6000 éve öleli egymást a fiatal szerelmespár: ilyen különleges leletet még sosem találtak
A Valdaro szerelmeseiként elhíresült lelet nagyon különleges, a pár több ezer éve öleli egymást.

Mantua1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A "Valdaro szerelmesei" elnevezésű leletet 2007-ben fedezték fel egy újkőkorszaki temető feltárása közben Olaszország északi részén, Mantova megyében.

Olyan két, közvetlenül egymás mellet fekvő csontvázat találtak, akiknek koponyája egymás felé volt fordulva, hogy időtlen időkig a másik szemébe révedjenek, testtartásuk is szoros kapcsolatról árulkodik.

Valdaro szerelmesei

Régészek szerint nagyjából hatezer évvel ezelőtt egy fiatal szerelmespár került a föld alá Észak-Olaszország aprócska településének közelében. Több ezer éven át meglapultak a kíváncsi szempárok elől, mire az Elene Maria Menotti által vezetett ásatáson feltárták maradványaikat. 

Mantua2

Egy fiatal férfi és egy fiatal nő csontvázára bukkantak, akik nagyjából 18-20 éves korukban veszthették el életüket. A pár egymás szemgödrébe meredve, átölelve feküdt, így amint híre ment az ásatásnak, azonnal megszületett egy romantikus elképzelés, miszerint a fiatal szerelmespár egymáshoz bújva vesztette életet egy fagyos téli éjszakán - ám erre valójában nagyon kevés az esély.

A másik, széles körben elfogadott nézet az, hogy ilyen pózban temették őket el. Erre utal, hogy körülöttük különböző eszközöket is találtak. Viszont a kettős temetkezés egyáltalán nem volt szokás akkoriban, így amikor a több ezer éves maradványokat exhumálták, a régészek elhatározták, hogy nem választják el őket egymástól. A körülöttük lévő földdel együtt szállították el, és állították ki egy múzeumban. Jelenleg az az évezredeken át ölelkező szerelmespár a Mantova városában lévő Régészeti Múzeumban tekinthető meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Rejtély, hogyan halhattak meg az újkőkorszak Rómeó és Júliájaként is emlegetett fiatalok. Egyesek úgy gondolják, nem kizárt, hogy önkezűleg vetettek véget az életüknek pont azért, hogy örökké egymás karjaiban lehessenek - de ez nem fog soha kiderülni. Az elmélet azért kelt szárnyra, mert maga a temetkezési hely viszonylag közel fekszik Veronához, ahol a Shakespeare keze nyomán megszületett Rómeó és Júlia játszódik. 

- Sokszor találtunk már olyat, hogy egy édesanya a gyermekével van eltemetve, de hogy egy párt helyezzenek közös sírba, most látunk először. Az meg különösen ritka, hogy ténylegesen ölelkeznek egymással. Elképzelhető, hogy először a férfi vesztette életét, és a nőt pedig áldozat gyanánt temették mellé. A vizsgálatok alapján nagyon fiatalok voltak, ez a fogaik kopottságából látszik. 

profimedia-0020549156

Ugyan nem ez az egyetlen olyan újkőkorszaki feltárás, ahol egy sírban több mint egy embert találtak, a kettős temetkezés extrém ritkán fordult elő akkoriban. Rejtélyük talán soha nem oldódik meg, mindenesetre a világ számos pontjáról látogatják meg az üvegvitrin mögött ölelkező csontvázpárt, hogy saját szemükkel láthassák a romantikus leletet. 

Így szerettek a 100 évvel ezelőtti Magyarországon

Nyolc romantikus fotót mutatunk a 20. század első feléből, melyek rávilágítanak, hogy a szerelem száz évvel ezelőtt, a világégés idején és a két világháború között is nagyrészt ugyanazt jelentette, mint napjainkban. 

(Cikken belüli képek forrása: Dagmar Hollmann / Wikimedia CC BY-SA 4.0,  Profimedia, borító- és ajánlókép forrása:   Dagmar Hollmann / Wikimedia CC BY-SA 4.0, )

Ezt is szeretjük