Szexen jár az esze?
Pillantása elárulja
Egy új kutatás szerint megállapítható, hogy egy férfi milyen szexuális szándékkal rendelkezik, abból, ahogy rád néz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizsgálatok eredményei ismét azt igazolták, hogy a nők és a férfiak sokban különböznek egymástól. Míg a férfi szeméből lehet következtetni annak szexuális motivációjára, addig a nőt nem árulja el a tekintete.

A kutatás legfontosabb célja mégsem az volt, hogy a már sokat emlegetett - a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek - legendát támassza alá. A módszer akár eszközként szolgálhat a szexuális bűnügyek tisztázásához is. Kun Guo, a Lincoln Egyetem pszichológusa és a kutatás vezetője úgy véli, hogy a szem mozgása spontán és nagyon nehezen uralható, így ennek elemzése megbízható, pontos következtetésekhez vezethet a szexuális motivációt illetően.

Árulkodó szemek

Kun Guo előző kutatásában megállapította, hogy a férfiak szexuális gondolataikat és vágyaikat leginkább a szemükkel kommunikálják. A pupilla mozgása fényt deríthet a szexuális beállítottságra.

Például, ha a heteroszexuális férfiaknak olyan képet mutattak, amelyen egy nő szerepelt, szemük válaszul pupillatágulással reagált. Hasonlóan történt ez a homoszexuális nőknél, bár az kevésbé volt egyértelmű.

Azok a bizonyos régiók

A kutatócsoport azt találta, hogy ha a férfiak egy olyan nőt néztek, aki hozzájuk közel állt korban, szemük két régió, a mell és a csípő-derék között ingázott.

Guo szerint oka van, hogy a férfiak a női test e részein kalandoznak el a legtöbbet. Ezek a területeket ugyanis szexuális információval szolgálnak számukra. A mell a szexuális érettségről, míg a csípő-derék a gyermek kihordásának képességéről árulkodik.

Ha olyan képet mutattak a férfiaknak, amelyeken idősebb nők vagy gyerekek szerepeltek, az alanyok nem fordítottak kiemelt figyelmet a fent említett régiókra, hiszen ezen korosztályok iránt nem érdeklődtek szexuálisan.

Egy kérdőív kitöltése is része volt a decemberi kísérletnek, amely a szexuális személyiségükről kérdezte a résztvevőket. Ezen anyagokat összehasonlítva azt találták, hogy azok a férfiak, akik szexuális megszállottságról vagy magas szexuális kockázatvállalásról számoltak be, több figyelmet fordítottak a kiemelt régiókra. Tehát ezen alanyok szeme bátrabban kommunikálta a szexuális érdeklődést.

A legújabb eredmények

Biztató eredményeket jósolnak Guo legújabb kutatásai, amelyekben a szexuális bűnözők és a büntetlen előéletűek tekintetét hasonlítják össze. Guo állítása szerint egy olyan módszertanilag megbízható elemzési módszert lehet majd kialakítani, amely később információt adhat a pszichoterápiák sikerességéről, illetve akár kiegészítő bizonyítékként szolgálhat a szexuális bűnügyeknél.

Ez jó hír lehetne Magyarország számára is, hiszen az ORFK statisztikája szerint hazánkban a nemi erőszakot elkövetők 99%-a büntetlen marad. Ez elég nagy szám ahhoz képest, hogy a magyar nők 20%-a lesz áldozata valamilyen szexuális bűncselekménynek élete során.

Ezt is szeretjük