18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Nem vagy elégedett az ágyban? Egy meglepő ok a háttérben

A gyerekkorodban lehet a gyökere annak, ha elégedetlen vagy a szexuális életeddel.

Akik túlzottan ragaszkodóak a kapcsolatukban, vagy épp egyáltalán nem, azok kevésbé elégedettek a szexuális életükkel, derül ki egy ausztráliai kutatásból, amelyről a livescience.com adott hírt.

A melbourne-i Deakin Egyetem kutatói, Christina Stefanou és Marita McCabe az Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből és Nagy-Britanniából származó tanulmányok eredményét vetette össze, az úgynevezett felnőtt kötődési stílusok és a szexualitás közötti összefüggést vizsgálva.

Kötődési stílusok

A kötődési stílusokat a pszichológusok két nagy csoportra osztják, a biztonságosan és a bizonytalanul kötődőkére. Az utóbbiakon belül a szorongó kötődők azok, akik túlzottan félnek a visszautasítástól és attól, hogy a párjuk elhagyja őket. Velük szemben az elkerülő kötődők kényelmetlenül érzik magukat a másik közelségében, és nem szeretnek függő helyzetbe kerülni. A biztonságosan kötődők viszont megtalálják a helyes egyensúlyt a kapcsolatban, és nem esnek egyik végletbe se.

Bizonytalanok

A tanulmányok szerint a bizonytalanul kötődő férfiak és nők is kevésbé voltak elégedettek a szexuális életükkel, mint a biztonságosan kötődők. A bizonytalanul kötődő nők kisebb szexuális vágyról számoltak be, és az orgazmussal is problémáik voltak, míg a férfiak merevedési zavarokról panaszkodtak.

A szorongó kötődők hajlamosabbak voltak egyenlőségjelet tenni a szex és a romantikus szerelem közé, és a szexet gyakran a bizonytalanság csökkentésére és az intimitás növelésére használták. Az elkerülők inkább különválasztották a szexet és a szerelmet, viszont az intimitás elérése nem volt céljuk.

A ragaszkodóbbaknál bizonyos fokú szexuális hiperaktivitás is megfigyelhető, amennyiben túl nagy hangsúlyt helyeznek a szexre, és különösen érzékenyen érinti őket, ha a párjuk valamiért nemet mond. Az elkerülők viszont szexuálisan egészen passzívak lehetnek.

Az eredet

A kötődési stílusok a gyerekkorból származnak, ahol a szeretett személyekkel való interakció mintái, vagyis a velük kapcsolatos hitek, elvárások is gyökereznek. A kötődéselmélet szerint, ha a gyerek azt érzi, hogy szerettei elérhetőek, és reagálnak az igényeire, biztonságos kötődővé válik.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha azonban következetlenek a szülők, és nem mindig lehet rájuk számítani, a gyerek hajlamos lehet a szorongó kötődésre, ami túlzott ragaszkodással járhat, illetve azzal, hogy akár agresszívan tartsa fenn a körülötte lévők figyelmét. Ha viszont a szülők elérhetetlennek bizonyulnak, az valószínűleg elnyomja a gyerek igényeit, így az elkerülő kötődővé válik. A terapeuták szerint a kötődési stílusok felismerése új módszereket eredményezhet a szexuális problémák kezelésében. 

Te milyen típusú kötődő vagy? Okozott már ez problémát a kapcsolataidban?

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük