Kellemetlen a férfi testszaga? Komoly betegség is állhat a háttérben
Nem csak az ápolatlanság jelei lehetnek a szagok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kellemetlen testszagokat a köztudat legtöbbször az ápolatlansággal köti össze, pedig gyakran egészen más az ok, és az ember rendszeres tisztálkodás ellenére sem tud megszabadulni tőle. Bár a nyári melegben az izzadság a legfőbb ellenség, nem szabad legyinteni, ha szúrós vagy savanykás szag árad a bőrből, hiszen betegséget is jelezhet.

Legtöbbször nincs nagy gond

Gyakran csak egy apróságon múlik, hogy a szagok felerősödjenek: elég egy rossz törülközés, és máris kedvező helyet találnak maguknak a baktériumok, de az elfogyasztott, erős aromájú ételek és a műszálas ruhák is hozzájárulnak a kellemetlenségekhez.

A kánikulában az izzadás teljesen természetes folyamat, ahogy a stresszes helyzetekben is, ugyanakkor a túlzott verejtékezés szintén utalhat különböző betegségekre, ha az átlagos időben, nyugalom esetén is fennáll. Ilyen esetben az illető joggal gyanakodhat pajzsmirigy-túlműködésre, cukorbajra, de a tünet akár fertőzések, gyulladásos megbetegedések és reflux kísérője is lehet.

Attól is függ, milyen a szag

A bőrből kiáramló szag típusa és megváltozása is segíthet diagnosztizálni egyes betegségeket. A savanykás szagok például gyakran jelzik a máj és az epe problémáit, ezzel szemben a kesernyés nyirokszag olykor a szív- és a vékonybél megbetegedésére enged következtetni. Ha a bőrön tömény, édeskés izzadságszagot érzel, az a lép és a gyomor kedvezőtlen állapotára is utalhat, míg az intenzív sós-savanyú verejték a vese és húgyhólyag megmutatója, az erős, szúrós szag pedig a tüdő és a vastagbél korai megbetegedését sejtetheti.

Konkrét betegségre is utalhat

Az említett szervi problémák mellett különböző hormonális funkciózavarok is állhatnak a szúrós szagok hátterében, de a kezeletlen cukorbetegség is járhat egy jellegzetes, kissé édeskés illattal, ami azonban a hasnyálmirigy és a vese leépüléséből ered. A köszvényes betegek szintén érezhetnek bőrükön egy furcsa, húsos szagot, amely abból fakad, hogy betegségük során húgysavkristályok halmozódnak fel az ízületi tokok környékén.

Ízületi bántalmak esetén is tapasztalható egy tömény, szúrós szag, ez azt mutatja meg, hogy gyulladás alakult ki a felhalmozódott, kitisztulni képtelen salakanyagok miatt. A testi betegségek mellett a hosszan tartó lelki bajok is okozhatnak kellemetlen szagokat a bőrön, ami abból következik, hogy az elhúzódó depresszió miatt a szervezet működése teljesen lelassul.

A cigaretta több szempontból is rendkívül káros szokás, a kézen és az arc környékén megmaradó kellemetlen szagokon túl a rendszeres és hosszú távú dohányzás következtében a tüdő akár el is szenesedhet, az izmok pedig az oxigénhiány miatt sorvadásnak indulhatnak, ami hátfájást és nagyon erős, szinte fojtogató füstszagot eredményez.

Az öndiagnózis itt sem megoldás

Az erős testszagok megszüntetésére számos bevált praktika létezik, ám ezek egy konkrét betegség fennállása esetén csak enyhítik a tüneteket, az igazi megoldást csak az eredeti probléma megfelelő kezelése jelentheti. Az öndiagnózis és a kétségbeesés azonban semmi esetre sem célravezető, mivel a szagok nehezen értelmezhetőek a laikusok számára, és azok pontos helye sem mindegy. Ha azt tapasztalod, hogy a saját vagy a környezetedben élő testszaga megváltozik, az időjárástól függetlenül erősödni kezd, esetleg egyéb tünetek miatt is betegségre gyanakszol, feltétlenül kérd orvos segítségét, aki személyre szabott kezelést javasolhat.

Ezt is szeretjük