísérletben egy vagy két nővel együtt, illetve egyedül mutatkoztak a férfiak a fotókon - itt is az előbbieket találták vonzónak, ami azt mutatja, amit talán már te is tapasztaltál valamelyik oldalról: ha más is érdeklődik iránta, az növelheti az ember vonzerejét.

Amikor megkérdezték a résztvevőket, hogy miért vonzódnak olyasvalakihez, akinek párja van, a következő válaszok voltak a leggyakoribbak: "Kíváncsi vagyok, sikerül-e, szeretem a kihívást", "Izgalmas, szeretek vadászni", "Mert már tesztelték a férfit, és úgy tűnik, bevált."

A kutatók is a legutóbbi állásponton vannak. Úgy vélik, hogy a párválasztásban igenis sokat számít mások véleménye ugyanarról az emberről.

Csalóka hatékonyság

Aki mások megbízható ítéletét követi, az felgyorsíthatja a döntési folyamatot, és sokkal hatékonyabb, mint az, aki egyéni tesztelésen, próbákon és tévedéseken keresztül választ. Ugyanakkor nemcsak az embereknél, hanem a halak körében is megfigyeltek hasonló jelenséget, ami arra utal, hogy biológiailag is megalapozott jelenségről van szó. 

Az International Sexuality Description Project keretében végzett felmérés 53 ország 16 ezer résztvevőjét vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a hosszú távú kapcsolatok 20%-a úgy kezdődött, hogy az egyik vagy mindkét fél közben valaki mással járt. Ez az arány figyelhető meg az idősebb és a fiatalabb korosztálynál egyaránt, ahogy a házasok és a randizgatás elején járók között sincs ilyen téren különbség. Nincs számottevő eltérés az egyes országok esetében sem, leszámítva a kelet-ázsiai régiót, ahol kisebb az arány.

Észak-Amerikában a férfiak 62%-a, illetve a nők 40%-a vallotta, hogy megkísértette már őt a lehetőség, hogy valaki más párjával kavarjon, míg a férfiak 47%-a és a nők 32%-a mondta, hogy nem állt ellen a kísértésnek. Ugyanakkor az elszeretéssel induló kapcsolatok nem tűnnek túl stabilnak, mert aki egyszer félrelépett, az hajlamos lehet újra megtenni.

Ezt is szeretjük