Évente 50 nő veszti életét családon belüli erőszak miatt itthon: a helyzet súlyosabb, mint sokan hinnék
Felismerésre és változtatásra hív a november 25-én induló, idén az online térbe költöző kampány, a 16 Akciónap.

nők elleni erőszak nyitó fff
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 16 Akciónap, a nők biztonságos élethez való jogáért kiálló, nagy múltú eseménysorozat idén arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtóból ismert, nagy felháborodást kiváltó nőgyilkosságok egy jelenleg is zajló társadalmi folyamat végpontjai.

A gyilkosságokhoz olyan elfogadott, a párkapcsolati erőszak kezdeti fázisára jellemzőbb, enyhébb erőszakformák vezetnek, mint a partner folyamatos kontrollálása, elszigetelése vagy a párkapcsolaton belüli szexuális kényszerítés. Fontos, hogy ezek felismerésével és az ellenük való kiállással bárki tehet azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek.

Családon belüli erőszak helyzete Magyarországon

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében, a nők többségének életét partnere vagy volt partnere oltja ki. A jelenség nem magánügy, hanem társadalmi felelősség: a nők elleni erőszak a közvélekedéssel ellentétben ugyanis nem egy extrém és ritka esemény.

A nagy médiavisszhangot kiváltó nőgyilkosságok egy olyan skála egyik szélső végpontját adják, amely magában foglalja a nőket érő mindennapi zaklatást, a szexuális erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást is. Mindezek közös gyökere a nők másodrendű polgárként kezelése a társadalmi berendezkedés és intézményrendszer egészében.

A 16 Akciónap

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület idén 16 Facebook-eseményben mutatja be a nőkkel szembeni visszaélések látható és kevésbé látható formáit, hogy megkönnyítse azok felismerését és az ellenük való fellépést. A kampány során, november 25. és december 10. között, a NANE Egyesület oldalán létrehozott Facebook-eseményekben publikálva, számos élőben közvetített rendezvény, kerekasztal-beszélgetés és az adott témával kapcsolatos tájékoztató szöveg, szemléletes kép és videó válik elérhetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cél, hogy a Facebook-eseményekben egy olyan tudástár álljon össze, amelyhez bármikor fordulhatnak azok, akik szeretnének tisztán látni a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. A szervezők mindenkit arra bátorítanak, hogy vegyenek részt az online programokon, tájékozódjanak, és tegyék a nők és gyerekek biztonságának képviseletét a mindennapok részévé, hogy a remélhetőleg egyre több és határozottabb egyéni kiálláson keresztül a döntéshozókhoz is eljusson: a jelenlegi helyzet tarthatatlan - így komoly és sürgős lépéseket kell tennünk a változtatás felé.

Néma Tanúk az utcán

A NANE Egyesület 16 Akciónapra a már ismert piros sziluetteket, a Néma Tanúkat ábrázolják hétköznapi helyzetekben. Miközben a Néma Tanú - amely az adott évben párkapcsolati és családon belüli erőszak következtében meghalt nőket jelképezi - egyedül áll, az őt körülvevő emberek elmosódnak.

Ezzel próbálják érzékeltetni a szakértők, hogy ne menjünk el az erőszak mellett, ismerjük fel a bántalmazást, és közösen tegyünk meg mindent azért, hogy a nők biztonságosabb helyzetbe kerüljenek. Hogy pontosan mit tehetünk, arra a NANE Facebook-oldalán kaphatunk javaslatokat.

8 kegyetlen dolog, amit a nőkkel művelnek a világban

A világ egyes területein a lányok és az asszonyok helyzete különösen elkeserítő. Számos országban kell tűrniük a kegyetlen, megalázó és fájdalmas hagyományokat.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Eichner Hanna, kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük