Az online ismerkedés hosszan tartó kapcsolatot ígér?
Ezt mondják a kutatók
Újabb érv az internetes társkeresés mellett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nagyon sokan még mindig cikinek tartják az online ismerkedést, egyre többen jönnek rá arra, hogy az internet nyújtotta lehetőségeket ebben a formában is érdemes kihasználni.

Annál is inkább, mivel kutatók arra mutattak rá, hogy az interneten született ismeretségekből származó házasságok boldogabbak, tartósabbak a hagyományosan szerzett ismeretségekből születetteknél.

A kutatás

Az ominózus következtetést a Chicagói Egyetem kutatói vonták le egy tanulmány eredményeiből. Eszerint azoknak a pároknak a körében, akik az interneten ismerkedtek meg, alacsonyabb a válások száma, és kapcsolatukat pozitívabbnak értékelik, mint azok a párok, akik hagyományos módon találkoztak. A kutatók mellékesen arra is rámutattak, hogy egyre több az olyan házaspár, akik online ismerkedtek meg.

A vizsgálatban 19 ezer ember vett részt, akiket házasságukról kérdeztek. Arra voltak kíváncsiak a kutatók, ki mennyire elégedett a házasságával, mi a jó neki benne, illetve mi az, amit szívesen megváltoztatna. A résztvevők 45%-a online ismerkedett meg, a többiek pedig hagyományos módon.

Az eredmények

A kutatók arra jutottak, hogy az összes résztvevő közül azok körében, akik online találkoztak, az eredmények szerint 6%-os a válási ráta, szemben azokkal, akik offline ismerkedtek meg, tehát nem a neten. Utóbbiak esetében a válási ráta 7,6%-os.

Érdekes továbbá, hogy azok, akik a neten ismerkedtek meg, kisebb arányban elégedetlenek a kapcsolatukkal, mint akik nem a neten találkoztak. A kutatás arra nem terjedt ki, hogy az elégedetlenek mit hiányolnak, és miért jobbak az online született kapcsolatok, de a kutatást végzők szerint három ok lehet a háttérben.

A lehetséges okok

Először is, akik online ismerkedésre adják a fejüket, többnyire sikertelen kapcsolatok tucatján vannak túl, és tartós kapcsolatra, házasságra vágynak. Éppen ezért, miután összejött a dolog, nem adják fel olyan könnyen, mint azok, akiknek sikerült hagyományos úton párra lelni.

Másodszor: azok, akik online ismerkednek, egy rendszer által biztosított szűrőprogrammal keresnek hozzájuk illő embert. Ennek segítségével eleve olyan férfit vagy nőt ismerhetnek meg, aki kedvükre való.

Végezetül, harmadik okként a kutatók azt feltételezték, hogy az online ismerkedés során az ember sok-sok lehetőség közül választhat magának párt, és nem azzal az egy emberrel kell - úgymond - megbékélnie, akit éppen az útjába sodort a szél.

Változóban a megítélés

Az online társkeresés megítélése tehát még mindig megosztja az embereket, de feltételezhetően az idő múlásával egyre elfogadottabbá és kedveltebbé válhat, és nem lesz többé egy rejtegetnivaló dolog.

Részben a fent felsorolt három előny az, ami az online ismerkedés mellett szólhat, részben pedig az, hogy ha az ember végiggondolja, hogy a barátaival - sajnos - a közösségi oldalon cseveg ahelyett, hogy egy kellemes kávézóban tenné, miért lenne azzal gond, ha az ember a neten ismerkedne potenciális partnerekkel ahelyett, hogy szórakozóhelyekre menne vadászni?

Ezt is szeretjük