Évente 50 nő veszti életét családon belüli erőszak miatt itthon: a helyzet súlyosabb, mint sokan hinnék

Felismerésre és változtatásra hív a november 25-én induló, idén az online térbe költöző kampány, a 16 Akciónap.

nők elleni erőszak nyitó fff

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 16 Akciónap, a nők biztonságos élethez való jogáért kiálló, nagy múltú eseménysorozat idén arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtóból ismert, nagy felháborodást kiváltó nőgyilkosságok egy jelenleg is zajló társadalmi folyamat végpontjai.

A gyilkosságokhoz olyan elfogadott, a párkapcsolati erőszak kezdeti fázisára jellemzőbb, enyhébb erőszakformák vezetnek, mint a partner folyamatos kontrollálása, elszigetelése vagy a párkapcsolaton belüli szexuális kényszerítés. Fontos, hogy ezek felismerésével és az ellenük való kiállással bárki tehet azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek.

Családon belüli erőszak helyzete Magyarországon

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében, a nők többségének életét partnere vagy volt partnere oltja ki. A jelenség nem magánügy, hanem társadalmi felelősség: a nők elleni erőszak a közvélekedéssel ellentétben ugyanis nem egy extrém és ritka esemény.

A nagy médiavisszhangot kiváltó nőgyilkosságok egy olyan skála egyik szélső végpontját adják, amely magában foglalja a nőket érő mindennapi zaklatást, a szexuális erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást is. Mindezek közös gyökere a nők másodrendű polgárként kezelése a társadalmi berendezkedés és intézményrendszer egészében.

A 16 Akciónap

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület idén 16 Facebook-eseményben mutatja be a nőkkel szembeni visszaélések látható és kevésbé látható formáit, hogy megkönnyítse azok felismerését és az ellenük való fellépést. A kampány során, november 25. és december 10. között, a NANE Egyesület oldalán létrehozott Facebook-eseményekben publikálva, számos élőben közvetített rendezvény, kerekasztal-beszélgetés és az adott témával kapcsolatos tájékoztató szöveg, szemléletes kép és videó válik elérhetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cél, hogy a Facebook-eseményekben egy olyan tudástár álljon össze, amelyhez bármikor fordulhatnak azok, akik szeretnének tisztán látni a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. A szervezők mindenkit arra bátorítanak, hogy vegyenek részt az online programokon, tájékozódjanak, és tegyék a nők és gyerekek biztonságának képviseletét a mindennapok részévé, hogy a remélhetőleg egyre több és határozottabb egyéni kiálláson keresztül a döntéshozókhoz is eljusson: a jelenlegi helyzet tarthatatlan - így komoly és sürgős lépéseket kell tennünk a változtatás felé.

Néma Tanúk az utcán

A NANE Egyesület 16 Akciónapra a már ismert piros sziluetteket, a Néma Tanúkat ábrázolják hétköznapi helyzetekben. Miközben a Néma Tanú - amely az adott évben párkapcsolati és családon belüli erőszak következtében meghalt nőket jelképezi - egyedül áll, az őt körülvevő emberek elmosódnak.

Ezzel próbálják érzékeltetni a szakértők, hogy ne menjünk el az erőszak mellett, ismerjük fel a bántalmazást, és közösen tegyünk meg mindent azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek. Hogy pontosan mit tehetünk, arra a NANE Facebook-oldalán kaphatunk javaslatokat.

8 kegyetlen dolog, amit a nőkkel művelnek a világban

A világ egyes területein a lányok és az asszonyok helyzete különösen elkeserítő. Számos országban kell tűrniük a kegyetlen, megalázó és fájdalmas hagyományokat.

8 kegyetlen dolog, amit a nőkkel művelnek a világban: hihetetlen, hogy a 21. században is tűrniük kell a brutalitást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Eichner Hanna, kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük